Tarbiah Sentap: 4 Sebab Kenapa Sambut Valentine Day Haram?

Thursday, 14 February 2019

4 Sebab Kenapa Sambut Valentine Day Haram?


Bismillah. 

InsyaAllah, kali ini kami nak kongsikan tentang isu VALENTINE DAY. Kami terpanggil untuk hurai isu ini adalah kerana, isu ini setiap tahun berlaku, dan, ramai umat islam yang tak tahu apakah hukum menyambut valentine day ni. Lantas, akibat tak tahu, maka, ramailah pemuda pemudi, remaja seawal form 1 yang meraikan valentine day ni tanpa rasa bersalah, malah rasa bangga, gembira dan happy. Apabila di tegur, marah, tak puas hati, mengamuk dan sebagainya.

Pernah sekali, masa kami sedang edarkan flyers tentang “Say No to Valentine” kepada pasangan couple, kami pernah di herdik dan di caci depan-depan.

“Babi la kau. Pergi la jauh-jauh!”
“Sial apa budak ni?!”

Banyak lagi ayat-ayat yang di berikan pada kami. Tapi, nak buat macam mana. Takpe. Insyallah, mungkin ramai yang tak tahu. Tapi jangan risau, kami akan beritahu, kenapa Valentine Day di HARAMKAN dalam Islam. Jom terjah satu-satu. Apa pun, pastikan anda buang ego, bukak hati luas-luas, pejam mata dan tarik nafas. Supaya anda boleh baca artikel ni dengan kaca mata Al Quran dan Sunnah, bukan kaca mata nafsu.

4 SEBAB KENAPA VALENTINE HARAM

PERTAMA: IA BUKAN DARIPADA ISLAM

Secara umum, kalau korang nak tahu, perayaan Valentine Day ni bukanlah daripada Islam. Ia berasal daripada agama kristian. Dan sejarah “Valentine” ni sangat panjang, dan ada pelbagai versi serta pendapat. Secara mudahnya, Tarikh 14 February adalah tarikh kematian seorang paderi kristian yang bernama St Valentine. Yang mana, dalam satu riwayat dikisahkan bahawa, sebelum St Valentine dibunuh, beliau telah dipenjarakan. Dan semasa dalam penjara, beliau telah jatuh cinta dengan seorang anak pegawai penjara, dan, di akhir hayatnya, beliau sempat menulis seucuk surat cinta kepada perempuan tu, yang bertanda-tangan,

“From Your Valentine”.

Maka, sempena memperingati persitiwa itu, maka sebahagian orang Kristian pun mengambil tarikh kematian St Valentine ini untuk menyambut hari Valentine, iaitu pada 14 February setiap tahun. Bermakna, pada ASALnya, hari valentine sebenarnya adalah hari memperingati paderi mereka, dan ia merupakan perayaan AGAMA!

Persoalannya sekarang, kita sebagai umat islam, mengapa kita turut meraikan hari Valentine ini sedangkan kita orang islam. Ya, orang ISLAM! Kerana itulah, menyambut Valentine hakikatnya dah termasuk bab aqidah, kerana ia melibatkan perayaan keagamaan!
Dapatkan buku Pujukan Dari Tuhan karya Shukery Azizan
dan Kerana Aku Sayang karya Aniq Muhaimin secara online di 019 6803782

KEDUA: BUDAYA MAKSIAT DALAM VALENTINE

Bila sebut valentine, kita akan tahu, budaya di dalamnya ialah menggalakkan budaya cinta dan couple, berpegang-pegang tangan, keluar dating bersama-sama, mengutus surat cinta kat awek dan pakwe masing-masing, bermesej I love you you love me we are happy family dan macam-macam lagi. Dan, lebih teruk dari itu, ramai anak muda yang BERZINA masa Valentine Day. Kalau pun tak berzina, time Valentine Day kebanyakan dari anak muda sudah mula pandai BERJINAK-JINAK dengan zina.

Soalan kami,

“Adakah semua benda tu tak dosa? Adakah semua benda tu Allah redha? Adakah semua benda tu nabi suka?”

