Tarbiah Sentap: August 2014

Monday, 18 August 2014

Cara nak tinggalkan couple, crush dan ikhtilat?


Bismillah.

Alhamdulillah. Lebih kurang 2 minggu saya tak update blog. Anyway, untuk pemakluman semua, Facebook saya telah pun di ‘ban’ oleh pihak security Facebook, kerana saya adalah salah seorang Admin page “We Are All Alqassam”, sebuah page yang telah mencapai ratusan ribu like dalam masa seminggu, sebuah page yang di cipta untuk menyatakan sokongan padu rakyat Malaysia khususnya dan umumnya dunia, kepada pejuang palestin khususnya Briged Izzuddin Alqassam HAMAS. Tapi, nampaknya, Israel dan kuncu-kuncunya dah start cuak dan menggelabah, lalu depa pun telah ‘ban’ dan ‘disable’kan page “We Are All Alqassam” sekali dengan 14 Admin page tersebut. Termasuklah diri saya….

Akibatnya, page kendalian saya iaitu “TARBIAH SENTAP” yang dah mencecah 25,000 like, terpaksa di cipta baru, kerana saya dah tak boleh post apa-apa dalam tu kerana FB saya dah di ‘disable’kan. So, saya ajak semua orang untuk like page TARBIAH SENTAP “BARU” saya di sini:


Moga bermanfaat!Sharekan kepada semua kawan-kawan!

Apa-apapun, ada beribu hikmah insyallah.

Okay, insyallah, kali ni, saya nak cerita pada semua orang tentang, “Apakah tips dan cara untuk tinggalkan cinta sebelum nikah dan ikhtilat?”. Saya yakin 100%, sangat ramai orang rasa terseksa dengan ikhtilat dan cinta, tapi malangnya, ramai yang tak tahu macamana nak lupakan bf/gf korang. Juga, ramai yang takut nak jaga ikhtilat sebab takut di anggap sombong, poyo dan lain-lain oleh orang berlainan jantina.

Tapi, awal-awal saya nak bagitahu, cara yang saya nak ajar ni memang efektif kalau korang BUAT! Tapi, kalau korang tak nak berkorban, still rasa berat, kalau saya bagi sejuta tips pun, korang takkan mampu buat. Ingat, hendak seribu daya, tak nak sejuta dalih!

Okay, jom kita tengok satu persatu.



CARA NAK TINGGALKAN IKHTILAT DAN CINTA SEBELUM NIKAH

1) Faham apakah hukum ikhtilat serta asas-asanya, dan cinta sebelum nikah.

Ini tips pertama yang saya letak. Sebab, ramai orang ikhtilat dan sibuk bercintan-cintun, crush sini sana, sembang dengan berlainan jantina tanpa rasa bersalah atas alasan “takde syahwat” kononnya, dan lain-lain, tanpa rasa BERSALAH LANGSUNG!! Kenapa? Sebab, ramai yang tak tahu pun benda tu salah!Bila tak tahu benda tu salah, bila tak faham, maka benda yang salah mereka anggap tak salah, bila tegur, marah, mengamuk, kutuk dan sebagainya.

Oleh sebab tulah, saya dah tulis secara panjang lebar tentang isu ni supaya korang semua FAHAM gila-gila tentang isu ikhtilat dan cinta sebelum nikah ni. Boleh baca tulisan saya di link-link berikut. BACA! Kalau dah ada usaha nak dapat ilmu, tapi kita tolak dan berterusan dalam keadaan jahil, kita dosa. Kalau dah tahu tapi tak amal, pun dapat dosa.

Kekeliruan dalam ikhtilat:
Tujuh Jalan Zina?
Boleh ke ada crush?
Apabila pelajar agama berikhtilat?

Sila baca dari awal sampai habis.

2) Unfriend dan unfollow orang berlainan jantina di media social samada Facebook, Instagram, twitter dan lain-lain.

Bagi saya benda ni sangat penting atas beberapa faktor.

Pertama, kalau kita friend/follow yang berlainan jantina, ia akan membuatkan kita mudah untuk stalk, dan melihat gambar yang berlainan jantina! Mana taknya, bila kita friend/follow, segala gambar-gambar mereka akan keluar kat newsfeed kita,gambar gedik ke, selfie ke, gambar ala-ala solehah ke, apa-apalah. Dan ia akan menyebabkan hati makin lama makin hancur lebur secara halus dan tak perasan.

Lepas tu, start like-like gambar, and then, bila gambar korang dapat banyak like, korang start perasan yang korang cantik/hensem, lepas tu mula la start post gambar yang makin lama makin gedik, mengarut, dan rasa nak tumbuk je. Argh!! (Tetiba mengamuk…)

So, bila kita unfriend dan unfollow, ia lebih menjaga iman kita. Bukankah Allah suruh kita tundukkan pandangan? Tak kiralah kalau kita tengok gambar tu dengan syahwat atau tak, Allah dan rasul tetap suruh kita tutupkan pandangan!

“Datangnya musibah di awali dengan penglihatan, seperti kebakaran besar di awali dengan percikan api kecil!”
(ibn Qayyim)

Sebab tu ulama meletakkan dosa mata ialah apabila kita memandang wanita bukan mahram, tak kisah lah dalam real life, atau kat gambar, majalah, tv, dan lain-lain. Satu sudut, memang saya pun maklum, amat susah untuk kita jaga pandangan zaman sekarang. Tapi, persoalannya, apakah USAHA kita?!

Kedua, bila kita unfriend dan unfollow yang berlainan jantina, ia dapat mengurangkan kadar kita berhubung dengan berlainan jantina. Ye lah, bila dah friend dan follow, kita boleh komen, kita lagi teransang/bernafsu untuk mulakan chatting padahal tak penting, start like status pastu perasan:

“Pergh.. Farah like status aku! Bermakna, dia, dia…dia suka aku!! Yeah!!!”

“Pergh.. Samdul retweet twit aku…Argh..meltingnya!!”

Ini semua menimbulkan fitnah. Percayalah. Lagi satu, bila kita friend/follow berlainan jantina, kita akan dapat baca status dan update dia, sekaligus membuatkan kita ada rasa kecenderungan untuk lebih mengenali si dia. Nampak tak permainan setan di situ??

Kalau tak Nampak, tak tahulah….Tapi, kalau kita yakin tak mendatangkan fitnah seperti friend/follow tokoh-tokoh agama, ulama’, ustaz ustazah, dan sebagainya, maka takde masalah.Tapi, pastikan niat untuk dapat manfaat.Yang pasti, jangan tipu diri sendiri.

3) Jangan save nombor yang berlainan jantina.

Ni pun satu tips yang berguna. Saya sendiri dalam henset takde save satu pun nombor perempuan. Kalau saya nak berhubung atas urusan kerja, saya akan cari di group whats app kerja tu, dan berurusan sekadar untuk menyetelkan urusan.

Kalau kita save nombor perempuan, lebih-lebih lagi rakan satu kelas, rakan satu kuliah, orang yang kita suka dan lain-lain, ia lagi memudahkan kita untuk start mesej, pastu call bagai. And then….. Faham-fahamlah.

4) Jauhi berkawan dengan orang yang kaki ikhtilat dan couple.

Ini benda yang sangat penting bagi saya. Sebab kawan ni adalah benda yang sangat besar dalam islam. Salah plilih kawan, keislaman kita akan hancur. Sebab, kawanlah yang banyak bersama kita, sekaligus akan mempengaruhi kita samada secara sedar ataupun tak.

Bayangkan, bila kita kawan dengan kaki ikhtilat dan couple, nanti dalam kelas, dia akan start cerita pasal perempuan ni, laki tu, artis ni, artist u, pelakon ni, pelakon tu, pastu start luahkan masalah dia, mintak pandangan kita pasal isu cinta, macamana cara nak luahkan perasaan cinta bagai, dan lain-lain.

Lagi masalah, bila kawan kita tu start cucuk-cucuk kita untuk start berikhtilat dan couple dengan memperkenal dan men’suggest’kan kita untuk berikhtilat dan couple dengan perempuan dan laki ni.

“Weh, bak kata Syamsul, Bakri suka kau Farah…Eee…Jelesnya aku! Farah, ni peluang kau. Bakri dah la hot, hensem gila kata kau…Pastu dia minat kau. Serius untung!! Tryla kau mesej-mesej dia. Hehe…”

“Aku tengok kau sedih je. Kenapa ni Ayob?Aku tahu kau suka Sarah. Tapi kau segan nak bagitau dia kan? Kalau kau nak aku tolong, boleh je:) Aku tak nak kau sedih-sedih ni. Kau sedih, aku pun sedih beb….”

“Hahaha..kau takde awek? Bapak nerd gila kau!”

Dan lain-lain. Bagi saya, ayat-ayat di atas ni benda REAL. Bila kita start kawan dengan orang yang kaki ikhtilat dan couple, secara tak langsung, mereka akan pengaruh dan goda kita untuk turut serta melakukan dosa tu, walaupun mereka takde niat. Percayalah.So, tinggalkan mereka, cari kawan yang baik dan soleh.

Ada sorang kawan saya mengadu. Yang mana, dia ni hafiz quran 30 juzuk. Bila dia pindah sekolah, kawan-kawan kat sekolah abru dia semuanya couple. Sampai satu tahap, dia rasa MALU kalau tak couple. Akhirnya, dia pun couple....Isk, isk, isk...

5) Berukhwah dengan sesama jantina.

Sebenarnya, berukhwah dengan yang sama jantina sejuta kali ganda lagi manis dan nikmat daripada bercinta dan berikhtilat. Serius saya tak tipu. Saya sendiri bila chat dengan kawan-kawan baik saya, saya boleh tersenyum sorang-sorang, tergelak sorang-sorang, dan kadang-kadang, boleh nangis teresak-esak sebab rindu!

Banyakkan bersama kawan sejantina yang baik dan soleh, yang sering support kita buat baik, yang bantu dan sanggup dengar luahan masalah kita dengan sabar walaupun lama, yang sering nasihat kita bila kita buat salah, yang berada di sisi kita time kita susah dan senang, yang boleh simpan aib kita, yang sering memberi kita semangat time tengah down, fuh….

Nikmat gila beb!!

Bagi saya, orang yang berikhtilat dan couple ni, punca dia ialah dia langsung tak pernah rasa nikmat berukhwah dengan sesama jantina. Sebab tu akhirnya dia pilih jalan dosa untuk memuaskan kekosongan dan keboringan dalam hidup dia. Akhirnya, dia takkan puas dengan ikhtilat dan couple, bahkan, dia akan bertambah HAUS, ketagih dan terseksa bagai orang yang terseksa dengan ketagihan dadah.

Mana taknya, ramai orang yang ingatkan mereka ni berukhwah. Tapi, mereka cemari jalan ukhwah dengan perbuatan dosa.Pergi wayang sama-sama rakan sejantina, merempit sama-sama, cerita pasal awek/pakwe sama-sama. Orang yang cemarkan jalan ukhwah dengan dosa, mereka tak akan merasai nikmatnya ukhwah!!!

Saya ulangi:

“Orang yang cemarkan jalan ukhwah dengan dosa, mereka tak akan merasai nikmatnya ukhwah!”

So, kalau korang nak berukhwah sesama jantina, berukhwahlah dengan cara islam. Saling tolong-menolong ke arah kebaikan, rapat dan kenal mengenal, dan lain-lain. Baru korang akan rasa nikmat ukhwah. Bila dah rasa nikmat ukhwah bersama rakan sejantina, percayalah, korang takkan teringin nak ikhtilat dan couple, sebab korang dah dapat rasa kemanisan dan kebahgiaan dalam berukhwah.

6) Elakkan dari tengok drama cinta, baca novel cinta, dengar lagu cinta dan apa-apa yang berkaitan cinta.

Hakikatnya, apa yang kita lihat, apa yang kita dengar, dan apa yang kita baca, akan membentuk satu CARA FIKIR lalu akan mengesani hati dan perbuatan kita! Kalau kita sering melihat benda-benda yang baik, dengar benda yang baik-baik, dan membaca benda yang baik-baik, maka cara fikir kita akan baik, dan akan membuahkan perbuatan dan amal yang baik!

Tapi, kalau buruk? Kalau tengok movie drama pun pasal cinta, dengar lagu cinta, baca novel cinta, akhirnya, kita akan rasa cinta dan ikhtilat tu tak salah, bahkan kita akan rasa malu kalau tak couple dan malu kalau tak ikhtilat. Apakah semua ini? Tidaaaaak!!!

Saya umpamakan benda ni macam SPAN

"Kalau kita masukkan span dalam air najis, bila kita perah, yang akan keluar ialah air najis. Kalau kita masukkan span tu dalam air bersih, bila kita perah, yang keluar juga adalah air bersih..."

Sama macam hati kita. Kalau yang masuk dalam hati kita ialah pasal cinta, akhirnya ia akan membuahkan perbuatan yang berkaitan dengan cinta.

Cukup-cukuplah. Bawak bertaubat.

7) Sibukkan diri dengan dakwah dan tarbiah.

Ini bagi saya sangat penting. Bila kita dah takde kerja nak buat, kita pun akan buat benda yang takde kerja. Takde kerja nak couple semua tu, pelik betul. Sebab tu, kita kena sibukkan diri kita dengan amal, dengan dakwah, dengan tarbiah!! Kalau kita sibuk dengan benda-benda ni, sampai satu tahap, kita dah takde masa nak fikir pasal cintan-cintun ni. Percayalah.

Saya ada sorang kawan, satu hari dia masuk kelas, muka dia sedih, muram dan amcam nak nangis. Saya ingat dia sedih sebab putus cinta ke apa(Walaupun dia ni langsung tak bercinta dan amat menjaga ikhtilat). Saya tanya dia, kenapa dia sedih? Dia jawab:

“Aku sedih sebab orang yang aku dakwah dah lama tak datang jumpa aku. Aku takut dia lari dari dakwah aku….”

Pergh. Saya respect gila. Orang yang dah sibuk dengan dakwah tarbiah ni, sampai satu tahap, dia rasa jatuh cinta dengan dakwah dan tarbiah, sehingga, dia sanggup korbankan segala-galanya untuk dakwah tarbiah. Jealous kan?

Contoh paling dekat dengan ialah ialah Alqassam di palestin. Yang mana, ahli briged Alqassam semuanya bawah 30 tahun. Kebanyakannya sekitar 18 hingga 25. Lihat, mereka sibukkan diri mereka dengan dakwah, tarbiah dan jihad, sehingga mereka takde masa langsung nak fikir pasal couple semuanya. Kalau mereka mampu, so, jangan bagi alasan yang kita tak mampu!

Itulah 7 cara yang saya boleh bagi untuk tinggalkan ikhtilat dan cinta sebelum nikah. Saya dan akwan-kawan saya dah buat, dan kami berjaya Alhamdulillah.Korang bila lagi? Jom!


NASIHAT UNTUK MENUNDUKKAN PANDANGAN

Saya nak kemukakan nasihat ini, khas untuk laki yang dah tak boleh tahan nak tengok perempuan, nak tengok video lucah dan yang sama waktu dengannya. Juga, untuk perempuan yang tak reti nak jaga mata melihat laki-laki hensem seperti artis pelakon dan penyanyi lelaki, korea ke, jepun ke, barat ke, melayu ke. Apa-apa.

Saya tahu, korang amat terseksa. Kan? Korang nak BEBAS dari dosa mata ni semua. Kan? Tapi korang rasa sangat susah nak tinggalkan. Kan?

Di sini, saya akan nyatakan kaedah yang ulama beri untuk membebaskan diri kita dari penyakit “tak reti jaga pandangan” ni. Moga Allah mudahkan kita!

*p/s: Kalau saya tulis lelaki, bermakna ia adalah untuk wanita jugak. Kalau saya tulis wanita, ia untuk lelaki jugak. Harap faham.

Saya akan nukilkan beberapa kata-kata ulama. Moga bermanfaat!

Pertama:

“Apabila hati korang tertarik dengan wajah seseorang yang cantik, maka kau bayangkanlah kau sedang melihat wanita yang buruk, hitam legam, di penuhi bintik-bintik puti, matanya buta, kepalanya gendul, gigi depannya terkeluar, berhidung penyek, berbibir tebal, serta wajahnya di kerumuni lalat. Bila kau dah membayangkan wajah seperti tu, insyallah hati kau tak akan memikirkan wanita cantik!!”

Kedua:

"Cara untuk kau ubati hati kau dari memikirkan wanita, ialah kau perbanyakkan zikir pada Allah, bayangkan bagaimana azab Allah kat akhirat nanti.Apabila di dalam hati kau timbul suatu bayangan kea rah maksiat, maka, kau ambillah wudhuk, dan solatlah sunat 2 rakaat, kemudian taubat dan mohon perlindungan pada Allah. Setiap kali kau teringat, maka berwudhuklah dan solatlah! Pada hari pertama, mungkin kau akan lakukan banyak solat. Tapi, makin lama, akan berkurang. Sampai satu masa, perasaan itu akan hilang!”

Ketiga:

“Kalau ada satu masa, kau rasa macam nak pakai baju yang bersih dan cantik, dan di bubuk minyak wangi, dan bila kau berjalan, kau rasa ada oang yang perhatikan kau terutamanya wanita, maka, cara kau nak ubati ialah, kau pakai pakaian yang usang dan bertampal!!”

Means, apa yang ulama ni nak cakap, sometimes, bila kita pakai smart-smart, kita akan perasan dan hati kita rasa lain bila ada orang berlainan jantina pandang. Pastu, kita mula lah start bajet macho dan bajet cantik, control macho bagai. Akhirnya, hati rosak!

KESIMPULAN

Saya amat harap agar tips yang saya nyatakan ini berguna. Seperti yang saya sebut di atas, hendak 1000 daya.Nak syurga, kenalah bersusah-susah.

Hari ni, ramai yang merungut:

“Aku rasa susah sangat nak khusyuk time solat..Kenapa ye??”

“Time aku baca quran, aku tak rasa apa-apa…Aku tak tahu kenapa aku tak rasa manis….”

“Kenapa susah sangat aku nak nangis time doa?Kenapa?Kenapa??”

“Kenapa time aku baca novel, aku seronok.Tapi nak baca buku agama, sekejap je dah ngantuk. Rasa berat gila bapak….”

Ketahuilah, PUNCA kita tak rasa manis tika beribadah, punca kita susah nak menangis time berdoa dan ketika bersujud, punca kita rasa beban dan berat nak mendalami agama, punca kita lemah semangat dalam dakwah dan tarbiah dan akhirnya futur, punca kita tak khusyuk dan susah untuk berdiri lama time solat, puncanya ialah……

“Kerana kita tak menjaga mata, berikhtilat, bercinta, bercouple…..”

Ketahuilah, ini adalah punca diri kita hancur, hancur dan hancur. Sehingga kita dah tak rasa lagi Allah dan rasul itu cinta yang perlu kita kejar. Hatta, kita rasa menyampah bila orang ingatkan kita tentang Allah dan rasul….

Sampai bila kita mahu begini?

Taubat, menangis, dan, berubahlah…

Mungkin, ada orang yang berkata:

“Aku tengok perempuan tu tapi tak rasa syahwatpun.Apa salahnya?”

“Aku chat dengan perempuan tu saje-saje. Just kawan. Takde rasa syahwat pun!!”

Ketahuilah, korang telah menipu diri sendiri. 

Berkta seorang ulama:

"Memang pada awal, tak rasa apa-apa, tetapi lama-kelamaan akan timbul rasa senang, rasa seronok, rasa cinta, dan sikit demi sikit setan akan menipu dan membodohi kita dengan menyuntik racun-racunnya! And then, bila racun-racun setan dah start memenuhi hati kita, maka akan timbullah bayangan dan khayalan tentang kecantikan wanita, sehingga hati kita akan rasa susah untuk tepis..."

Ingatlah, kata-kata iblis kepada orang yang bertaqwa:

“Apabila mereka berada dalam kesunyian, aku akan menghancurkan ketaqwaan mereka dengan racun-racunku!!”

Berhati-hatilah dengan racun setan. Berhati-hatilah dengan tipu daya setan. Berhati-hatilah, kerana, telah ramai tertipu, dan akhirnya tenggelam dan mersakan diri mereka betul serta mempertahankannya…

Wallahua’lam. Moga Allah bagi kita kekuatan!

-Adnin Roslan-

Wednesday, 6 August 2014

Isu Palestin: Apakah cara nak menangkan islam?



Dunia dah nak kiamat. Makin hari, makin kucar kacir. Makin hari, pelbagai kisah-kisah, detik-detik, peristiwa-peristiwa yang membuatkan kita gelisah, tak tenang dan huru-hara. Palestin, Syria, Mesir, Rohingya dan pelbagai lagi Negara umat islam yang di serang bertubi-tubi, di layan bagai binatang, di perkotak-katikkan dan lain-lain. Persoalannya ialah:

“Nak salahkan siapa? Ini semua salah siapa?!”

Lantas, kita menyalahkan Israel, Amerika, Rejim Assisi, dan lain-lain. Dari satu sudut, ianya sangat benar. Dan siapa yang nafikan perkara ini, dan menganggap Israel, amerika dan sekutu-sekutunya tak bersalah adalah satu kebodohan yang nyata. Memang mereka salah dan kita wajib menentang mereka. Menentang musuh Allah ada satu ibadah.

Tapi, saya nak bawa kepada satu sudut lain, agar kita kembali ingat beberapa perkara. Kalau saya tanya semua dengan satu soalan:

“Apakah cara nak bantu rakyat palestin?”

Maka, kita akan beri jawapan ini:

“Kita kena boikot barangan Israel, kita kena sebarkan isu palestin kepada ramai orang agar rama yang ambil tahu dan cakna, qunut nazilah, update berita mereka, sumbangkan harta untuk mereka, dan lain-lain….”

Amat tepat. Hatta, saya sendiripun CUBA usaha 100% untuk buat benda di atas. Usaha untuk boikot, beri sumbangan, update, sebarkan, beri kefahaman kepada orang tentang isu palestin dan lain-lain. Tapi, apa yang saya nak utarakan di sini ialah:

“Kenapa palestin, mesir, Syria, rohingya dan lain-lain masih belum dapat kemenangan yang sempurna, walaupun telah di beri pelbagai sumbangan, mendapat sokongan satu dunia dan lain-lain? Kenapa ya? Bilakah islam nak menang?!”

Maka, jawapan saya ialah:

“Kerana bantuan Allah belum tiba dengan sempurna….”

Terdiam jap. Timbul satu persoalan baru:

“Antara bantuan manusia, dan bantuan Allah……..?!!”

Maka, di sini, saya akan hurai tentang isu ini. Mengapa bantuan Allah secara sempurna masih belum turun?

BANTUAN MANUSIA VS BANTUAN ALLAH

Ramai umat islam hari ini, dia sangka, CUKUP SEKADAR bantu dari sudut kewangan, boikot dan lain-lain, islam akan bangkit, dan kemenangan akan hadir. Sebenarnya, kita lupa satu hakikat. Hakikat yang sangat agung. Satu hakikat yang sangat perlu di ambil berat. Bahawa, dengan bantuan Allah lah, islam akan bangkit. Dengan bantuan Allah lah, palestin akan menang, begitu juga yang lain.

Tapi, bantuan Allah tak datang begitu sahaja. Bantuan Allah perlu di tarik. Dan, ianya amat berkait rapat dengan AMALAN orang islam itu sendiri. Percayalah. Saya nak nyatakan satu teori:

“Bila amalan umat islam baik, maka pertolongan Allah akan datang. Bila amalan orang islam teruk, Allah akan tarik kembali pertolongannya….”

So, tahu tak kenapa hari ini, umat islam masih tak dapat pertolongan Allah secara sempurna? Apakah amal-amal yang membuatkan Allah tak turunkan pertolongannya secara sempurna kepada umat islam?! Jom soroti satu-satu!

1)Tinggalkan dakwah.

Isu ini sangat penting. Kalau kita nak tahu, bila kita tinggalkan dakwah, bila kita tak ajak orang buat baik dan cegah orang buat  maksiat, Allah takkan pandang kita. Allah takkan terima doa kita. Bahkan, Allah takkan bantu kita!

“Wahai manusia, sesungguhnya Allah telah berfirman kepda kalian: ‘Serulah manusia ke arah kebaikan, dan cegahlah mereka dari melakukan kemungkaran, sebelum datang satu masa, di mana jika kalian BERDOA, tetapi doa kalian TIDAK AKU KABULKAN. Kalian MEMINTA KEPADAKU, tetapi aku TIDAK MEMBERI pada kalian. Dan kalian MEMINTA TOLONG kepadaku, tetapi, aku TIDAK MENOLONG kalian!!”

(Hadith riwayat Ibn Majah dan Ibn Hibban)

Kalau perhati hadith kat atas, rasanya, Allah pandang ke doa dan qunut nazilah kita bila kita langsung tak ada usaha untuk berdakwah??!

2)Melakukan dosa dan maksiat.

Kalau tak buat dakwah(amar makruf nahi mungkar) pun Allah dah tak bantu, apatah lagi kalau kita sendiri buat dosa dan maksiat?! Rasa-rasanya Allah nak bagi bantuan tak pada umat islam? Ketahuilah, ketahuilah wahai kawan:

“Di sebabkan dosa yang kita lakukanlah, Allah lambatkan kemenangan islam!”

Jangan ingat dosa yang kita buat ni just bagi kesan pada diri kita. Hakikatnya, dosa yang kita buat, memberi kesan kepada semua umat islam. Bahkan, dosa kitalah yang mempengaruhi cepat lambatnya kemenangan islam! Ikhtilat, couple, cintan cintun sini sana, main game sampai lewat malam sampai tinggal tahajud,  tengok video lucah, zina, dengar lagu pelik-pelik, dan lain-lain, ini semua punca Allah lambatkan kemenangan islam!             

Tak percaya? Masih tak percaya bahawa dosa kita adalah punca? Masih tak percaya bahawa dosa yang kita buat sorang-sorang, boleh mengesani seluruh umat islam?

Pernah dengar tak kisah nabi musa dan kaumnya? Biar saya ceritakan agar kita semua sedar dan buka mata!

***

Suatu ketika, negeri nabi musa dan kaumnya di landa KEMARAU yang sangat teruk. Dan akibat dari kemarau ini, semua kaum nabi musa terasa kesusahan dan terdesak. Lalu mereka menunaikan solat meminta hujan beramai-ramai. Lalu nabi pun berdoa agar Allah turunkan hujan. Lalu Allah jawab:

“Di tengah-tengah kalian, ada seorang hamba yang telah melakukan maksiat kepadaKU selama 40 tahun. Oleh kerana itu, aku tidak menurunkan hujan sehinggalah dia keluar dari negeri kalian!”

Lalu, nabi musa pun menyuruh lelaki tersebut mengaku dan keluar. Pada masa yang sama, lelaki yang berdosa tu TERASA, dan dia rasa malu dan bersalah. Dia malu nak mengaku, dia takut di kutuk dan di ejek. Terus dia rasa menyesal dan insaf. Lalu laki tu berkata dalam hatinya:

“Ya Allah, kalau aku mengaku dan keluar dari negeri ini, aku dah bukak aib aku sendiri. Tapi, kalau aku masih duduk dalam negeri ni, semua penduduk akan mati kehausan di sebabkan aku! Ya Allah, tutuplah aibku, dan terimalah taubatku ya Allah! Mulai hari ini aku akan bertaubat!!”

Tidak lama lepas tu, hujan pun turun dengan lebatnya! Nabi musa terkejut, sebab takde siapa pun yang mengaku dan keluar dari negeri. Lalu nabi musa bertanya pada Allah:

“Ya Allah, hujan dah turun! Padahal, takde sorang pun yang keluar dari negeri ini!”

Lalu Allah jawab:

“Hujan turun, kerana taubatnya hambaKu yang dahulunya bermaksiat kepadaKu…"

And then nabi musa balas:

“Ya Allah, kalau begitu, tunjukkan kepadaku siapakah orang tu…”

Dan Allah jawab dengan jawapan yang cukup menyentuh hati saya:

“Aku telah menutup aibnya. Apakah aku akan membuka aibnya sedangkan dia dah bertaubat??!”

***

Lalu,berdasarkan kisah di atas, apakah kita sedar, apakah kita SEDAR dan FAHAM, bahawa maksiat seseorang dapat MENGHACURKAN sekolompok umat?! Apakah kita sedar, dengan dosa yang kita lakukanlah, pertolongan Allah akan di tarik? Jangan di sebabkan kita nak puaskan nafsu, umat islam yang lain di tindas! Dosa kitalah PUNCA sebenar mereka di tindas!

Ketahuilah, musibah yang berlaku itu berpunca dari dosa dan maksiat. Dan jika kita ingin mengangkat musibah tersebut, adalah dengan BERTAUBAT.

3.Tinggalkan ajaran quran dan sunnah.

Makin jauh kita dari quran dan sunnah, maka, makin jauhlah pertolongan Allah kepada umat islam. Ini satu hakikat yang kita semua kena akur, jelas dan faham, serta muhasabah bersama! Ingat kisah perang UHUD?

Hanya di sebabkan beberapa orang yang tak patuhi arahan nabi(beberapa orang sahaja!), Allah beri pengajaran kepada umat islam dengan memberi mereka kekalahan! Hanya di sebabkan beberapa orang, yang tak patuhi ajaran dan arahan nabi.

Hari ni, kita dengan tenangnya tinggal solat, mengagungkan ideologi selain islam seperti liberal, sekular, syiah, hedonisme dan lain-lain! Sikitpun kita takde usaha untuk ikut suruhan Allah dan rasul. Bahkan, kita jadikan kafir dan barat sebagai ikutan dan role model. Lebih mengagungkan pemain bola sehingga rambut pun nak tiru mereka, dan lain-lain. Apakah pertolongan Allah akan  hadir?!

4.Umat islam saling bercakaran

Ini juga satu punca, dan perkara yang menghalang pertolongan Allah datang. Apabila orang islam sesama islam asyik bergaduh, mengutuk, mencaci dan menghina sesama sendiri, bersangka buruk dengan umat islam, sedangkan bila dengan orang kafir boleh duduk sekali dan bersangka baik serta berlembut, membelakangkan orang islam, dan yang sama waktu dengannya. Apa ini? Apakah ini semua?!!

Ingatlah pesan arrasul:

“Apabila umatku telah mengagungkan dunia, maka akan tercabut dari mereka kehebatan islam. Dan apabila mereka meninggalkan amar makruf nahi mungkar(dakwah), maka akan hilang dari mereka keberkatan wahyu. Dan apabila UMATKU SALING MENGHINA, maka JATUHLAH mereka dari PANDANGAN ALLAH!!”

(Hadith riwayat Hakim dan Tirmizi)

So, apakah yang menghalang kita, umat islam untuk bersepakat dan bersama-sama meninggikan kalimah Allah?! Apakah yang menghalang? Ketahuilah, lagi kita berpecah dan saling hina-menghina, maka selagi tulah Allah takkan hantar pertolonganNya dan selagi tulah islam takkan bangkit!

Actually, kalau saya nak gariskan, banyak lagi. Tapi cukup dengan empat ni, muhasabahlah bersama..



APAKAH SOLUSINYA?

Solusinya bagi saya, KEMBALILAH kepada islam. Bertaubatlah, dan kembalilah ke pangkal jalan. Fahamilah islam, laksanakanlah dakwah, tinggalkanlah maksiat, bersepakatlah sesama umat islam. Itulah jalan untuk mendapat pertolongan Allah.

Islam takkan menang dengan pertolongan manusia semata-mata. Kerana itu, berjuta wang dan harta serta ubat-ubatan telah di berikan kepada rakyat palestin Syria, rohingya, dan lain-lain, pelbagai demonstrasi aman telah di lakukan bagi menyedarkan masyarakat tentang isu palestin dan sebagainya, pelbagai solat hajat dan qunut nazilah telah di lakukan, tapi, islam akan menang apabila pertolongan Allah datang!

Saya ulang:

“Islam takkan menang hanya dengan pertolongan manusia semata-mata walaupun ianya adalah satu kewajipan kepada kita. Tapi, islam akan menang dengan pertolongan Allah, dan kita wajib menariknya dengan amal kita!”

Demi Allah, saya sikitpun tak merendahkan mereka-mereka yang berusaha membantu palestin dengan menyumbang, cakna, demonstrasi aman, ceramah-ceramah, boikot dan lain-lain. Bahkan, saya menyokongnya 100%, dan tak salah kalau saya kata, kita WAJIB melakukan ia.

Cuma, fikir-fikirkanlah point saya di atas.

Masih lagi saya ingat satu kisah, di zaman HASAN ALBANNA, tika masyarakat ketika itu bertanya:

“Adakah palestin akan kembali ke tangan umat islam semula??”

Maka, Albanna menghantar seorang ulama’ untuk ke palestin bagi mendapatkan beberapa maklumat, bagi menjawab seoalan tersebut. Setelah itu, ulama tersebut menyatakan:

1) Apabila aku mengajak mereka untuk solat berjemaah di masjid, masing-masing di antara mereka memilih untuk tak turut serta dengan pelbagai alasan.

2)Apabila aku mengajak mereka untuk mendalami dan menghayati Alquran, ramai di kalangan mereka memilih untuk tidak pedulikan.

3)Apabila aku mengajak mereka ke majlis ilmu agar mereka memahami agama dan mendapat kesedaran, mereka menolak dan mengabaikan.

4)NAMUN, apabila aku mengajak mereka untuk menentang kezaliman yahudi laknatullah, mereka terus bersemangat dan turun dari segenap penjuru untuk berdemontrasi menyokong perkara ini!!

Maka, apabila mendengar keadaan itu, Hasan Albanna menjawab:

“Palestin takkan kembali ke saat orang islam di saat ini…..”

Kerana itulah, Hasan Albanna mulakan TARBIAH, mendidik masyarakat dengan dakwah. Sehingga hidupnya rijal hasil didikan albanna iaitu SYEIKH AHMAD YASSIN yang telah mentarbiah penduduk GAZA, mengajar mereka Alquran dan sunnah, mengembalikan roh dakwah dan tarbiah di kalangan mereka, serta menubuhkan HAMAS, yang kita lihat hari ini, hero umat islam! 

Kerana mereka sedar, dengan kembali pada islam lah, islam akan bangkit dengan pertolongan Allah.



PENUTUP

Wahai kawan, wahai umat islam yang saya sayang, wahai diriku sendiri!

Umat islam di palestin telah berusaha bersungguh-sungguh untuk kembali pada islam. Di gaza, telah lahirkan beratus ribu para hafiz Alquran di kalangan budak-budak, remaja, pemuda dan orang tua. Masjid mereka hidup, HAMAS  dan FATAH telahpun sepakat, dan kecintaan mereka terhadap agama sangat tinggi.

Hatta, kalau nak tahu, SYARAT untuk MENYERTAI briged Izzuddin Alqassam  sangat ketat! Kerana, meraka mahu pastikan pejuang-pejuang dan para mujahidin terdiri dari mereka-mereka yang bersih hatinya dan jujur dengan diri mereka sendiri, serta jujur dengan Allah! Antara syarat untuk menyertai sayap jihad HAMAS iaitu briged Izzuddin Alqassam ialah:

1)Hafiz 30 juz dan lancar.
2)Hafal Hadith 40, lancar dan faham.
3)Dapat keizinan ibu bapa.
4)Wajib baca satu juz quran sehari,
5)Wajib pelajari TAFSIR quran.
6)Melazimi puasa sunat dan tahajud!
7)Mendapat keizinan ketua masjid di kawasan mereka bagi mengesahkan bahawa dia melakukan solat subuh berjemaah di masjid selama 3 bulan berturut-turut!
8)Tak hisap rokok.
9)Bijak dan cemerlang pelajaran.
10)Melazimi riadhah.
11)Melazimi zikir harian pagi dan petang.
12)Siap sedia untuk syahid pada bila-bila masa.

Inilah syarat nak masuk briged alqassam!!!Memang kita tak layak langsung!!

Sebab tulah, kemenangan demi kemenangan Allah berikan kepada penduduk gaza, walaupun di serang bertubi-tubi, sedikitpun mereka tak gentar, dan bantuan Allah datang tanpa jemu kepada mereka. Kerana mereka AMAT MENJAGA DIRI MEREKA DARI DOSA.

Bayangkan, BARU MEREKA  menjaga diri mereka dari dosa, kalau SELURUH UMAT ISLAM menjaga diri mereka dari dosa, bayangkanlah pertolongan Allah yang macamana akan Allah curahkan? Bayangkanlah!

Namun, andai kita nak lihat pertolongan Allah datang mencurah-curah, jika kita nak lihat kemenangan islam di depan mata kita, tinggalkanlah dosa, bertaubatlah, dan kembalilah pada islam yang sebenar.

Janganlah di sebabkan kita, palestin, Syria, rohingya dan lain-lain dalam kesusahan. Dan suka untuk saya ingatkan, tiada siapa yang terlepas dari dosa dan maksiat, melainkan nabi saw. Namun persoalannya, adakah kita bertaubat dan tak terus-menerus melakukan dosa, atau kita dah tak rasa apa bila buat dosa?

Ingatlah, janganlah jadi orang yang hanya mampu mengutuk israel dan amerika, tapi pada masa yang sama kita menjadi punca umat islam kalah. 

"Jangan sampai kalian hanya mampu melaknat orang zalim, tetapi hendaklah kalian memikirkan bagaimana untuk menghentikan kezaliman itu!!"
(Umar Telmisani)

"3 kelemahan umat islam. Pertama, tidak belajar dari SEJARAH lampau(tak baca sirah nabi, tak baca sejarah-sejarah dunia), kedua, tak merancang dengan teliti, dan yang ketiga, malas membaca!"
(Moche dayan, bekas panglima ketua pertahanan IDF-israel defense force)

"Umat islam jangan bermimpi ingin mengalahkan kami, selagi mana solat subuh mereka di masjid tak sama macam solat jumaat!!"
(Rahib yahudi)

Fikirkanlah...

“Ya Allah, andai dosa kami menjadi punca kau melambatkan kemenangan umat islam di seluruh dunia khususnya palestin, maka, kau ampunkanlah kami yang bodoh, hina dan penuh dosa ini ya Allah!

Wallahua’lam.

-Adnin Roslan-