Tarbiah Sentap: February 2019

Thursday, 14 February 2019

4 Sebab Kenapa Sambut Valentine Day Haram?


Bismillah. 

InsyaAllah, kali ini kami nak kongsikan tentang isu VALENTINE DAY. Kami terpanggil untuk hurai isu ini adalah kerana, isu ini setiap tahun berlaku, dan, ramai umat islam yang tak tahu apakah hukum menyambut valentine day ni. Lantas, akibat tak tahu, maka, ramailah pemuda pemudi, remaja seawal form 1 yang meraikan valentine day ni tanpa rasa bersalah, malah rasa bangga, gembira dan happy. Apabila di tegur, marah, tak puas hati, mengamuk dan sebagainya.

Pernah sekali, masa kami sedang edarkan flyers tentang “Say No to Valentine” kepada pasangan couple, kami pernah di herdik dan di caci depan-depan.

“Babi la kau. Pergi la jauh-jauh!”
“Sial apa budak ni?!”

Banyak lagi ayat-ayat yang di berikan pada kami. Tapi, nak buat macam mana. Takpe. Insyallah, mungkin ramai yang tak tahu. Tapi jangan risau, kami akan beritahu, kenapa Valentine Day di HARAMKAN dalam Islam. Jom terjah satu-satu. Apa pun, pastikan anda buang ego, bukak hati luas-luas, pejam mata dan tarik nafas. Supaya anda boleh baca artikel ni dengan kaca mata Al Quran dan Sunnah, bukan kaca mata nafsu.

4 SEBAB KENAPA VALENTINE HARAM

PERTAMA: IA BUKAN DARIPADA ISLAM

Secara umum, kalau korang nak tahu, perayaan Valentine Day ni bukanlah daripada Islam. Ia berasal daripada agama kristian. Dan sejarah “Valentine” ni sangat panjang, dan ada pelbagai versi serta pendapat. Secara mudahnya, Tarikh 14 February adalah tarikh kematian seorang paderi kristian yang bernama St Valentine. Yang mana, dalam satu riwayat dikisahkan bahawa, sebelum St Valentine dibunuh, beliau telah dipenjarakan. Dan semasa dalam penjara, beliau telah jatuh cinta dengan seorang anak pegawai penjara, dan, di akhir hayatnya, beliau sempat menulis seucuk surat cinta kepada perempuan tu, yang bertanda-tangan,

“From Your Valentine”.

Maka, sempena memperingati persitiwa itu, maka sebahagian orang Kristian pun mengambil tarikh kematian St Valentine ini untuk menyambut hari Valentine, iaitu pada 14 February setiap tahun. Bermakna, pada ASALnya, hari valentine sebenarnya adalah hari memperingati paderi mereka, dan ia merupakan perayaan AGAMA!

Persoalannya sekarang, kita sebagai umat islam, mengapa kita turut meraikan hari Valentine ini sedangkan kita orang islam. Ya, orang ISLAM! Kerana itulah, menyambut Valentine hakikatnya dah termasuk bab aqidah, kerana ia melibatkan perayaan keagamaan!
Dapatkan buku Pujukan Dari Tuhan karya Shukery Azizan
dan Kerana Aku Sayang karya Aniq Muhaimin secara online di 019 6803782

KEDUA: BUDAYA MAKSIAT DALAM VALENTINE

Bila sebut valentine, kita akan tahu, budaya di dalamnya ialah menggalakkan budaya cinta dan couple, berpegang-pegang tangan, keluar dating bersama-sama, mengutus surat cinta kat awek dan pakwe masing-masing, bermesej I love you you love me we are happy family dan macam-macam lagi. Dan, lebih teruk dari itu, ramai anak muda yang BERZINA masa Valentine Day. Kalau pun tak berzina, time Valentine Day kebanyakan dari anak muda sudah mula pandai BERJINAK-JINAK dengan zina.

Soalan kami,

“Adakah semua benda tu tak dosa? Adakah semua benda tu Allah redha? Adakah semua benda tu nabi suka?”

Fikir semula. Kalau ada iman, nescaya kita akan diam membisu, lalu turut menangis, dan mengangguk serta berkata:

“Ya… Ianya berdosa.. Ya Allah, maafkan aku!!”

KETIGA: BUAT DOSA TERANG-TERANGAN

Kebanyakan orang, masa valentine lah mereka akan gunakannya sebagai peluang untuk ajak awek dan pakwe masing-masing pergi wayang. Bukankah itu satu dosa yang di buat secara terang-terangan? Masa valentine la mereka mula acah pergi restoran untuk berdating. Bukankah itu dosa terang-terangan? Masa inilah dating sambil berpegangan tangan, lalu swafoto (selfie) bersama dengan pasangan masing-masing. Kemudian upload di FB, instagram dan twitter masing-masing. Bukankah itu dosa terang-terangan?

Dan, korang tahu tak, dosa yang di lakukan secara terang-terangan, ianya amat di murkai Allah dan termasuk dalam kategori golongan mujahirin! Hatta, walaupun satu dosa itu dosa kecil, tapi kalau ia di buat secara terang-terangan, maka, dosa itu akan berubah menjadi dosa besar! Rasulullah bersabda yang bermaksud,

Setiap umatku diberikan kemaafan melainkan golongan al-mujahirin. Sesungguhnya di antara perbuatan mendedahkan dosa itu adalah, seorang lelaki itu melakukan perbuatan dosa pada satu malam. Kemudian dia bangun pagi dalam keadaan Allah telah menutup keaiban dirinya. Lalu dia menceritakan kepada orang lain dengan katanya: ‘Wahai si fulan, semalam aku telah melakukan perbuatan dosa itu dan ini’’. Sedangkan dia telah tidur dalam keadaan Allah menutup keaiban dirinya, lalu dia bangun dan mendedahkan apa yang Allah tutupkan dari dirinya.