Fikir semula. Kalau ada iman, nescaya kita akan diam membisu, lalu turut menangis, dan mengangguk serta berkata:

“Ya… Ianya berdosa.. Ya Allah, maafkan aku!!”

KETIGA: BUAT DOSA TERANG-TERANGAN

Kebanyakan orang, masa valentine lah mereka akan gunakannya sebagai peluang untuk ajak awek dan pakwe masing-masing pergi wayang. Bukankah itu satu dosa yang di buat secara terang-terangan? Masa valentine la mereka mula acah pergi restoran untuk berdating. Bukankah itu dosa terang-terangan? Masa inilah dating sambil berpegangan tangan, lalu swafoto (selfie) bersama dengan pasangan masing-masing. Kemudian upload di FB, instagram dan twitter masing-masing. Bukankah itu dosa terang-terangan?

Dan, korang tahu tak, dosa yang di lakukan secara terang-terangan, ianya amat di murkai Allah dan termasuk dalam kategori golongan mujahirin! Hatta, walaupun satu dosa itu dosa kecil, tapi kalau ia di buat secara terang-terangan, maka, dosa itu akan berubah menjadi dosa besar! Rasulullah bersabda yang bermaksud,

Setiap umatku diberikan kemaafan melainkan golongan al-mujahirin. Sesungguhnya di antara perbuatan mendedahkan dosa itu adalah, seorang lelaki itu melakukan perbuatan dosa pada satu malam. Kemudian dia bangun pagi dalam keadaan Allah telah menutup keaiban dirinya. Lalu dia menceritakan kepada orang lain dengan katanya: ‘Wahai si fulan, semalam aku telah melakukan perbuatan dosa itu dan ini’’. Sedangkan dia telah tidur dalam keadaan Allah menutup keaiban dirinya, lalu dia bangun dan mendedahkan apa yang Allah tutupkan dari dirinya.

(Riwayat Al-Bukhari)

Tapi, nak buat macamana, ramai yang tak lagi rasa bersalah! Kemudian, ada juga orang yang mula tak puas hati lantas bersuara:

“Ala, couple-couple kebanyakannya perg dating tengok wayang semua bukan time valentine je. Tapi hari biasa pun depa pergi. So, tak payahla nak salahkan valentine! Apa ke pelik kau ni….”

Kami jawab:

“Kau tak baca surat khabar? Kau tak pernah jumpa dan sembang dengan mereka-mereka yang terlanjur di pusat perlindungan? Kau tak pernah kaunseling mahasiswa yang bermasalah? Kau tahu tak, tiap kali valentine, kadar perzinaan meningkat, kadar couple berjalan-jalan dan berdating, meningkat? Sehingga ia dah jadi macam satu budaya yang tak asing di kalangan orang Islam, bahkan valentine daya adalah satu hari yang amat di tunggu-tunggu oleh orang yang bercinta? Kau tahu tak?!"

Bukalah mata. Nescaya kau akan nampak apa masalah yang berlaku. Tunggu, jangan buka mata sahaja. Buka juga hati. Namun, hati hanya akan terbuka jika di dalamnya di hiasi dengan Al Quran dan Hadis. Jika kita selalu bermaksiat, susah untuk hati kita untuk terbuka, dan akhirnya takkan mampu bezakan mana baik dan mana buruk.
Dapatkan buku Agar Kau Bahagian karya Najmi Fetih
di rangkaian kedai buku seluruh Malaysia sekarang juga!

KEEMPAT: MENGIKUT-IKUT BUDAYA BARAT

Mungkin akan ada orang yang tak puas hati, lantas mengeluarkan kata-kata di bawah:

“Apa yang kau panas sangat? Sekarang ni, ramai gila orang yang sambut valentine. Rileks je? Yang kau tak keharuan tu apahal? Rileks, Kat TV, kat Radio, kat surat khabar, movie dan drama, youtube bagai, semua happy dan mempromote valentine. Tenang bro. Kalau kau nak bajet baik, bajet baik lah sorang-sorang..”

