Tarbiah Sentap: February 2019

Friday, 22 February 2019

Senang Je Tinggalkan Dosa?



Hari itu, ada pelajar tanyakan kepada kami, macam mana nak tinggalkan maksiat? Kami diam seketika, lalu kami beritahu padanya, sebenarnya senang saja nak tinggalkan maksiat dan dosa ni. Serius senang saja. Contohnya?

1. Kalau dah bercouple crush bercinta bagai, senang saja nak minta clash. Cakap sajalah minta clash.

2. Kalau nak berhenti rokok, buang sajalah rokok yang ada di kocek ke tong sampah.

3. Kalau selalu upload gambar, delete sajalah yang ada di FB, instagram, twitter, dan lain-lain.

4. Kalau selalu tengok video lucah, delete sajalah video yang ada pada laptop atau handphone, atau pasang software block daripada akses ke website lucah.

5. Nak tinggalkan lagu, drama atau movie yang ada unsur haram, delete sajalah movie, drama seperti runningman, goblin, descending of sun, exo next door, 2NE1, 7-11, 7 hari mencintaimu, 7 hari lagi nak mati dan lain-lain dalam hard disc atau laptop.

Dan banyakk lagi maksiat dan dosa yang senang je nak tinggal. Tetapi....🤔

Tetapi isu sekarang, yang susahnya bukan nak tinggalkan maksiat atau dosa itu, tetapi yang susahnya adalah KESAN maksiat dan dosa itu !

1. Memang senang nak clash. Tetapi kesannya SUSAH nak hilang. Selalu terbayang-bayang, rasa serba salah, rindu, teringat-ingat, sampai masuk dalam mimpi dan akhirnya itu yang couple semula.

2. Memang senang nak buang rokok. Tetapi sehari lepas itu badan mula menggigil, demam, tengok orang rokok rasa tak tahan, dan akhirnya merokok semula.

3. Memang senang nak delete. Lepas tu kawan-kawan akan 'hasut', kutuk, perli atau sindir kita ni kolot, tak up to date, ketinggalan zaman, atau mungkin rasa janggal sebab kawan-kawan upload tapi kita tak upload. Dan akhirnya upload semula.

4. Memang senang nak delete video lucah dalam smartphone atau laptop, tetapi 2,3 hari selepas tu bila seorang diri, internet pula laju, akhirnya tangan pun menggatal untuk search semula website lucah dan akhirnya tengok semula.

5. Memang senang nak delete lagu, drama atau movie yang ada unsur haram ni, tetapi nanti 2,3 hari lepas tu bila berjalan kat mall, terngiang-ngiang lagu yang dihafal tu. Atau roommate / housemate pasang pula video-video dan drama tu. Atau kawan-kawan ajak tengok wayang. Akhirnya kita pun melayan semula.
 
Dapatkan buku Pujukan Dari Tuhan karya Shukery Azizan
dan Kerana Aku Sayang karya Aniq Muhaimin secara online di 019 6803782
Nampak, senang saja nak tinggalkan dosa maksiat, tetapi SUSAH nak tinggalkan KESAN daripada dosa maksiat ini. Ibarat macam kena PENJARA. Jadi apa kena buat? Serius nak tahu apa kena buat?

1. Ingat, Rasulullah pernah sebut,

كُلُّ بَنِي آدَمَ خَطَّاءٌ وَخَيْرُ الْخَطَّائِيْنَ التَّوَّابُوْنَ.

"Setiap anak Adam pasti berbuat salah (dosa) dan sebaik-baik orang yang berbuat kesalahan (dosa) adalah mereka yang bertaubat.”

(Riwayat Ahmad dan Tirmidzi)

Maksudnya di sini, kita semua akan buat dosa. Pasti termasuklah kami! Tetapi sebaik-baik pendosa dalam kalangan kita adalah mereka yang BERTAUBAT. Kalau anda bertaubat dan kami tak bertaubat, maksudnya anda lebih baik dan mulia dari kami!

2. Kalau dah taubat, lepas tu buat lagi. Macam mana? Dalam hadis atas, Rasulullah sebut,

" خَطَّاءٌ "

Dalam kaedah bahasa Arab, "khotoo'un" atau "melakukan dosa" ni adalah menggunakan kaedah Sighah Al Mubalaghah, atau bahasa mudahnya HYPERACTIVE REPETITION iaitu pengulangan atau kekerapan yang melampau-lampau. Dalam kata lain, hadis ini nak beritahu pada kita yang,

Kita semua akan ada kecenderungan untuk ulang lagi dan lagi dosa yang telah kita buat. Ya, kita memang ada kecenderungan untuk ulang lagi dosa yang sama. Jadi apa kena buat? Sebab itu Nabi kata, sebaik-baik pendosa adalah mereka yang bertaubat. Dan bukan hanya bertaubat saja.

Bahkan MENGULANG-ULANG taubat. Ulang lagi dan lagi dan lagi. Sampai bila?

Sampai moga-moga kita mati dalam keadaan bertaubat, bukan mati sedang buat maksiat dan dosa.
 
Dapatkan novel Sujud Yang Terakhir karya Aizuddin Hamid
di rangkaian kedai buku seluruh Malaysia sekarang juga!
3. Lagi satu, JANGAN BERTANGGUH untuk taubat. Sebab taubat ni hukumnya wajib. Bila dah buat dosa, terus taubat secepat mungkin. Mulakan dengan istighfar, kemudian sambung dengan tinggalkan dosa tu selama mana yang boleh. Kalau buat lagi, ulang jalan yang sama.

Ibnu Qudamah al Maqdisi sebut,

"Para ulama telah ijma’ tentang wajibnya taubat, karena sesungguhnya dosa-dosa membinasakan manusia dan menjauhkan manusia dari Allah. Maka, wajib segera bertaubat."

Imam Ibnul Qayyim pula sebut, ”Sesungguhnya segera bertaubat kepada Allah dari perbuatan dosa hukumnya adalah wajib dilakukan dengan segera dan TIDAK BOLEH ditangguh.”

Imam An Nawawi pun kata,

"Para ulama telah sepakat, bahawa bertaubat dari seluruh perbuatan maksiat adalah wajib; wajib dilakukan dengan segera dan tidak boleh ditunda, sama ada itu dosa kecil atau dosa besar.”

Kesimpulannya,

Kita ini bukan malaikat pun. Kita manusia biasa, yang selalu buat dosa. Jadi, bertaubatlah sungguh-sungguh walaupun susah. Dan walaupun KESAN DOSA tu susah sangat nak tinggal. Mungkin makan masa bertahun, bahkan seumur hidup.

Ibarat macam kuali. Nak cuci belakang kuali, senang je. Tapi nak hilangkan kesan kotor belakang kuali, itu yang sangat susah dan mencabar. Terpaksa sental dengan berus dawai sampai tangan luka, penat, dan berkali-kali. Penat dan stress, tetapi kalau berterusan insyaAllah bersih. Macam itu juga dosa maksiat kita.

Moga Allah ampunkan kelemahan dan dosa kita. Ameen.

Moga tulisan kali ini bermanfaat kepada sesiapa yang nak kembali pulang pada Allah.


Wednesday, 20 February 2019

Adakah Malaysia Negara Islam atau Sekular?






Kebelakangan ini, ramai pula puak yang semakin rancak cuba membawa naratif Malaysia sebagai negara sekular. Mereka berusaha menghasut rakyat Malaysia untuk percaya bahawa Malaysia adalah negara sekular, dan memperjuangkannya. Sedangkan hakikatnya, sebagai seorang Muslim, kita patut membawa naratif dan memperjuangkan Malaysia sebagai negara Islam.



Kali ini kami nak kongsikan tentang, definisi negara Islam, status Malaysia, faktor Malaysia sebagai negara Islam dan negara Islam yang macam mana Malaysia perlu jadi.



1. Apa definisi Negara Islam oleh para ulama'?



Ada pelbagai takrif atau definisi negara Islam oleh para ulama' Islam. Jadi, kami nak ambil pendapat Muhammad Ahmad ar-Rasyid yang menyimpulkan pandangan-pandangan ulama berkenaan status sesebuah negara - Islam atau tidak - dalam bukunya Usul Ifta'.



Beliau menyimpulkan bahawa satu-satu negara menjadi negara Islam apabila BERJALAN HUKUM ISLAM secara sempurna di situ selama BEBERAPA generasi. Kemudian selepas itu jika dijajah atau pemerintahnya zalim, ia TIDAK AKAN mengubah status negara tersebut kepada negara bukan Islam atau sekular.



Walaupun Andalusia pernah menjadi negara Islam selama lapan kurun satu ketika dulu, ia TETAP negara Islam walaupun pemerintahnya sekarang adalah Kristian, perlembagaannya sekular, orang Islamnya dibunuh dan ditukar agama. Ini menurut kesimpulan beliau. Begitu jugalah dengan isu Palestin.



Palestin dulu diperintah oleh Umar Al Khattab, berjalan di sana hukum Islam untuk beberapa generasi, sehingga ditawan oleh tentera Salib masa perang Salib pertama. Kemudian Salahuddin al Ayyubi membebaskannya, kemudian hari ini ditawan semula dan diperintah oleh Zionis Israel.



Adakah kita nak kata Palestin adalah negara sekular atau negara Yahudi? Tiada ulama yang cakap macam itu. Tak ada ulama kata Palestin bukan negara Islam. Yang ada cuma menyatakan Palestin sebagai negara Islam yang dijajah, walaupun perlembagaannya, pemerintahannya bukan dari Islam. Status negara Islam tidak akan berubah sama sekali. Seperti juga negara Sudan Selatan dan lain-lain negara Islam di dunia hari ini.



Muhammad Ahmad Ar Rasyid kata:



“Saya berpandangan satu-satu negara menjadi negara Islam apabila ia diperintah oleh orang-orang Islam secara sempurna selama satu atau dua generasi contohnya, sebagaimana yang tercatat di dalam sejarah Islam hasil daripada pembukaan Islam. Dengan sejarah silamnya itu negara itu menjadi negara Islam.”



Dia kata lagi berkenaan status negara Islam yang kemudiannya diperintah oleh pemerintah yang zalim atau dijajah oleh orang-orang kafir:



“Tidaklah sepatutnya keharusan menjatuhkan pemimpin (yang zalim atau kafir itu) itu menjadikan kita menjatuhkan hukum bahawa negara itu telah bertukar kepada negara harbi (negara bukan Islam). Bahkan ia kekal negara Islam tetapi jatuh di tangan seorang yang murtad lagi zalim. Apatah lagi jika sekiranya syiar-syiar Islam masih lagi berlaku dan masjid-masjidnya masih diimarahkan.”

Bahasa mudahnya, kalau negara Islam itu diperintah oleh pemerintah yang zalim, kita sebut ia negara Islam yang diperintah orang zalim. Begitu juga kalau negara Islam itu tidak lengkap hukum syariah, maka kita panggil ia sebagai negara Islam yang tidak sempurna, dan seterusnya.

Dapatkan buku Pujukan Dari Tuhan karya Shukery Azizan
dan Kerana Aku Sayang karya Aniq Muhaimin secara online di 019 6803782
2. Bagaimana dengan Malaysia?


Malaysia ini dulunya (sebelum dipanggil Malaysia) adalah gabungan negeri-negeri Islam Melayu - bahkan sampai hari ini ada beberapa negeri yang masih bergabung untuk membentuk sebuah negara yang bernama Malaysia.



Dahulunya kita ada kerajaan Langkasuka, Kerajaan Melayu Islam Champa, Kerajaan Islam Melaka, Kerajaan Islam Johor Riau dan seumpamanya. Semua ini adalah kerajaan Islam. Berjalan hukum-hakam Islam seperti contoh ketika pemerintahan Sultan Alauddin Riayat Syah yang mana ada undang-undang Laut Melaka dan sebagainya. Maka memang terbukti dari dahulunya tanah ini adalah berasal dari negara Islam.



Kemudian hari ini selepas melalui fasa penjajahan, usaha nak sekularkan malaysia, dan lain-lain, mungkin berlaku sedikit kekeliruan kerana pemerintahnya tidak Islamik termasuk selepas kemerdekaan. Tetapi penting untuk kita faham, pemerintah yang tidak Islamik itu sekali-kali TIDAK AKAN mengubah STATUS negara Islam Malaysia.



Malaysia adalah negara yang masih meletakkan Islam di kedudukan tinggi di dalam perlembagaan. Ada institusi Islam yang mempunyai kuasa di peringkat pusat dan negeri. Telah terzahir syiar-syiar Islam. Maka ia kekal negara Islam walau dengan pelbagai kepincangan ataupun masalah daripada segi pemerintah dan polisi. Kepincangan atau masalah itu sama sekali tidak akan menukar statusnya kepada negara sekular.



Daripada situ adalah wajib untuk dijalankan hukum hakam negara Islam seperti status kewarganegaraan; warganegara Islam dan warganegara kontrak untuk bukan Islam, wajib taat kepada pemerintah pada perkara-perkara yang bertepatan dengan syariah dan haram menjatuhkan kerajaan dengan menggunakan kekuatan yang akan mengakibatkan mudharat yang lebih besar berlaku dan sebagainya.



3. Faktor menjadikan Malaysia negara Islam.



Ada beberapa faktor saya boleh kongsikan, iaitu :



1) Sejarah. Daripada sudut sejarah, kami dah bincangkan di atas tadi yang mana tanah ini pernah menjadi Negara Islam dan telah berjalannya hukum hakam Islam untuk beberapa generasi. Kemudian baru dijajah dalam beberapa siri penjajahan yang panjang.



2) Perlembagaan. Selepas merdeka 1957, apa yang terkandung dalam perlembagaan Malaysia? Perlembagaan Malaysia meletakkan Islam sebagai negara rasmi PERSEKUTUAN. Maksudnya, persekutuan ini adalah persekutuan Islam. Kemudian sumpah Agong wajib untuk mempertahankan Islam, takrif Melayu sebagai Islam, hak-hak orang Islam dan hak agama Islam itu sendiri, enakmen jenayah Syariah dan seumpamanya.



3) Syi`ar. Di Malaysia, syiar Islam berjalan dengan baik. Agama Islam dibela, walaupun di sana hukum hakam Islam tidak dijalankan sepenuhnya dan ada kelompongan di sana sini. Contohnya seperti banyak masjid, sambutan hari kebesaran Islam dan sebagainya.

4) Institusi. Institusi yang menjaga kepentingan Islam ini teramat banyak di Malaysia secara rasmi. Kita ada Pusat Zakat, JAKIM, Baitul Mal, Majlis Fatwa Kebangsaan, Majlis Fatwa Negeri, Jabatan Agama Negeri seperti JAIS, Majlis Agama Negeri seperti MAIJ dan sebagainya. Itu baru badan kerajaan, belum lagi badan bukan kerajaan. Tersangat banyak.


Dapatkan buku Agar Kau Bahagia karya Najmi Fetih
di rangkaian kedai buku seluruh Malaysia sekarang juga!


4. Apa Model Negara Islam yang perlu Malaysia ikut?



Kita tak perlu membuat bid'ah baru dengan mengatakan bahawa wujudnya sebuah model negara Islam versi Malaysia, atau versi mana-mana pun. Kita hanya mengambil Al-Quran, As-Sunnah dan pendapat para ulama' silam dalam menyifatkan konsep negara Islam dan lain-lain.



Apabila menyatakan tentang model negara Islam, model yang dimaksudkan adalah model negara Madinah ketika zaman Rasulullah SAW. Bukannya model negara Kerajaan Islam Saudi, Republik Iran atau Pakistan yang ada pada hari ini.



Dan model Madinah ini tidak lapuk, walaupun ianya sebuah negara yang wujud lebih 1400 tahun yang lalu. Asasnya masih kekal, cuma beberapa cabang baru perlu didetailkan berdasarkan asas dan paksi yang sama.



5. Malaysia Negara Sekular?



Persoalan timbul, pihak yang beriya-iya menyatakan Malaysia ini negara sekular, sebenarnya merujuk kepada apa? Pemerintah? Telah kami beritahu di atas tadi bahawa pemerintah tidak sama sekali akan mengubah status negara.



Kalau merujuk pada perlembagaan, tidak akan jumpa Malaysia sebagai negara sekular.



Merujuk kepada syi`ar, tidak akan jumpa Malaysia sebagai negara sekular.



Merujuk pada sejarah pun, tidak akan jumpa Malaysia sebagai negara sekular (tidak termasuk ketika dijajah).



Jadi rujuk kepada apa?
 
Dapatkan novel Sujud Yang Terakhir karya Aizuddin Hamid
di rangkaian kedai buku seluruh Malaysia sekarang juga!
6. Musuh Utama Malaysia.

Sekarang ini musuh Islam bukan ingin merampas pemerintahan Malaysia. Ataupun ingin menukar kepimpinan. Tetapi apa yang ingin dilakukan adalah MENGUBAH STATUS NEGARA dari negara Islam ke negara sekular atau liberal demokratik dengan menggunakan proksi (orang tengah) seperti NGO.

Bagi mereka, jika dengan tidak menukar kepimpinan (seperti menteri kabinet, perdana menteri, dan lain-lain) boleh mengubah status negara, maka mereka akan cuba memperjuangkan untuk mempertahankan pemimpin yang ada untuk menukar status negara. Jika dengan menukar kepimpinan dapat mengubah status negara, mereka akan lakukannya.

Kita dapat lihat siri tuntutan IFC satu ketika dulu, kemudian disambung ‘perjuangan’ pula oleh tuntutan COMANGO. Terbaru tahun 2018 berlaku tuntutan ICERD. Selepas ini kita tidak tahu pula gerakan apa yang ingin dibuat.

Tujuannya satu, untuk ubah status negara. Jika berjaya ubah status negara, maka misi mereka telah tercapai. Moga Allah pelihara kita dan negara kita.

Malaysia Negara Islam.

Wallahua’lam.

Shukery Azizan.
Tarbiah Sentap.

Rujukan : Usul al-Ifta’ wa al-Ijtihad al-Tatbiqi, Fi Nazariah Fiqh al-Dakwah al-Islamiyyah”. (Asas-asas membuat fatwa dan ijtihad untuk melaksanakan sesuatu, dalam Teori Fiqh Dakwah Islam)

Thursday, 14 February 2019

4 Sebab Kenapa Sambut Valentine Day Haram?


Bismillah. 

InsyaAllah, kali ini kami nak kongsikan tentang isu VALENTINE DAY. Kami terpanggil untuk hurai isu ini adalah kerana, isu ini setiap tahun berlaku, dan, ramai umat islam yang tak tahu apakah hukum menyambut valentine day ni. Lantas, akibat tak tahu, maka, ramailah pemuda pemudi, remaja seawal form 1 yang meraikan valentine day ni tanpa rasa bersalah, malah rasa bangga, gembira dan happy. Apabila di tegur, marah, tak puas hati, mengamuk dan sebagainya.

Pernah sekali, masa kami sedang edarkan flyers tentang “Say No to Valentine” kepada pasangan couple, kami pernah di herdik dan di caci depan-depan.

“Babi la kau. Pergi la jauh-jauh!”
“Sial apa budak ni?!”

Banyak lagi ayat-ayat yang di berikan pada kami. Tapi, nak buat macam mana. Takpe. Insyallah, mungkin ramai yang tak tahu. Tapi jangan risau, kami akan beritahu, kenapa Valentine Day di HARAMKAN dalam Islam. Jom terjah satu-satu. Apa pun, pastikan anda buang ego, bukak hati luas-luas, pejam mata dan tarik nafas. Supaya anda boleh baca artikel ni dengan kaca mata Al Quran dan Sunnah, bukan kaca mata nafsu.

4 SEBAB KENAPA VALENTINE HARAM

PERTAMA: IA BUKAN DARIPADA ISLAM

Secara umum, kalau korang nak tahu, perayaan Valentine Day ni bukanlah daripada Islam. Ia berasal daripada agama kristian. Dan sejarah “Valentine” ni sangat panjang, dan ada pelbagai versi serta pendapat. Secara mudahnya, Tarikh 14 February adalah tarikh kematian seorang paderi kristian yang bernama St Valentine. Yang mana, dalam satu riwayat dikisahkan bahawa, sebelum St Valentine dibunuh, beliau telah dipenjarakan. Dan semasa dalam penjara, beliau telah jatuh cinta dengan seorang anak pegawai penjara, dan, di akhir hayatnya, beliau sempat menulis seucuk surat cinta kepada perempuan tu, yang bertanda-tangan,

“From Your Valentine”.

Maka, sempena memperingati persitiwa itu, maka sebahagian orang Kristian pun mengambil tarikh kematian St Valentine ini untuk menyambut hari Valentine, iaitu pada 14 February setiap tahun. Bermakna, pada ASALnya, hari valentine sebenarnya adalah hari memperingati paderi mereka, dan ia merupakan perayaan AGAMA!

Persoalannya sekarang, kita sebagai umat islam, mengapa kita turut meraikan hari Valentine ini sedangkan kita orang islam. Ya, orang ISLAM! Kerana itulah, menyambut Valentine hakikatnya dah termasuk bab aqidah, kerana ia melibatkan perayaan keagamaan!
Dapatkan buku Pujukan Dari Tuhan karya Shukery Azizan
dan Kerana Aku Sayang karya Aniq Muhaimin secara online di 019 6803782

KEDUA: BUDAYA MAKSIAT DALAM VALENTINE

Bila sebut valentine, kita akan tahu, budaya di dalamnya ialah menggalakkan budaya cinta dan couple, berpegang-pegang tangan, keluar dating bersama-sama, mengutus surat cinta kat awek dan pakwe masing-masing, bermesej I love you you love me we are happy family dan macam-macam lagi. Dan, lebih teruk dari itu, ramai anak muda yang BERZINA masa Valentine Day. Kalau pun tak berzina, time Valentine Day kebanyakan dari anak muda sudah mula pandai BERJINAK-JINAK dengan zina.

Soalan kami,

“Adakah semua benda tu tak dosa? Adakah semua benda tu Allah redha? Adakah semua benda tu nabi suka?”

Fikir semula. Kalau ada iman, nescaya kita akan diam membisu, lalu turut menangis, dan mengangguk serta berkata:

“Ya… Ianya berdosa.. Ya Allah, maafkan aku!!”

KETIGA: BUAT DOSA TERANG-TERANGAN

Kebanyakan orang, masa valentine lah mereka akan gunakannya sebagai peluang untuk ajak awek dan pakwe masing-masing pergi wayang. Bukankah itu satu dosa yang di buat secara terang-terangan? Masa valentine la mereka mula acah pergi restoran untuk berdating. Bukankah itu dosa terang-terangan? Masa inilah dating sambil berpegangan tangan, lalu swafoto (selfie) bersama dengan pasangan masing-masing. Kemudian upload di FB, instagram dan twitter masing-masing. Bukankah itu dosa terang-terangan?

Dan, korang tahu tak, dosa yang di lakukan secara terang-terangan, ianya amat di murkai Allah dan termasuk dalam kategori golongan mujahirin! Hatta, walaupun satu dosa itu dosa kecil, tapi kalau ia di buat secara terang-terangan, maka, dosa itu akan berubah menjadi dosa besar! Rasulullah bersabda yang bermaksud,

Setiap umatku diberikan kemaafan melainkan golongan al-mujahirin. Sesungguhnya di antara perbuatan mendedahkan dosa itu adalah, seorang lelaki itu melakukan perbuatan dosa pada satu malam. Kemudian dia bangun pagi dalam keadaan Allah telah menutup keaiban dirinya. Lalu dia menceritakan kepada orang lain dengan katanya: ‘Wahai si fulan, semalam aku telah melakukan perbuatan dosa itu dan ini’’. Sedangkan dia telah tidur dalam keadaan Allah menutup keaiban dirinya, lalu dia bangun dan mendedahkan apa yang Allah tutupkan dari dirinya.

(Riwayat Al-Bukhari)

Tapi, nak buat macamana, ramai yang tak lagi rasa bersalah! Kemudian, ada juga orang yang mula tak puas hati lantas bersuara:

“Ala, couple-couple kebanyakannya perg dating tengok wayang semua bukan time valentine je. Tapi hari biasa pun depa pergi. So, tak payahla nak salahkan valentine! Apa ke pelik kau ni….”

Kami jawab:

“Kau tak baca surat khabar? Kau tak pernah jumpa dan sembang dengan mereka-mereka yang terlanjur di pusat perlindungan? Kau tak pernah kaunseling mahasiswa yang bermasalah? Kau tahu tak, tiap kali valentine, kadar perzinaan meningkat, kadar couple berjalan-jalan dan berdating, meningkat? Sehingga ia dah jadi macam satu budaya yang tak asing di kalangan orang Islam, bahkan valentine daya adalah satu hari yang amat di tunggu-tunggu oleh orang yang bercinta? Kau tahu tak?!"

Bukalah mata. Nescaya kau akan nampak apa masalah yang berlaku. Tunggu, jangan buka mata sahaja. Buka juga hati. Namun, hati hanya akan terbuka jika di dalamnya di hiasi dengan Al Quran dan Hadis. Jika kita selalu bermaksiat, susah untuk hati kita untuk terbuka, dan akhirnya takkan mampu bezakan mana baik dan mana buruk.
Dapatkan buku Agar Kau Bahagian karya Najmi Fetih
di rangkaian kedai buku seluruh Malaysia sekarang juga!

KEEMPAT: MENGIKUT-IKUT BUDAYA BARAT

Mungkin akan ada orang yang tak puas hati, lantas mengeluarkan kata-kata di bawah:

“Apa yang kau panas sangat? Sekarang ni, ramai gila orang yang sambut valentine. Rileks je? Yang kau tak keharuan tu apahal? Rileks, Kat TV, kat Radio, kat surat khabar, movie dan drama, youtube bagai, semua happy dan mempromote valentine. Tenang bro. Kalau kau nak bajet baik, bajet baik lah sorang-sorang..”

Mereka guna alasan “Ramai orang sambut valentine, apa salahnya?!”. Maka, bagi menjawab isu ini, kami akan buat beberapa poin supaya kamu semua jelas,

1) Pernah tak dengar ayat Quran ni? Cuba baca berulang-ulang kali, sampai masuk kat lubuk hati. Baca…

وَإِنْ تُطِعْ أَكْثَرَ مَنْ فِي الْأَرْضِ يُضِلُّوكَ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ َ
“Dan jika kamu menuruti kebanyakan orang-orang di muka bumi ini, nescaya mereka akan menyesatkanmu dari jalan Allah.”
(Surah Al-An’am : 116)

Kalau kamu perhati ayat ni, Allah sebut dengan jelas, kalau kita ikut apa yang orang ramai buat, nescaya kita akan sesat! Kalau kita nak tahu satu perkara itu baik atau buruk, jangan nilai melalui perkara tu ramai orang buat ataupun sedikit orang yang buat! Tetapi, nilailah dengan kaca mata Al Quran dan sunnah.

Jadi, alasan,

“Ramai orang sambut valentine, apa salahnya”

Adalah satu kesalahan yang amat sangat.

2) Kedua, bila mula meniru budaya barat dengan bercouple, sambut valentine, takut-takut, kita akan bersama mereka di akhirat nanti. Allahu Akhbar. Moga dijauhkan Allah. Cuba kamu baca hadis ni! Baca, dan istighfarlah!

مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ
“Barangsiapa yang meniru-niru sesuatu kaum, dia akan termasuk kaum (agama) tersebut..”
(Hadis riwayat Abu Daud)

Maknanya, kalau kita tiru-tiru orang kafir sambut valentine, ikut budaya mereka, maka, takut-takut, kita boleh jatuh kafir tanpa kita sedar. Dan, takut-takut kita akan bersama mereka di Neraka nanti masa di Akhirat. Nauzubillah… Serius risau. Moga dijauhkan Allah kepada kita. Sebab tu perkara ni serius. Jangan main-main.

Tapi, nak buat macam mana. Sekarang, semua yang orang kafir buat, kita sebagai umat islam, nak juga ikut. Sehingga, perkara yang pelik-pelik pun kita nak ikut orang kafir. Benarlah nabi cakap,

لَتَتَّبِعُنَّ سُنَنَ الَّذِيْنَ مِنْ قَبْلِكُمْ شِبْرًا بِشِبْرٍوَذِرَاعًا بِذِرَاعٍ حَتَّى لَوْ دَخَلُوْا فِي حُجْرِ ضَبٍّ لاَتَّبَعْتُمُوهُمْ
“Kamu semua akan mengikut jejak langkah umat-umat sebelum kamu sejengkal demi sejengkal sehasta demi sehasta sehingga kalau mereka masuk ke lubang biawak sekali kamu tetap akan mengikut mereka…”
(Hadis Riwayat Muslim)

Namun, malangnya, hari ni, kita rasa bangga kalau dapat ikut orang kafir. Kita rasa malu dan rasa amat hina bila mengamalkan islam. Mungkin, mungkinkah kerana kita benci Allah dan Rasul, lantas langsung tak menghargai mereka?
Dapatkan Areef The Album di Spotify, iTunes, Deezer, Joox, KKbox
atau dapatkan CD album dengan whatapps di 019 680 3782 sekarang juga!

KEKELIRUAN

Semenjak dua menjak ini, ada beberapa golongan yang kononnya nak menjaga perasaan orang kafir, namun, mereka langsung tak jaga hak Allah dan Rasul serta seluruh umat islam yang cintakan islam. Muncullah ayat begini:

“Kenapa korang kata SAY NO TO VALENTINE? Nanti orang Kristian akan kecil hati! Cuba bayangkan kalau mereka kata SAY NO TO RAMADHAN, SAY NO TO HAJJ, SAY NO TO EID FITRI, apa perasaan kita??”

Entah kenapa wujud orang yang berfikiran sebegini. Maka, kami nak jawab supaya mereka jelas dan dapat memahami isu ini dengan baik insyallah. Kami akan terangkan satu persatu.

(a) Valentine Day pada asalnya seperti yang kami sebut, ia adalah perayaan agama. Namun, berlalu masa, kini, ia bukan lagi di sambut atas kapasiti keagamaan. Namun, ia di sambut atas kapasiti nafsu. Lantas, bukan agama kristian je yang sambut valentine. Orang Buddha, orang hindu, orang atheist, dan orang islam sendiri pun ada yang menyambut valentine ni!

Maka, disebabkan itu, sila jangan kaitkan ayat SAY NO TO VALENTINE dengan ayat SAY NO TO RAMDAHAN. Sebab, valentine, bukan orang kristian je yang sambut dan ia bukan lagi perayaan keagamaan, namun ia telah diselewengkan. Manakala, ramadhan, haji, eidul fitri semua tu adalah perayaan AGAMA ISLAM. Dan, hanya orang Islam yang amalkan benda tu. Tak kacau pun agama lain. Jadi, kenapa nak kaitkan dengan valentine?

(b) CEGAH MUNGKAR TU WAJIB. Hatta, kalau kita tak cegah mungkar, kita takkkan di iktiraf sebagai orang beriman, dan keislaman kita ada kecacatan. Bagaimana mungkin seorang yang mengaku Islam dan beriman langsung tak MENCEGAH KEMUNGKARAN VALENTINE?

Lagi pelik, bila ada orang kata:

“Apa salahnya orang kafir sambut valentine? Diorang kan kafir? Biasala tu…”

Kami jawab:

Masalahnya, bukan orang kafir je yang sambut valentine, orang islam pun sambut. Lagi satu, walaupun satu maksiat tu hanya di lakukan oleh orang kafir, kita masih WAJIB UNTUK TEGUR! Habis tu, takkanlah:

“Ala…biarlah orang kafir minum arak. Diorang kan kafir….”
“Ala, biasalah tu video lucah. Apa salahnya diorang zina. Kan diorang kafir…”

Ketahuilah, jika kamu langsung tak rasa sensitif apabila tengok maksiat atas alasan “mereka kafir”, bermakna hati kita ada masalah. Serius. Kalau macam tu, apa gunanya dakwah? Apa guna kita bertungkus lumus usaha untuk islam kan mereka? Maknanya, usaha nabi untuk islamkan kaum musyrikin tu tak betul lah? Ia seolah mempertikaikan dakwah Nabi dengan menyatakan,

“Alaa..Apa salahnya diorang sembah berhala, diorang kan kafir….”

Apakah? Muhasabahlah diri wahai kawan. Maksiat itu tetap maksiat. Dan, ianya wajib di cegah, tak kisah siapa pun pelakunya. Jika orang kafir buat maksiat, kita wajib tegur. Jika ulama’ buat maksiat pun, kita wajib tegur.

KESIMPULAN

Bagi kami, semua perkara, kalau kita lihat ia daripada kaca mata Al Quran dan Sunnah, nescaya kita akan nampak yang benar itu benar, dan yang salah itu salah. Tetapi, kalau kita lihat satu perkara dengan kaca-mata nafsu, nescaya, kita akan nampak yang benar itu salah, dan yang salah itu benar. False image.

Cukup-cukuplah bertuhankan nafsu. Kerana, tuhan kita adalah Allah, dan kita ada rujukan yang bersumberkan wahyu, iaitu al-Quran dan Sunnah. Kembalilah pada Islam yang sebenar, walaupun ia agak berat pada awalnya, namun kita akan rasa MANIS di akhirnya. Percayalah.

Dengan kembali pada islam, kita akan rasa nikmat yang tak terkata. Mungkin ada yang kata:

"Aku tak tahu benda ni salah..."

Takpe, Allah maha baik. Allah akan ampunkan dosa yang kita lakukan sebab kita tak tahu itu dosa ataupun kita tak sengaja. Allah cukup baik dengan kita, maka, kita jadilah baik pada agama Allah. Dan, kalau tak tahu satu perkara itu boleh ke tak boleh (mus, jangan buat. Allah ada sebut:

"Dan janglah kamu megikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan, dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggung jawabnya”.

(Surah Al-Isra : 36)

Say No To Valentine.

Wallahua’lam.