(Riwayat Al-Bukhari)

Tapi, nak buat macamana, ramai yang tak lagi rasa bersalah! Kemudian, ada juga orang yang mula tak puas hati lantas bersuara:

“Ala, couple-couple kebanyakannya perg dating tengok wayang semua bukan time valentine je. Tapi hari biasa pun depa pergi. So, tak payahla nak salahkan valentine! Apa ke pelik kau ni….”

Kami jawab:

“Kau tak baca surat khabar? Kau tak pernah jumpa dan sembang dengan mereka-mereka yang terlanjur di pusat perlindungan? Kau tak pernah kaunseling mahasiswa yang bermasalah? Kau tahu tak, tiap kali valentine, kadar perzinaan meningkat, kadar couple berjalan-jalan dan berdating, meningkat? Sehingga ia dah jadi macam satu budaya yang tak asing di kalangan orang Islam, bahkan valentine daya adalah satu hari yang amat di tunggu-tunggu oleh orang yang bercinta? Kau tahu tak?!"

Bukalah mata. Nescaya kau akan nampak apa masalah yang berlaku. Tunggu, jangan buka mata sahaja. Buka juga hati. Namun, hati hanya akan terbuka jika di dalamnya di hiasi dengan Al Quran dan Hadis. Jika kita selalu bermaksiat, susah untuk hati kita untuk terbuka, dan akhirnya takkan mampu bezakan mana baik dan mana buruk.
Dapatkan buku Agar Kau Bahagian karya Najmi Fetih
di rangkaian kedai buku seluruh Malaysia sekarang juga!

KEEMPAT: MENGIKUT-IKUT BUDAYA BARAT

Mungkin akan ada orang yang tak puas hati, lantas mengeluarkan kata-kata di bawah:

“Apa yang kau panas sangat? Sekarang ni, ramai gila orang yang sambut valentine. Rileks je? Yang kau tak keharuan tu apahal? Rileks, Kat TV, kat Radio, kat surat khabar, movie dan drama, youtube bagai, semua happy dan mempromote valentine. Tenang bro. Kalau kau nak bajet baik, bajet baik lah sorang-sorang..”

Mereka guna alasan “Ramai orang sambut valentine, apa salahnya?!”. Maka, bagi menjawab isu ini, kami akan buat beberapa poin supaya kamu semua jelas,

1) Pernah tak dengar ayat Quran ni? Cuba baca berulang-ulang kali, sampai masuk kat lubuk hati. Baca…

وَإِنْ تُطِعْ أَكْثَرَ مَنْ فِي الْأَرْضِ يُضِلُّوكَ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ َ
“Dan jika kamu menuruti kebanyakan orang-orang di muka bumi ini, nescaya mereka akan menyesatkanmu dari jalan Allah.”
(Surah Al-An’am : 116)

Kalau kamu perhati ayat ni, Allah sebut dengan jelas, kalau kita ikut apa yang orang ramai buat, nescaya kita akan sesat! Kalau kita nak tahu satu perkara itu baik atau buruk, jangan nilai melalui perkara tu ramai orang buat ataupun sedikit orang yang buat! Tetapi, nilailah dengan kaca mata Al Quran dan sunnah.

Jadi, alasan,

“Ramai orang sambut valentine, apa salahnya”

Adalah satu kesalahan yang amat sangat.

2) Kedua, bila mula meniru budaya barat dengan bercouple, sambut valentine, takut-takut, kita akan bersama mereka di akhirat nanti. Allahu Akhbar. Moga dijauhkan Allah. Cuba kamu baca hadis ni! Baca, dan istighfarlah!

مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ
“Barangsiapa yang meniru-niru sesuatu kaum, dia akan termasuk kaum (agama) tersebut..”
(Hadis riwayat Abu Daud)

Maknanya, kalau kita tiru-tiru orang kafir sambut valentine, ikut budaya mereka, maka, takut-takut, kita boleh jatuh kafir tanpa kita sedar. Dan, takut-takut kita akan bersama mereka di Neraka nanti masa di Akhirat. Nauzubillah… Serius risau. Moga dijauhkan Allah kepada kita. Sebab tu perkara ni serius. Jangan main-main.

Tapi, nak buat macam mana. Sekarang, semua yang orang kafir buat, kita sebagai umat islam, nak juga ikut. Sehingga, perkara yang pelik-pelik pun kita nak ikut orang kafir. Benarlah nabi cakap,

لَتَتَّبِعُنَّ سُنَنَ الَّذِيْنَ مِنْ قَبْلِكُمْ شِبْرًا بِشِبْرٍوَذِرَاعًا بِذِرَاعٍ حَتَّى لَوْ دَخَلُوْا فِي حُجْرِ ضَبٍّ لاَتَّبَعْتُمُوهُمْ
“Kamu semua akan mengikut jejak langkah umat-umat sebelum kamu sejengkal demi sejengkal sehasta demi sehasta sehingga kalau mereka masuk ke lubang biawak sekali kamu tetap akan mengikut mereka…”
(Hadis Riwayat Muslim)

Namun, malangnya, hari ni, kita rasa bangga kalau dapat ikut orang kafir. Kita rasa malu dan rasa amat hina bila mengamalkan islam. Mungkin, mungkinkah kerana kita benci Allah dan Rasul, lantas langsung tak menghargai mereka?
Dapatkan Areef The Album di Spotify, iTunes, Deezer, Joox, KKbox
atau dapatkan CD album dengan whatapps di 019 680 3782 sekarang juga!

KEKELIRUAN

Semenjak dua menjak ini, ada beberapa golongan yang kononnya nak menjaga perasaan orang kafir, namun, mereka langsung tak jaga hak Allah dan Rasul serta seluruh umat islam yang cintakan islam. Muncullah ayat begini:

“Kenapa korang kata SAY NO TO VALENTINE? Nanti orang Kristian akan kecil hati! Cuba bayangkan kalau mereka kata SAY NO TO RAMADHAN, SAY NO TO HAJJ, SAY NO TO EID FITRI, apa perasaan kita??”

Entah kenapa wujud orang yang berfikiran sebegini. Maka, kami nak jawab supaya mereka jelas dan dapat memahami isu ini dengan baik insyallah. Kami akan terangkan satu persatu.

(a) Valentine Day pada asalnya seperti yang kami sebut, ia adalah perayaan agama. Namun, berlalu masa, kini, ia bukan lagi di sambut atas kapasiti keagamaan. Namun, ia di sambut atas kapasiti nafsu. Lantas, bukan agama kristian je yang sambut valentine. Orang Buddha, orang hindu, orang atheist, dan orang islam sendiri pun ada yang menyambut valentine ni!

Maka, disebabkan itu, sila jangan kaitkan ayat SAY NO TO VALENTINE dengan ayat SAY NO TO RAMDAHAN. Sebab, valentine, bukan orang kristian je yang sambut dan ia bukan lagi perayaan keagamaan, namun ia telah diselewengkan. Manakala, ramadhan, haji, eidul fitri semua tu adalah perayaan AGAMA ISLAM. Dan, hanya orang Islam yang amalkan benda tu. Tak kacau pun agama lain. Jadi, kenapa nak kaitkan dengan valentine?

(b) CEGAH MUNGKAR TU WAJIB. Hatta, kalau kita tak cegah mungkar, kita takkkan di iktiraf sebagai orang beriman, dan keislaman kita ada kecacatan. Bagaimana mungkin seorang yang mengaku Islam dan beriman langsung tak MENCEGAH KEMUNGKARAN VALENTINE?

Lagi pelik, bila ada orang kata:

“Apa salahnya orang kafir sambut valentine? Diorang kan kafir? Biasala tu…”

Kami jawab:

Masalahnya, bukan orang kafir je yang sambut valentine, orang islam pun sambut. Lagi satu, walaupun satu maksiat tu hanya di lakukan oleh orang kafir, kita masih WAJIB UNTUK TEGUR! Habis tu, takkanlah:

“Ala…biarlah orang kafir minum arak. Diorang kan kafir….”
“Ala, biasalah tu video lucah. Apa salahnya diorang zina. Kan diorang kafir…”

Ketahuilah, jika kamu langsung tak rasa sensitif apabila tengok maksiat atas alasan “mereka kafir”, bermakna hati kita ada masalah. Serius. Kalau macam tu, apa gunanya dakwah? Apa guna kita bertungkus lumus usaha untuk islam kan mereka? Maknanya, usaha nabi untuk islamkan kaum musyrikin tu tak betul lah? Ia seolah mempertikaikan dakwah Nabi dengan menyatakan,

“Alaa..Apa salahnya diorang sembah berhala, diorang kan kafir….”

Apakah? Muhasabahlah diri wahai kawan. Maksiat itu tetap maksiat. Dan, ianya wajib di cegah, tak kisah siapa pun pelakunya. Jika orang kafir buat maksiat, kita wajib tegur. Jika ulama’ buat maksiat pun, kita wajib tegur.

KESIMPULAN

Bagi kami, semua perkara, kalau kita lihat ia daripada kaca mata Al Quran dan Sunnah, nescaya kita akan nampak yang benar itu benar, dan yang salah itu salah. Tetapi, kalau kita lihat satu perkara dengan kaca-mata nafsu, nescaya, kita akan nampak yang benar itu salah, dan yang salah itu benar. False image.

Cukup-cukuplah bertuhankan nafsu. Kerana, tuhan kita adalah Allah, dan kita ada rujukan yang bersumberkan wahyu, iaitu al-Quran dan Sunnah. Kembalilah pada Islam yang sebenar, walaupun ia agak berat pada awalnya, namun kita akan rasa MANIS di akhirnya. Percayalah.

Dengan kembali pada islam, kita akan rasa nikmat yang tak terkata. Mungkin ada yang kata:

"Aku tak tahu benda ni salah..."

Takpe, Allah maha baik. Allah akan ampunkan dosa yang kita lakukan sebab kita tak tahu itu dosa ataupun kita tak sengaja. Allah cukup baik dengan kita, maka, kita jadilah baik pada agama Allah. Dan, kalau tak tahu satu perkara itu boleh ke tak boleh (mus, jangan buat. Allah ada sebut:

"Dan janglah kamu megikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan, dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggung jawabnya”.

(Surah Al-Isra : 36)

Say No To Valentine.

Wallahua’lam.

Tuesday, 5 February 2019

Apa Hukum Sambut Tahun Baru Cina?

Setiap tahun, Malaysia tidak akan terlepas dalam meraikan perayaan sempena Tahun Baru Cina. Dan sudah pasti, persoalan yang akan timbul, terutama dalam jiwa remaja adalah, boleh ke orang Islam meraikan juga Tahun Baru Cina? Tak berdosa ke? Mungkin ada yang pandang remeh dengan soalan ini. Pada kami, ini satu soalan yang sangat bagus. Sebab apa?

Sebab soalan ini membuktikan ramai remaja yang nak beramal dengan cara hidup Islam dan nak hidupnya nak terikat dengan syariat Islam. Alhamdulillah, terbaik! Apa pun, sebelum kita jawab boleh atau tak, lebih baik kita lihat satu persatu dulu inforia berkaitan dengan Tahun Baru Cina ini, daripada sejarah, hinggalah keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia.

Sejarah Tahun Baru Cina

Kalau merujuk tulisan Dr Zulkifli al-Bakri, Mufti Wilayah Persekutuan, sejarah terperinci tentang Tahun Baru Cina ini ada banyak versi. Antara versi yang selalu diceritakan tentang sejarah Tahun Baru Cina ni adalah, apabila kisah sebuah penduduk kampung yang hidup dalam ketakutan sebab diburu oleh seekor makhluk mistik yang akan memakan mereka yang bernama “Year” (tak tahu la terjemahannya Tahun ataupun apa. Kita panggilah beliau sebagai Year). Year ni binatang yang badan macam seladang tetapi kepala singa, dan dipercayai hidup di lautan. Fuh. Dan setiap kali malam tertentu sekali dalam setahun, Year akan keluar untuk makan haiwan, manusia dan harta mereka.
 
Ini gambaran "Year"
Dipendekkan cerita, ada seorang tua yang cadangkan untuk membuat bising seperti bunyi pukulan gendang, membakar mercun dan gantung kertas berwarna merah yang disebut sebagai Dui Lian atau menampalnya pada tingkap rumah supaya dapat halau binatang tu. Sebab mereka percaya, haiwan itu takut warna merah dan bunyi bising. Cadangan itu berjaya, dan demi meraikan kemenangan itu, mereka pun sambut hari kemenangan itu sebagai Tahun Baru pada masa itu.

Secara hakikatnya pula, sambutan Tahun Baru Cina lebih kepada menyambut tahun baru bagi masyarakat cina mengikut kalendar lunar Cina. Yang mana setiap tahun akan diwakili dengan satu zodiak haiwan, dan pada tahun 2018 ini, jatuh kepada tahun babi atau khinzir. Sambutan tahun baru Cina akan berterusan selama 15 hari dan pada hari ke 15 akan ada perayaan pesta tanglung.
 
Dapatkan buku Pujukan Dari Tuhan karya Shukery Azizan
dan Kerana Aku Sayang karya Aniq Muhaimin secara online di 019 6803782
Islam dan Toleransi Dalam Beragama

Islam tidak menafikan pun hak agama lain untuk diamalkan, bahkan Rasulullah SAW sendiri hidup bersama orang Yahudi, Nasrani dan kaum musyrikin. Tetapi asasnya mestilah berwala’ (taat setia) kepada Islam dan barra’ (menolak) kekufuran serta merasa ‘izzah (bangga) dengan pegangan Islam sekaligus menampilkan akhlak Muslim hingga keperibadian dan gaya hidup kita boleh dibezakan dengan golongan kafir. Allah menyebut, 

وَمَنۡ أَحۡسَنُ قَوۡلٗا مِّمَّن دَعَآ إِلَى ٱللَّهِ وَعَمِلَ صَٰلِحٗا وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ ٱلۡمُسۡلِمِينَ

“Dan tidak ada yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada (mengesakan dan mematuhi perintah) Allah, serta ia sendiri mengerjakan amal yang soleh, sambil berkata: “Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang Islam (yang berserah bulat-bulat kepada Allah)!”.

(Fussilat: 33)

Hakikat sambutan Tahun Baru Cina hanyalah satu perayaan adat yang tidak ada kaitannya dengan permasalahn aqidah. Ianya sekadar menyambut tahun baru mengikut calendar lunar Cina. Ini kerana perbuatan yang dianjurkan mestilah dilakukan atas dasar kemasyarakatan dan hubungan sosial.

Keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-78 yang bersidang pada 12 Jun 2007 telah membincangkan Hukum Orang Islam Mengucapkan Tahniah Dan Ucapan Selamat Bersempena Perayaan Agama Bukan Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa:

Apa jua amalan atau perlakuan orang Islam dalam hal-hal yang berkaitan dengan perayaan orang bukan Islam sekiranya melibatkan akidah atau iktikad seperti mengiktiraf agama bukan Islam atau menganggap semua agama adalah sama, maka ia ditegah oleh Islam.

Walaubagaimanapun sekiranya amalan atau perlakuan tersebut hanya atas dasar kemasyarakatan atau hubungan sosial antara Islam dan bukan Islam untuk tujuan perpaduan, maka ia dibenarkan oleh Islam.

Memberi ucapan tahniah dan selamat atau mengirimkan ucapan melalui kad atau alat-alat telekomunikasi seperti e-mail atau sistem pesanan ringkas (sms) dan sebagainya kepada orang bukan Islam sempena dengan perayaan agama mereka adalah harus, dengan syarat ucapan itu tidak mengiktiraf, memuji atau memuliakan agama bukan Islam serta tidak menggunakan sebarang simbol atau lambang keagamaan mereka dalam kiriman ucapan tersebut.

Dapatkan buku Agar Kau Bahagian karya Najmi Fetih
di rangkaian kedai buku seluruh Malaysia sekarang juga!
Yee Sang (Mengajukan Ucap Selamat Demi Kemakmuran/Prosperity Toss)

Masyarakat Cina di Malaysia dan Singapura sangat biasa dengan istilah Yee Sang yang maksudnya satu upacara makan bersama yang diadakan bagi mengucapkan kemakmuran. Dan uniknya, Yee Sang ni hanya popular di Malaysia dan Singapura, tetapi bukan di tanah besar China, Hong Kong dan Taiwan. Yee Sang atau disebut sebagai Yusheng ialah hidangan dalam perayaan Tahun Baru Cina yang dihidangkan tujuh jenis warna makanan berlainan seperti hirisan betik, lobak putih, lobak merah, salmon mentah, kekacang, aneka sayuran dan aneka sos serta ramuan lain.

Menurut Dr Dzulkifli al Bakri, melalui sudut kaca mata Islam, makanan halal lagi baik tidak ada halangannya untuk dimakan. Allah berfirman,

يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ كُلُواْ مِمَّا فِي ٱلۡأَرۡضِ حَلَٰلٗا طَيِّبٗا وَلَا تَتَّبِعُواْ خُطُوَٰتِ ٱلشَّيۡطَٰنِۚ إِنَّهُۥ لَكُمۡ عَدُوّٞ مُّبِينٌ

Maksudnya: Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan; kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu.

(Al-Baqarah: 168)

Jadi menurut Tuan Mufti, amalan Yee Sang ini lebih kepada adat dan tak ada sangkut paut dengan masalah aqidah, ia harus hukumnya bagi umat Islam yang diajak untuk turut serta dalam upacara Yee Sang ni. Dengan syarat, makanan yang dihidangkan mestilah halal dan tidak dikaitkan dengan permasalahan aqidah sama ada daripada segi ucapan ataupun iktikad (keyakinan) terhadap upacara itu. Begitu juga selama mana tidak ada unsur-unsur maksiat dalam upacara tersebut.

Maksud ‘Gong Xi Fa Cai’

“Gong xi fa cai” (Tulisan Cina Tradisional: 恭喜發財; Tulisan Cina Ringkas: 恭喜发财; pinyin: gōngxǐ fācái; Bahasa Kantonis (Yale): gūnghéi faatchòih; bahasa Hokkien (POJ): Kiong-hí hoat-châi; bahasa Hakka: Kung hei fat choi), diterjemah sebagai “Tahniah dan semoga mendapat rezeki”.

Ungkapan ini banyak kali disalah anggap sebagai sinonim dengan “Selamat tahun baru” sejak berabad-abad lalu. Dua aksara pertama ungkapan ini mempunyai kepentingan sejarah yang lebih lama (menurut legenda, ucapan tahniah adalah bagi kejayaan menghadapi raksasa Nian dengan selamat, namun secara praktis ini juga boleh melibatkan kejayaan mengharungi keadaan musim sejuk yang teruk). Melihat kepada maksudnya ini, menurut Dr Dzulkifli Al-Bakri, ianya jelas tidak bermasalah dan tidak bercanggah dengan akidah Islam malah ianya satu ucapan yang amat baik dan melambangkan perpaduan yang erat sesama kita.

Dapatkan Areef The Album di Spotify, iTunes, Deezer, Joox, KKbox
atau dapatkan CD album dengan whatapps di 019 6803782 sekarang juga!
Kenyataan Mufti Wilayah Persekutuan

Dalam sebuah negara yang mempunyai kepelbagaian agama, bangsa yang majmuk, adat dan budaya yang berlainan seperti Malaysia, sudah tentu ia menjadikan kita lebih terbuka dan bertolak ansur (tasamuh dan toleransi) tanpa menggadaikan prinsip-prinsip utama Islam.

Ini adalah beberapa garis panduan yang Dr Dzulkifli al-Bakri cadangkan kepada kita semua sebagai umat Islam yang ingin terlibat dalam sambutan perayaan bangsa lain untuk sama-sama diteliti dan diaplikasikan:

1. Majlis tersebut tidak disertakan dengan upacara-upacara yang bertentangan dengan akidah Islam.

Maksud “bertentangan dengan akidah Islam” ialah sesuatu perkara, perbuatan, perkataan atau keadaan yang jika dilakukan menyebabkan tercemarnya akidah umat Islam.

2. Majlis tersebut tidak disertakan dengan perbuatan yang bertentangan dengan syarak.

Maksud “bertentangan dengan syarak” ialah sesuatu perkara, perbuatan, perkataan atau keadaan yang jika dilakukan akan bertentangan dengan ajaran Islam yang diamalkan oleh masyarakat Islam.

3. Majlis tersebut tidak disertakan dengan “perbuatan yang bercanggah dengan pembinaan akhlak dan budaya masyarakat Islam” di negara ini.

Maksud “bercanggah dengan pembinaan akhlak dan budaya masyarakat Islam” ialah sesuatu perkara, perbuatan, perkataan atau keadaan yang jika dilakukan akan bertentangan dengan nilai dan norma kehidupan masyarakat Islam Negara ini yang berpegang kepada ajaran Islam berdasarkan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

4. Majlis tersebut tidak disertakan dengan perbuatan yang boleh “menyentuh sensitiviti masyarakat Islam”.

Maksud “menyentuh sensitiviti masyarakat Islam” ialah sesuatu perkara, perbuatan, perkataan atau keadaan yang jika dilakukan akan menyinggung perasaan umat Islam tentang kepercayaan dan amalan mereka.

5. Pihak penganjur dan orang ramai diminta mendapatkan pandangan pihak berkuasa agama sebelum menganjur atau menghadiri majlis perayaan orang yang bukan beragama Islam.

Menurut Dr Dzulkifli al-Bakri, beliau dapati sambutan Tahun Baru Cina yang dilakukan oleh kebanyakan pemimpin masyarakat Cina dan juga disertai oleh pemimpin negara atau negeri yang beragama Islam, masih di ruang lingkup yang dibenarkan oleh Islam. Ini kerana, ia bertujuan untuk menjaga dan memelihara hubungan masyarakat dan lebih kepada hidup dalam kontrak sosial yang diraikan tanpa menggadaikan prinsip agama.

Wallahua’alam. Moga Allah memberikan taufiq dan hidayah-Nya kepada kita semua dan semua yang bukan Islam supaya masuk Islam dan amalkan Islam dengan Islam yang sempurna. Dan moga Allah kurniakan keharmonian dan keamanan kepada kita semua. Ameen.

Rujukan :

S.S Datuk Dr. Zulkifli Bin Mohamad Al-Bakri,
Mufti Wilayah Persekutuan.

http://muftiwp.gov.my/index.php/ms-my/perkhidmatan/bayan-linnas/589-bayan-linnas-siri-48-hukum-menyambut-tahun-baru-cina

Monday, 4 February 2019

Apa perbezaan Tawaduk dan Sombong?


Hari ini, ramai orang Islam khususnya di Malaysia susah nak bezakan atau salah faham antara sifat tawaduk dan sombong. Disebabkan salah faham itu, kadang kala orang yang tawaduk dianggap sombong, manakala orang yang sombong dianggap tawaduk. Yang mana akhirnya ramai orang bermasam muka hanya kerana salah faham remeh ini. Parah.

InsyaAllah untuk artikel kali ini, kami akan kongsikan beberapa contoh salah faham yang selalu terjadi dalam kalangan masyarakat Melayu Islam di Malaysia.

Kami akan pecahkan tulisan ini kepada beberapa bahagian supaya poin utama yang nak disampaikan jelas dan tidak keliru insyaAllah.

1) Tawadhuk vs Sombong
2) Situasi dan solusi
3) Antara yang menegur dan yang ditegur
4) Hati

TAWADUK VS SOMBONG

Tawaduk itu apa? Secara umumnya, menurut kamus bahasa Melayu, tawaduk itu adalah sifat merendah diri, patuh dan tidak sombong. Allah berfirman di dalam al-Quran yang maksudnya,

“Dan janganlah engkau berjalan di bumi dengan berlagak sombong, kerana sesungguhnya engkau tidak akan dapat menembusi bumi, dan engkau tidak akan dapat menyamai setinggi gunung-ganang.” (Surah al-Isra’ : 37)

Sifat tawaduk ini secara teorinya memang mudah nak sebut, tetapi nak amalkan, ya Rabbi, memang susah. Terutama apabila kita sudah ada nama, kuasa, harta, jawatan dan sebagainya. Tetapi manusia yang berjaya didik hati dan dirinya untuk menjadi tawaduk, pasti tidak akan menunjuk-nunjuk kehebatan dan kelebihan dirinya sendiri di khalyak ramai. Bahkan sentiasa merasakan bahawa orang lain yang selalu ada dengannyalah yang banyak memberi manfaat pada dirinya dan meningkatkan imannya.

Ada banyak kisah tawaduk dalam lipatan sejarah Islam. Tetapi untuk kali ini, kami kongsikan dua kisah berkaitan Imam Abu Hanifah, pengasas mazhab Hanafi, berkaitan dengan tawaduk.

Pernah suatu hari, Imam Abu Hanifah berjalan di tepi sebatang parit dan tiba-tiba terserempak dengan seorang kanak-kanak yang sedang berjalan dengan memakai kasut terompah kayu. Beliau menegur budak tersebut, “Wahai budak, jaga-jaga dengan kasut kayumu itu. Bimbang engkau akan tergelincir nanti”.

Budak tersebut mengucapkan terima kasih di atas perhatian al-Imam kepadanya lalu bertanya, “Wahai Tuan, siapakah nama tuan?”

Imam Abu Hanifah lantas menjawab, “Namaku Nu’man”.

“Oh, rupa-rupanya tuanlah yang digelar al-Imam al-A’dzam (Imam Yang Sangat Hebat) itu?” lalu dijawab oleh Imam Abu Hanifah, “Bukan aku yang meletakkan gelaran tersebut. Namun orang ramai yang bersangka baik denganku telah meletakkannya”.

Seraya budak itu pun berkata, “Wahai Imam, apa yang telah engkau tegurkan kepadaku tadi tentang berjaga-jaga agar aku tidak tergelincir masuk ke dalam parit sangatlah baik, Cuma izinkan aku memperkatakan sesuatu kepadamu. Jika aku yang tergelincir, sekurang-kurangnya aku hanya akan masuk ke dalam parit tetapi jikalau Tuan Imam tergelincir, bukan masuk ke dalam parit tetapi ke dalam neraka Allah. Usahlah engkau sampai tergelincir ke dalam api neraka disebabkan gelaranmu itu, aku hanya memakai kasut kayu yang jika aku tergelincir sekalipun hanya di dunia semata-mata. Namun gelaranmu itu terkadang membuatkan seseorang akan tergelincir ke dalam neraka Allah SWT lantaran angkuh dan berbangga-bangga, Maka berhati-hatilah wahai Tuan Imam”.

Menangis Imam Abu Hanifah mendengar nasihat daripada kanak-kanak kecil tersebut. Dahsyat sifat tawaduk Imam Abu Hanifah. Walaupun semua orang maklum kehebatan ilmunya, namun kehebatan akhlaknya juga sama hebat sehinggakan nasihat daripada seorang budak pun sanggup diterimanya demi nak meningkatkan rasa keimanan dan ketakwaan kepada Allah.

Satu lagi kisah Imam Abu Hanifah ketika berhadapan dengan Amirul Mukminin. Pernah satu hari dia diminta oleh khalifah untuk menjadi hakim, tetapi dengan rasa tawaduk Imam Abu Hanifah menolak jawatan itu hanya kerana merasakan dirinya tak layak. Subhanallah.

Kemudian Khalifah pun kata, “Kamu berbohong!”. Tetapi Imam Abu Hanifah menjawab semula, “Sesungguhnya Amirul Mukminin telah menghukumkan ke atas saya yang saya tidak layak. Maka, sekiranya saya berbohong, maka jelaslah saya tidak layak untuk menjadi hakim. Sekiranya saya seorang yang benar, maka saya telah katakan kepada kamu bahawa saya tidak layak."

Subhanallah. Walaupun sebenarnya beliau ada saja pilihan untuk terima, tetapi kerana sifat tawaduk, Imam Abu Hanifah sanggup menolak jawatan yang besar itu.

Sombong pula apa? Sombong ini sama macam takabbur. Imam Nawawi kata, sombong ini ada 2 jenis, yang pertama sombong kepada kebenaran, kedua sombong dengan sesama manusia (dan merendahkan manusia). Kata Syaikh Salim Al-Hilali, sombong ini adalah memandang dirinya berada di atas kebenaran hingga tahap memperlekehkan orang yang berada di sekelilingnya. Orang sombong akan merasa dirinya sempurna dan sentiasa rasa dirinya di atas orang lain. Allah berfirman di dalam al-Quran yang bermaksud,

“Sesungguhnya Dia tidak menyukai orang-orang yang menyombongkan diri.” 
(Surah An Nahl: 23)

Disebutkan di dalam tafsir ibnu kathir bahawa dosa yang dilakukan oleh makhluk kepada Allah adalah Iblis. Dan dosa itu adalah sombong. Allah berfirman yang bemaksud,

Dan (ingatlah) ketika Kami berfirman kepada para malaikat: “Sujudlah kamu kepada Adam,” maka sujudlah mereka kecuali Iblis; ia enggan dan takabur (sombong) dan ia termasuk golongan orang-orang yang kafir” 
(Surah Al Baqarah : 34)

Imam Qotadah berkata tentang ayat ini, “Iblis hasad kepada Adam ‘alaihis salaam dengan kemuliaan yang Allah berikan kepada Adam. Iblis mengatakan, “Saya diciptakan dari api sementara Adam diciptakan dari tanah”. Kesombongan inilah dosa yang pertama kali terjadi. Iblis sombong dengan tidak mahu sujud kepada Adam.”
 
Dapatkan buku Pujukan Dari Tuhan karya Shukery Azizan
dan Kerana Aku Sayang karya Aniq Muhaimin secara online di 019 6803782

SITUASI DAN SOLUSI

Ada banyak sebenarnya contoh situasi yang berlaku dalam kalangan masyarakat Melayu Islam di Malaysia ini. Cuma di sini, kami sentuh sebahagian saja supaya menjadi muhasabah buat diri kita. Contohnya, situasi yang terjadi kepada seseorang yang ingin menegur kawannya ketika ternampak kawannya buat sesuatu yang layak di tegur. Tetapi masalahnya, bila ditegur kawan tu, kebanyakannya akan menganggap bahawa kita sombong. Hanya kerana kita TEGUR dia.

Biasanya, apabila kita menegur kawan kita yang susah nak menerima teguran, kebanyakkan daripada mereka akan respon lebih kurang,

“Alamak..ada orang cakap tak serupa bikin. Nak tegur orang,tengok diri dulu. Ingat kau baik sangat? nak tegur-tegur orang…”

“Jangan tahu nilai orang lain je, diri sendiri tu cuba la nilai….”

“Sombong gila. Cakap tu macam kau sorang je baik…”

Dan macam-macam lagi. Inilah yang menjadi masalah. Ramai orang sanggup tidak menegur kawan-kawannya yang lain hanya kerana mereka rasa, itulah tawadhuk. Mereka rasa, kalau tegur orang lain tu bermakna sombong. Kalaulah macam itu cara fikirnya, macam mana pula Rasulullah, para sahabat, tabi’in, dan semua pendakwah adalah sombong, hanya kerana mereka buat dakwah dan menegur kesalahan umat? Dan adakah ahli zuhud, yang beribadah dan tak buat dakwah di kira tawadhuk, kerana mereka tidak menegur orang lain dan hanya memikirkan diri mereka sahaja?

Disebabkan salah faham inilah, ramai di kalangan kita tak nak buat dakwah, tak mahu menegur orang yang buat silap. Sepatutnya TAWADHUK tak akan menghalang kita untuk menegur orang. Tetapi, tawadhuklah yang mendorong kita untuk menegur orang!

Sekali lagi,

“TAWADHUK tak menghalang kita untuk menegur orang. Tetapi, tawadhuklah yang sepatutnya mendorong kita untuk menegur orang..”

Kalau betul tawadhuk, bila kita nampak kawan kita buat salah, kita kena tegur. Takkanlah kita nak biarkan kawan kita terus lalai dengan movie, game dan lain-lain? Takkan kita nak biar kawan-kawan kita terus terperangkap dengan ikhtilat dan lain-lain? Kalau betul kita sayang dan inginkan kebaikan untuk kawan kita, dan inginkan yang terbaik untuk kawan kita, maka mengapa kita rasa cuak dan segan silu nak menegur kawan sendiri?

Hakikatnya, orang yang tak nak buat dakwahlah adalah orang yang sombong! Mereka menolak kebenaran untuk berdakwah. Hanya nak menjadi baik, menikmati nikmat iman, beribadah dan tinggalkan maksiat hanya seorang diri. Kedekut dan sombong! Di sudut yang lain pula, hakikatnya, orang yang tak dapat menerima teguran juga adalah orang yang sombong. Dan hakikatnya juga, orang yang menuduh orang lain sombonglah merupakan orang yang sombong! Bila di tegur, dalam keadaan mereka memang salah, namun mereka tak mengaku salah akibat sombong dan ego, lantas mencipta pelbagai alasan untuk membenarkan kesalahan mereka.

Perkara macam ni selalu terjadi. Ini semua perangai Iblis. Iblis apabila ditanyakan oleh Allah kenapa tidak mahu sujud hormat kepada Nabi Adam, jawapannya kerana dia lebih baik daripada Nabi Adam. Dia diciptakan daripada api sedangkan Nabi Adam daripada tanah. Moga Allah bebaskan kita dari sifat ini. Amin!
 
Dapatkan buku Agar Kau Bahagia karya Najmi Fetih
di rangkaian kedai buku seluruh Malaysia sekarang juga!
ANTARA YANG MENEGUR DAN YANG DITEGUR

Kadang-kadang, apabila situasi di atas terjadi, biasanya akan terjadi “gap” di antara si penegur dan yang di tegur. Kerana masing-masing rasa dirinya betul, masing-masing tak nak kalah. Maka, suka untuk saya jelaskan beberapa perkara.

Apabila situasi di atas berlaku, ada keadaan salah si penegur, dan kadang kala salah orang yang ditegur. Kedua-dua watak ni perlu terima hakikat. Cuma, kadang-kadang, kedua-dua watak ni selalu menggunakan ayat quran ataupun kata-kata yang tak layak untuk mereka gunakan.

Contohnya:

1) Dalam Al-Quran ada ayat: “Janganlah kamu meminta-minta…”

Ayat ni di turunkan untuk orang miskin. Dan ayat ni tak boleh di gunakan oleh orang kaya untuk mempertahankan ketamakan mereka. Contohnya, bila ada orang miskin mintak sedekah pada orang kaya, tiba-tiba orang kaya tu jawab:

”Kan Allah kata, jangan meminta-minta. Kenapa kau still meminta-minta sedekah kat orang?!”

Sungguh licik orang kaya tu. Gunakan ayat Quran untuk tujuan peribadi. Sepatutnya, ayat tu perlu di hayati oleh orang miskin, dan digunakan ayat tu untuk memperbaiki dirinya yang suka meminta-minta. Ayat itu bukan untuk orang kaya menempelak orang miskin yang suka meminta-minta. Masalahnya, bila si miskin tak amalkan ayat tu, dan si kaya menggunakan ayat tu bukan pada tempatnya, maka kucar-kacir berlaku.

2) Dalam Al-Quran juga ada ayat quran yang menyebut: “Berilah kamu kepada orang yang meminta dan orang yang tak meminta-minta…”

Ayat ni adalah untuk kegunaan orang kaya. Tetapi, ada orang miskin gunakan ayat ni untuk kepentingan peribadinya. Contohnya, apabila orang miskin minta sedekah, dan orang kaya taknak bagi, lantas orang miskin tu cakap:

”Kenapa kau tak bagi aku duit? Kan Allah kata, berilah kamu kepada yang meminta dan yang tak meminta-minta…”

Parah apabila menggunakan ayat untuk tujuan peribadi. Sepatutnya ayat itu perlu dihayati oleh orang kaya untuk memperbaiki dirinya agar tak menjadi kedekut. Ayat tu bukan untuk orang miskin menempelak si kaya yang tak bagi sedekah padanya,

Cuba bayangkan, andai orang miskin mengamalkan ayat: “Janganlah kamu meminta-minta”, dan orang kaya pula mengamalkan ayat: “Berilah kamu kepada yang meminta dan yang tak meminta-minta..” Akan berlaku keharmonian, yang mana orang miskin, walaupun tak meminta, orang kaya tetap memberi mereka duit ,akan berlaku tolong menolong dan sebagainya.

****

Apa yang kami cuba kaitkan melalui contoh di atas ialah, apabila berlakunya adegan “Si penegur menegur si penerima teguran”, maka masing-masing perlu merenung beberapa ayat yang Allah tujukan kepada mereka. Dan jangan menggunakan ayat yang salah untuk menempelak orang lain. Itu penungang agama namanya.

HATI

Akhirnya, sombong dan tawadhuk ni adalah daripada HATI. Kita tak mampu tahu hati dan niat seseorang. Jangan mudah melabel orang lain “sombong”. Tetapi, sama-sama check diri sendiri, sejauh mana kita merendah diri, dan tak memandang rendah orang lain.

Wallahua’lam.

Rujukan :

4. https://muslim.or.id/3536-jauhi-sikap-sombong.html