Mereka guna alasan “Ramai orang sambut valentine, apa salahnya?!”. Maka, bagi menjawab isu ini, kami akan buat beberapa poin supaya kamu semua jelas,

1) Pernah tak dengar ayat Quran ni? Cuba baca berulang-ulang kali, sampai masuk kat lubuk hati. Baca…

وَإِنْ تُطِعْ أَكْثَرَ مَنْ فِي الْأَرْضِ يُضِلُّوكَ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ َ
“Dan jika kamu menuruti kebanyakan orang-orang di muka bumi ini, nescaya mereka akan menyesatkanmu dari jalan Allah.”
(Surah Al-An’am : 116)

Kalau kamu perhati ayat ni, Allah sebut dengan jelas, kalau kita ikut apa yang orang ramai buat, nescaya kita akan sesat! Kalau kita nak tahu satu perkara itu baik atau buruk, jangan nilai melalui perkara tu ramai orang buat ataupun sedikit orang yang buat! Tetapi, nilailah dengan kaca mata Al Quran dan sunnah.

Jadi, alasan,

“Ramai orang sambut valentine, apa salahnya”

Adalah satu kesalahan yang amat sangat.

2) Kedua, bila mula meniru budaya barat dengan bercouple, sambut valentine, takut-takut, kita akan bersama mereka di akhirat nanti. Allahu Akhbar. Moga dijauhkan Allah. Cuba kamu baca hadis ni! Baca, dan istighfarlah!

مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ
“Barangsiapa yang meniru-niru sesuatu kaum, dia akan termasuk kaum (agama) tersebut..”
(Hadis riwayat Abu Daud)

Maknanya, kalau kita tiru-tiru orang kafir sambut valentine, ikut budaya mereka, maka, takut-takut, kita boleh jatuh kafir tanpa kita sedar. Dan, takut-takut kita akan bersama mereka di Neraka nanti masa di Akhirat. Nauzubillah… Serius risau. Moga dijauhkan Allah kepada kita. Sebab tu perkara ni serius. Jangan main-main.

Tapi, nak buat macam mana. Sekarang, semua yang orang kafir buat, kita sebagai umat islam, nak juga ikut. Sehingga, perkara yang pelik-pelik pun kita nak ikut orang kafir. Benarlah nabi cakap,

لَتَتَّبِعُنَّ سُنَنَ الَّذِيْنَ مِنْ قَبْلِكُمْ شِبْرًا بِشِبْرٍوَذِرَاعًا بِذِرَاعٍ حَتَّى لَوْ دَخَلُوْا فِي حُجْرِ ضَبٍّ لاَتَّبَعْتُمُوهُمْ
“Kamu semua akan mengikut jejak langkah umat-umat sebelum kamu sejengkal demi sejengkal sehasta demi sehasta sehingga kalau mereka masuk ke lubang biawak sekali kamu tetap akan mengikut mereka…”
(Hadis Riwayat Muslim)

Namun, malangnya, hari ni, kita rasa bangga kalau dapat ikut orang kafir. Kita rasa malu dan rasa amat hina bila mengamalkan islam. Mungkin, mungkinkah kerana kita benci Allah dan Rasul, lantas langsung tak menghargai mereka?
Dapatkan Areef The Album di Spotify, iTunes, Deezer, Joox, KKbox
atau dapatkan CD album dengan whatapps di 019 680 3782 sekarang juga!

KEKELIRUAN

Semenjak dua menjak ini, ada beberapa golongan yang kononnya nak menjaga perasaan orang kafir, namun, mereka langsung tak jaga hak Allah dan Rasul serta seluruh umat islam yang cintakan islam. Muncullah ayat begini:

“Kenapa korang kata SAY NO TO VALENTINE? Nanti orang Kristian akan kecil hati! Cuba bayangkan kalau mereka kata SAY NO TO RAMADHAN, SAY NO TO HAJJ, SAY NO TO EID FITRI, apa perasaan kita??”

Entah kenapa wujud orang yang berfikiran sebegini. Maka, kami nak jawab supaya mereka jelas dan dapat memahami isu ini dengan baik insyallah. Kami akan terangkan satu persatu.

(a) Valentine Day pada asalnya seperti yang kami sebut, ia adalah perayaan agama. Namun, berlalu masa, kini, ia bukan lagi di sambut atas kapasiti keagamaan. Namun, ia di sambut atas kapasiti nafsu. Lantas, bukan agama kristian je yang sambut valentine. Orang Buddha, orang hindu, orang atheist, dan orang islam sendiri pun ada yang menyambut valentine ni!

Maka, disebabkan itu, sila jangan kaitkan ayat SAY NO TO VALENTINE dengan ayat SAY NO TO RAMDAHAN. Sebab, valentine, bukan orang kristian je yang sambut dan ia bukan lagi perayaan keagamaan, namun ia telah diselewengkan. Manakala, ramadhan, haji, eidul fitri semua tu adalah perayaan AGAMA ISLAM. Dan, hanya orang Islam yang amalkan benda tu. Tak kacau pun agama lain. Jadi, kenapa nak kaitkan dengan valentine?

(b) CEGAH MUNGKAR TU WAJIB. Hatta, kalau kita tak cegah mungkar, kita takkkan di iktiraf sebagai orang beriman, dan keislaman kita ada kecacatan. Bagaimana mungkin seorang yang mengaku Islam dan beriman langsung tak MENCEGAH KEMUNGKARAN VALENTINE?

Lagi pelik, bila ada orang kata:

“Apa salahnya orang kafir sambut valentine? Diorang kan kafir? Biasala tu…”

Kami jawab:

Masalahnya, bukan orang kafir je yang sambut valentine, orang islam pun sambut. Lagi satu, walaupun satu maksiat tu hanya di lakukan oleh orang kafir, kita masih WAJIB UNTUK TEGUR! Habis tu, takkanlah:

“Ala…biarlah orang kafir minum arak. Diorang kan kafir….”
“Ala, biasalah tu video lucah. Apa salahnya diorang zina. Kan diorang kafir…”

Ketahuilah, jika kamu langsung tak rasa sensitif apabila tengok maksiat atas alasan “mereka kafir”, bermakna hati kita ada masalah. Serius. Kalau macam tu, apa gunanya dakwah? Apa guna kita bertungkus lumus usaha untuk islam kan mereka? Maknanya, usaha nabi untuk islamkan kaum musyrikin tu tak betul lah? Ia seolah mempertikaikan dakwah Nabi dengan menyatakan,

“Alaa..Apa salahnya diorang sembah berhala, diorang kan kafir….”

Apakah? Muhasabahlah diri wahai kawan. Maksiat itu tetap maksiat. Dan, ianya wajib di cegah, tak kisah siapa pun pelakunya. Jika orang kafir buat maksiat, kita wajib tegur. Jika ulama’ buat maksiat pun, kita wajib tegur.

KESIMPULAN

Bagi kami, semua perkara, kalau kita lihat ia daripada kaca mata Al Quran dan Sunnah, nescaya kita akan nampak yang benar itu benar, dan yang salah itu salah. Tetapi, kalau kita lihat satu perkara dengan kaca-mata nafsu, nescaya, kita akan nampak yang benar itu salah, dan yang salah itu benar. False image.

Cukup-cukuplah bertuhankan nafsu. Kerana, tuhan kita adalah Allah, dan kita ada rujukan yang bersumberkan wahyu, iaitu al-Quran dan Sunnah. Kembalilah pada Islam yang sebenar, walaupun ia agak berat pada awalnya, namun kita akan rasa MANIS di akhirnya. Percayalah.

Dengan kembali pada islam, kita akan rasa nikmat yang tak terkata. Mungkin ada yang kata:

"Aku tak tahu benda ni salah..."

Takpe, Allah maha baik. Allah akan ampunkan dosa yang kita lakukan sebab kita tak tahu itu dosa ataupun kita tak sengaja. Allah cukup baik dengan kita, maka, kita jadilah baik pada agama Allah. Dan, kalau tak tahu satu perkara itu boleh ke tak boleh (mus, jangan buat. Allah ada sebut:

"Dan janglah kamu megikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan, dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggung jawabnya”.

(Surah Al-Isra : 36)

Say No To Valentine.

Wallahua’lam.

No comments: