Tarbiah Sentap: June 2014

Monday, 30 June 2014

Apabila pelajar agama berikhtilat?



Bismillah. Saya rasa, saya perlu kongsi perkara ini. Tentang, bagaimana syaitan perangkap “golongan-golongan agamawan”, ataupun senang cakap, orang-orang yang berlatar-belakangkan pelajar agama, dengan perangkap legend mereka iaitu:

“IKHTILAT…”

Sebelum ini, saya ada hurai isu ikhtilat, hukum hakamnya dan kekeliruan yang berlaku tentang isu ikhtilat ini secara terperinci di SINI. Boleh rujuk, baca sampai habis, ketepikan nafsu, dan amalkan.

Saya akan tulis, step by step, macamana seseorang tu boleh hancur dengan isu ikhtilat ni. Bukan apa, saya jumpa, sangat ramai pelajar agama, tak kisah samada budak sekolah agama, atau pelajar university jurusan agama, yang hancur lebur di sebabkan ikhtilat ini.

Orang ikhtilat ni, dakwah dia akan terbantut, potensi diri dia akan jatuh menjunam, self estim dia akan hilang, dan yang sama waktu dengannya. Tetapi, ada juga yang tak jatuh. Dia still steady, namun, DAKWAH TERBANTUT tu, komfem. Mungkin dia rasa, dakwah dia mekar subur. Tapi, ukuran “mekar subur” yang dia rasa, sebenarnya amat bertentangan dengan ukuran yang telah di gariskan oleh para-para ulama FIQH DAKWAH. Mereka ingat, dakwah mereka berjaya. Namun rupa-rupanya, menjadi fitnah untuk agama.

Tanpa, membuang masa, jom baca step-step ini. Saya tulis berdasarkan pengalaman saya menghandle isu ini di peringkat sekolah dan kawan-kawan university. Baca, check diri, dan, akurlah!

****

1)Kau konon-kononnya mulakan persembangan atas urusan penting di ruangan chat samada dia twitter, FB, whats app, we chat dan yang sama waktu dengannya. Tanya kerja rumah la(Bajet. Sesama jantina kau tak nak tanya), urusan dakwah kononnya, dan lain-lain.

2)Kemudian, kau mula start memutar belitkan urusan yang konon-kononnya penting tu dengan smiley, dan saling mendoakan.

3)Mulalah kononnya saling nasihat menasihati, dan saling berbalas terima kasih dan doa yang di akhiri dengan smiley.

4)Jiwa kau makin seronok. Dan kau mulalah guna alasan "dakwah" untuk teruskan mesej-mesej yang kononnya islamik. Contoh:

"Moga awak cemerlang pelajaran. Seorang muslim tu perlu cemerlang. Buat terbaik!!"

"Jangan lupa qiam. Qiam ni satu benda yang sangat penting!!"

"Moga ukhwah fillah ini berkekalan insyallah. Doakan saya...."

5)Sepanjang step 1 hingga 4 ni, kalau kau check diri kau balik, kau akan ada rasa "Seronok", "syok", rasa lain macam dan yang sama waktu dengannya. Tak payah nak tipu. Mengaku je.

6)Lalu, kau terus menerus melakukan perkara yang sama. Mulalah saling berkongsi masalah, dan saling nasihat-menasihati tentang bagaimana nak atasi masalah tersebut, sedangkan kau tak perasan, ikhtilat yang kau buat tu lah kesalahan yang besar gila.

7)Attitude kau, perangai kau, akan start berubah. Kau yang dulu galak dan suka bersembang dengan kawan-kawan sejantina kau, kini, kau lebih banyak berdiam diri. Tak banyak cakap, dan seakan-akan hati kau terganggu. Mungkin kau tak sabar nak mesej dengannya lagi. Bukan mungkin, bahkan memang pun.

8)Kau mula hidup di alam percintaan. Kau mula angau dan gila bayang. Kau akan rasa berat dan malas untuk solat, qiamullail, quran dan zikir, lantaran kegilaan bayangan yang kau hadapi. Masa kau, banyak habis di depan henset, tersenyum sorang-sorang. Hampir tiap masa kau tak boleh lepas dari henset kau. Kejap-kejap tengok henset, kejap-kejap tengok henset. Kredit banyak habis. Hati kau rasa gelisah. 

9)Sepanjang step 6 sampai 8 ni, mudah cerita, kehidupan kau berubah. Dan ya, kau masih lagi tak selitkan mesej-mesej yang berbaur “aku cintakan awak”. Sepanjang ni, kau masih lagi dalam mood berhati-hati, dengan menggunakan alasan agama, ukhwah fillah dan dakwah untuk membenarkan dosa yang kau buat.

10)Kau mula bad mood dan panas baran. Cepat marah dan tak selesa duduk dengan orang ramai. Bila orang tanya kenapa, kau tak jawab. Padahal, semua orang boleh tahu, attitude kau dah berubah. Kau dah mula susah nak terima teguran, kau mula benci orang yang menegur kau, kau mula menyampah dengan orang-orang yang sering memberi peringatan tentang “bahaya ikhtilat”. Dan segala apa yang berkaitan dengan apa yang kau tengah buat, kau akan rasa marah. Kalaupun tak marah dengan mulut, mata kau akan berkerut, hati kau mula merungut dan rasa something wrong.

11)Ketika ini, hati kau akan rasa pedih dan sempit bilamana kau mula berjauhan dengan henset kesayangan kau. Kalau kau pelajar sekolah, kau mula rasa tak selesa dan benci pada sekolah, kerana di sekolah, kau tak boleh bawak henset. Asrama apatah lagi. Maka, akan berlaku penyakit “malas”, takde mood nak belajar, rasa kurang senang dan terpaksa dengan asrama, dan hanya fikir nak cuti.

Kalau kau pelajar university, mungkin  tak kena penyakit benci sekolah. Tapi, focus kau untuk belajar melencong jauh.

12)Kau mula beranikan diri, start mesej-mesej yang berbaur:

“Awak ada suka sape-sape tak?”

Tetapi, masih di cover dengan ayat:

“Bukan apa, tapi, jagalah hati tu. Saya nasihatkan bla bla bla….”

13)Sampai satu tahap, dua-dua mulalah meluahkan cinta. Oh, cinta kerana Allah kononnya. Sekali lagi guna alas an agama untuk kepentingan nafsu serakah! Ayat biasa yang cukup selalu di gunakan:

“Yang penting, awak kena letak cinta Allah dan rasul di atas. Insyallah, cinta manusia akan datang..”

“Saya tak nak, kerana cinta ini, kita lalai dari Allah. Awak banyakkanlah baca quran, zikir dan solat. Moga dengan percintaan ini, Allah redha kita dan membuatkan kita lebih dekat dengannya…..”

“Awak tegur-tegurlah saya bila saya buat salah…”

14)Mula lah start plan nak kahwin. And then, kononnya kata:

“Cinta yang suci berakhir dengan perkahwinan”.

Dari satu sudut, baguslah kahwin.Tetapi, perjalanan menuju perkahwinan yang suci tu, kau telah cemarkan dengan najis-najis dosa dan maksiat. Lebih bertambah busuk, kau saluti najis tu dengan “wangi-wangian dan minyak atar agama”, supaya najis tu kelihatan wangi dan berseri. Namun, kau tak boleh lari. Najis itu tetap busuk walaupun kau letak segala wangian.

Khadijah lamar nabi pun guna orang tengah.

15)Maka, tup tap tup tap, kau kahwin.

16)Malangnya, kau rasa, “jalan suci” (Ini sarkastik) yang kau gunakan sepanjang menuju perkahwinan tu adalah perkara yang BENAR dan HAQ, sedangkan ianya cukup batil. Tapi, lantaran kau tertipu dengan syaitan, maka, kau menyarankan kepada adik-adik dan kawan-kawan yang sebaya atau lagi muda dari kau untuk melakukan perkara yang sama seperti mana yang kau lakukan.

Apabila mereka meminta nasihat dari kau tentang urusan cinta dan ikhtilat, kau memberi hukum dan penerangan yang  bertentangan dengan syarak, dan kau hiasinya dengan dalil-dalil agama yang tak kena tempat dan lari dari disiplin ilmu, semata-mata untuk kau menghalalkan benda yang haram.

17)Lalu, muncullah hukum “ikhtilat itu harus selagi tak lebih-lebih”, sedangkan hukum asal ikhtilat adalah “haram, boleh jadi harus jika berlaku beberapa keadaan”.

18)Akhirnya, muncullah generasi-generasi muda yang menganggap ikhtilat ni benda biasa. Selagi tak pegang tangan, maka mereka rasa ia tak haram. Sekadar mesej, tiada masalah. Mereka anggap, selagi tak mesej dan sembang perkara yang menaikkan syahwat seperti isu seks dan sebagainya, maka selagi itu halal. Entah dalil apa yang mereka pakai.

Seperti mana ustaz yang merokok, apabila di tanya kepadanya tentang hukum merokok, maka dia akan pusing-pusing dalil sehingga keluar dalil darinya yang mengatakan rokok itu tak haram, begitu juga bila ustaz-ustaz yang ikhtilat, apabila di tanya tentang hukum ikhtilat, dia akan memberi hukum yang membenarkan ikhtilat.

Lahirlah golongan yang meringan-ringankan agama,dan menganggap orang yang berpegang-teguh keapda agama sebagai golongan yang syadid, keras dan ekstrimis. Sedang mereka tak perasan, merekalah yang dah terpesong jauh akibat terlalu longgarkan agama mengikut kepentingan nafsu.

***



NASIHAT BAGI GOLONGAN AGAMA

Saya bukan apa, saya amat kecewa bila orang yang mengambil jurusan agama sendiri yang menjadi fitnah pada agama. Saya pernah tengok depan mata berkali-kali, budak tahfiz merokok, budak tahfiz yang couple dan ikhtilat, budak yang belajar jurusan syariah yang bercintan-cintun, galak dengan berlainan jantina, budak agama yang tak jaga amal agama seperti solat Jemaah, qiamullail, quran dan lain-lain, serta menghabiskan masa dengan movie, drama demi drama, anime demi anime, game dota fifa dan yang sama waktu dengannya.

Bahkan, ketika saya di mesir, di sebuah cyber café, kelihatan beberapa perempuan melayu berpurdah dan berjubah, beramai-ramai berkumpul di satu PC, menangis beramai-ramai melihat video “Warkah Cinta”. Belum cerita yang tengok drama korea jepun bagai. Malas nak tegur. Saya dah tulis teguran ini secara panjang lebar. Baca di sini dan sini.

Jadi, saya merayu keapda golongan yang belajar agama:

1)Kau kena sedar yang kau adalah harapan ummat! Kalau kau, orang yang belajar agama, kalau kau sendiri yang menghancurkan agama, apa lagi yang kita boleh harapkan kepada orang lain? Kes zina berleluasa, buang anak, hiburan melampau, pelacur sini sana, kes rogol yang makin hari makin kritikal, dan lain-lain. Apakah kau langsung tak rasa apa-apa? Apakah kau langsung tak rasa bersalah dengan dosa yang kau buat??!

2)Kalau pelajar agamapun tengok drama, tak mustahil umat kat luar sana hancur dengan video-video lucah. Kalau kau sebagai pelajar agama, berikhtilat(walaupun tak bersentuhan), maka, umat kat luar sana tak mustahil akan berzina.

Maka, tepuk dada Tanya iman.

Allah dah bagi kau nikmat KESEDARAN untuk mendalami agama, janganlah kau kufuri dengan kau cemarkan agama. Malu lah dengan Allah. Malulah, bertaubatlah padanya. Akhirnya, kita sebagai orang yang belajar agama, kita lah yang akan menjadi TONGGAK untuk kebangkitan islam. Sepatutnya!

Tapi, adakah realitinya pada hari ini menunjukkan sebegitu?

Maka, tepuk dada, tanyalah imanmu, wahai diri!


Maaf andai saya menggunakan perkataan yang agak kasar. Tulisan ini khusus untuk diri saya, dan umum kepada semua. Moga kita semua dapat berubah!

Wallahua'lam.

-Adnin Roslan-

Tuesday, 24 June 2014

Teguran buat daei yang merungut?


Bismillah. Selawat dan salam ke atas Arrasul saw. Saya merayu dan meminta perlindungan pada Allah dari kata-kata yang saya sendiri tak amal. Dan saya harap, kata-kata saya ini, memberi kesan terutamanya pada diri saya sendiri, dan umumnya kepada semua, semua yang telahpun bertekad untuk menjadi pendakwah, dan ingin hidup mati dengan islam.

Mungkin penulisan kali ini berbentu teguran. Teguran yang saya ingin utarakan kepada semua para daei. Ya, mungkin sebab kita rasa terlalu selesa dengan gelaran “daei”, terlalu selesa berada di dalam kapal dakwah ini, sehingga kita lupa, apakah dakwah yang kita lakukan ini Allah redha atau Allah murka.

Saya ulang:

“kita rasa terlalu selesa dengan gelaran “daei”, terlalu selesa berada di dalam kapal dakwah ini, sehingga kita lupa, apakah dakwah yang kita lakukan ini Allah redha atau Allah murka…”

Kita jangan ingat, bila kita dah gabungkan diri dengan Jemaah dakwah, kita dah terlepas dari neraka. Kita jangan ingat, bila kita dah mengatakan bahawa “Aku nak ikut dakwah tarbiah”, bererti kita ni malaikat dan bebas dari sebarang kesalahan dan tak boleh menerima teguran. Apa gunanya kita gabungkan diri dengan Jemaah dakwah, tetapi kita ni langsung tak berkorban untuk dakwah, bahkan MERUNGUT apabila di suruh melakukan pengorbanan?!(baca:Gabungkan diri dengan jemaah dakwah adalah wajib. Baca di SINI).

Tepuk dada, tanya diri sendiri. Imbau semula kisah-kisah silam kita selama kita berada dalam dakwah dan tarbiah, dari awal hingga ke hari ini, kemudian menangislah. Mungkin, kita rasa amal dan pengorbanan kita untuk agama ni banyak, tapi rupanya-rupanya, itu hanyalah ghurur, ujub dan perasan. Amal kita hanyalah sedikit, namun kita sering mengharapkan hasil yang berbukit, apabila di suruh melakukan pengorbanan yang lebih, kau sering merungut dan mengungkit-ungkit!


HAKIKAT UMAT

Saya yakin, semua sedar. Semua sedar dan faham, betapa umat hari ni sedang berada di tahap kritikal. Umat dalam keadaan nazak dan tenat. Umat islam sendiri, hancur lebur, gugur dan bagaikan bangkai yang langsung tak memberi manfaat. Orang islam sendiri benci dan menghina islam, meluat dengan islam, malu dengan islam, abaikan islam, menentang islam dan menghancurkan islam. Zina, arak, rasuah dan riba, mencuri, merompak, membunuh, buang anak, meninggalkan solat dan puasa, menonton video lucah, mengangungkan artis kafir dan berhibur dengannya, menganggap dosa kecil itu tiada apa dan lain-lain!

Umat islam sendiri yang membackup ideologi-ideologi menyeleweng seperti LIBERAL, sekular, syiah, dan lain-lain. Umat islam hari ni lebih mengagungkan ilmuan dan falsafah barat, berbanding ulama’ islam yang mursyid. Pemahaman umat islam makin lama makin menyeleweng, jahil atas jahil(Jahil yang merasakan mereka benar sedangkan mereka jahil, dan mempertahankan kejahilan sendiri). Bahkan bukan itu sahaja, yang ada kesedaran dakwah dan tarbiah pun, masih bertengkar, bergaduh mulut, berdebat tak berkesudahan, tidak berusaha mencari titik persepakatan dan ukhwah, mendahulukan buruk sangka dan dendam kesumat serta dengki yang tak berkesudahan. Juga ada yang baik sendirian, menangis sendirian, tapi langsung tak membantu umat, hanya fikir diri sendiri!

Adakah kita menangis melihat hal ini?

Lebih menyedihkan, umat islam bukan sahaja di asak dari dalam, bahkan, orang kafir hari ini, makin menjadi-jadi menjatuhkan islam, mereka sentiasa merancang dan terus-meneruskan mencabar kedaulatan islam di Malaysia khususnya dan di seluruh dunia amnya. Menghina hudud, mencabar perlembagaan, memaksa kerajaan untuk menerima kebebasan murtad, ingin menggunakan kalimah Allah di dalam bible untuk tujuan kristianisasi, mengagungkan Lesbian, Gay, Bisexual dan Transexual dan memaksa umat islam untuk merasakan ianya normal atas nama HAK ASASI, dan pelbagai lagi. Lebih teruk dari itu, ada umat islam yang mempertahankan mereka atas alasan-alasan yang cukup dangkal dan melanggari syarak.

Apakah kita masih lagi boleh tenang?

HAKIKAT DIRIMU, WAHAI DAEI!

Dalam keadaan umat yang sebegini merana, kita, sebagai seorang yang Allah telah kurniakan kesedaran untuk melakukan dakwah dan tarbiah, kita yang Allah telah beri hidayah untuk meninggalkan Jahiliah-jahiliah, kita, kita, kita hari ini langsung tak menghargai segala hidayah dan kesedaran yang Allah telah bagi! Apa ini? Apakah dosa yang lebih memalukan dari mengkufuri nikmat?!

Muhasabahlah dirimu wahai daei! Muhasabahlah! Saya akan gunakan perkataan "kau". Kau tu merujuk kepada diri kita, termasuk saya saya menulis.

1)Adakah kau masih lagi boleh tengok wayang, tengok movie dan drama yang di dalamnya penuh dengan pendedahan aurat dan unsur-unsur yang Allah murka, dengar lagu-lagu yang ada unsur-unsur kemurkaan Allah, sedangkan umat sedang tenat sebegini? Apa alasan yang kau nak bagi?

“Jangan syadid sangat. Tengok movie bukan salahpun. Bukan naik syahwatpun tengok aurat dan pelakon cantik dan seksi tu. Tengok just untuk hiburan je. Jangan terlalu keras sangat…Asalkan aku tak lalai…”

Saya jawab:

“Ya Allah, ya Allah! Aku yang syadid atau kau yang terlalu longgar? Sehingga merasakan dosa itu bukan dosa, menghalalkan yang haram atas alasan yang cukup memalukan bagi seorang yang kononya faham dakwah? Apa ni, apa ni?! Asalkan kau tak lalai? Sejak bila Allah kata boleh buat benda haram asalkan tak lalai? Dalil mana kau guna? Dalil Allah dan Rasul atau dalil nafsu dan syaitan??

2)Adakah kau masih boleh bermalas-malas membaca bahan-bahan usrah?Setiap kali usrah, tak baca bahan, tak prepare. Sekali dua tiada masalah, tapi dah berapa puluh kali dah kau ulang perkara yang sama? Apa alasan nak bagi? Sibuk? Tiada masa? Ayat buku tu tinggi sangat? Orang beriman, takkan beri alasan dalam melakukan amal!

Lepas tu, mendabik dada kononya kau faham fikrah, kau hebat bab agama, dan menyalahkan orang lain tanpa ilmu, debat kosong yang tidak di dasari oleh disiplin ilmu tetapi hanya dengan nafsu dan kepala otak semata. Apakah ini?Apakah ini?

Buku sirah apa yang kau dah habis baca? “Raheeq Makhtum” dah baca? ”Fiqh sirah” dah baca? Ulama’ dah tulis penat-penat, kau, nak baca pun penat. Apakah ini? Belum masuk bab buku-buku fikrah dan dakwah. Buku Mustafa mahsyur dah baca? Buku tulisan Albanna khususnya “Majmuat Rasail” dah baca? Buku Fathi yakan apa yang kau dah habis baca? Buku Abu A’la Almaududi, buku-buku Syed Qutb, Ahmad Arrasyid, dan lain-lain, berapa banyak yang kau dah baca dan hadam? Ataupun, APAKAH USAHA kau untuknya??!

Apakah ini tanda kau syukur nikmat kesedaran, nikmat hidayah dan nikmat tarbiah yang Allah dah beri pada kau?

3)Sejauh mana pengorbanan kau untuk dakwah? Atau kau rasa kau berkorban, tapi check-check balik, pengorbanan kau sangat sedikit. Berapa banyak kali kau jumpa mad’u kau? Berapa ringgit yang kau dah korbankan untuk dakwah? Berapa banyak masa kau korbankan untuk dakwah?Atau banyak buang masa?(sayalah tu!!)

Sering merungut untuk korbankan duit untuk kebaikan dakwah, sedangkan kau mampu. Yang tak mampu, boleh di pertimbangkan lagi. Bukan takat itu, bagi ceramahpun mengharapkan upah, pergi program jauh-jauhpun, still merungut dengan duit minyak , buat program pun, bergantung pada duit yuran peserta, lantas, baki duit tersebut, di bahagi-bahagikan kepada diri kau, kononya sebagai upah. Mintak keluar duit lebih sikit, merungut, benci, menyampah dan lain-lain. Bukan nak kata salah 100%. Tapi, muhasabahlah kembali.

Memang benar, ada yang tak mampu sumbang dari sudut kewangan dan harta. Tapi hakikatnya, semua mampu menyumbang. Cuma perbezaannya ialah, ada yang mampu korbankan sedikit kerana kurang kemampuan, dan ada yang mampu menyumbang banyak. Dan, banyak dan sikit bukanlah ukuran! Ukurannya adalah sejauh mana kita IKHLAS dan tak merungut serta bukan terpaksa. Korbankan duit dengan rela hati, dengan mengharapkan pembalasan dari Allah! Boleh jadi, Allah lebih meredhai yang sedikit berbanding yang banyak!

Belum sentuh dari sudut kesungguhan datang meeting. Tak datang dengan selamba tanpa alasan. Kalau ada alasan yang munasabah, okaylah jugak. Ini tidak, pelepasan kita dari meeting adalah kerana nak memenuhi tuntutan nasfu, merehatkan badan, berhibur dengan game dan movie, serta pelbagai lagi perkara yang cukup memalukan.

4)Sejauh mana hubungan kau dengan Allah? Amal Fardi kau? Qiamullail kau dah berapa banyak kali tinggal dengan selamba dan tak rasa sedikitpun kekesalan, penyesalan dan kegelisahan. Berapa banyak kali kau sebut nama mad’u kau dalam doa? Kau ingat, hidayah tu atas usaha kau ke? Tahu tak kau, Allah yang beri hidayah, bukan kau! Kalau kau tahu, kenapa kau tak doa pada Allah?

Pernah tak kau menangis teresak-esak fikirkan mad’u kau? Pernah tak kau tak sedap badan, tak selera makan, memikirkan mad’u kau yang makin lama makin lari dari tarbiah? Pernah tak? Selalu tak?

Belum sentuh bab quran dan zikir. Berapa muka baca sehari?Zikir pagi petang apa cerita? Solat Jemaah LIMA WAKTU di masjid/surau apa kabar? Apakah kau jaga atau buat sambil lewa, tinggalkan tanpa rasa bersalah apa? Atau, kau masih tak selesai isu Jahiliah? Masih ikhtilat, melihat video yang tak senonoh di youtube, bercinta dan sebagainya?

Ingat, ingat:

“Hati yang mati, takkan mampu menghidupkan hati yang lain. Hanya lilin yang hidup mampu menghidupkan lilin-lilin yang lain. Hanya hati yang hidup, mampu menghidupkan hati umat yang mati!”

PEDOMAN DARI KISAH-KISAH LAGENDA DAKWAH

Sepatutnya, kita mahu tak mahu, perlu ada perasaan mahu berlumba-lumba untuk berkorban. Seperti mana sahabat  Arrasul. Mereka sangat-sangat tunjukkan pengorbanan yang tiada tara untuk dakwah yang suci murni ini. Lagi tinggi pengorbanan, lagi tinggilah hidayah Allah akan tersebar untuk diri dan umat!

والذين جاهدوا فينا لنهدينهم سبلنا
“Dan mereka-mereka yang bersusah-paya di jalan kami, akan kami tunjukkan(beri hidayah kepada mereka) pada jalan-jalan kami!”

****

 1)KISAH SAHABAT MISKIN KETIKA PERANG TABUK

Teringat ketika perang tabuk, ketika seruan nabi kepada sahabat-sahabat untuk mengorbankan harta mereka di jalan Allah, kelihatan seorang lelaki tua dan miskin, menangis teresak-esak. Bila arrasul tanya padanya:

“Kenapa kau menangis?”

Lalu sahabat tersebut menjawab:

“Aku menangis kerana aku sedih bila aku tak mampu menginfakkan hartaku ke jalan Allah seperti sahabat-sahabat lain, lantaran kemiskinanku. Yang aku ada hanyalah sebiji tamar yang kering!”

Lalu, nabi mengambil tamar tersebut dan meletakkannya di tempat timbunan harta, di bahagian atas sekali!

****



2)KISAH SEORANG AHLI IKHWAN MUSLIMIN DI MESIR

Ada seorang ikhwah, seorang yang agak tak berkemampuan dari sudut harta. Bahkan, kenderaan yang dia ada hanyalah sebuah basikal buruk. Dengan basikal itulah dia gunakan semaksimum mungkin menghadiri usrah, katibah, meeting-meeting dakwah dan sebagainya, yang terletak sangat jauh dari rumahnya.

Namun, satu hari, pimpinan ikhwan menyuruh para ahlinya untuk mengorbankan duit-duit mereka untuk dakwah.

Selepas dari itu, ikhwah tersebut sering datang lewat usrah, katibah dan meeting. Dan setiap kali dia datang, mesti matanya lesu, nafasnya termengah-mengah, berpeluh dan kelihatan penat dan tak bermaya. Bila di tanya kenapa lambat datang, dia tidak memberi apa-apa alasan, dan meminta-maaf atas keterlambatan.

Setelah berkali-kali perkara itu berlaku, akhirnya seorang ikhwah bertanya kepadanya tentang apa masalah yang berlaku sehingga setiap kali usrah, meeting dan sebagainya, dia selalu datang lambat. Pada awalnya, dia tidak menjawab, tetapi apabila di tanya berkali-kali, barulah dia menjawab:

“Dahulu, aku datang ke usrah dan sebagainya dengan menaiki basikal burukku. Aku gerak awal kerana tempatnya agak jauh dari rumahku. Namun, setelah datang seruan untuk mengorbankan harta dan isytirakat untuk dakwah, aku tiada duit untuk di korbankan. Apa yang aku ada adalah basikalku ini. Lantas, aku pun menjual basikalku, dan gunakn hasil duit itu untuk di infaqkan kepada jemaah dan dakwah…..”

Menangis ikhwah itu apabila mendengar kisahnya. Lantas, ikhwah tersebut bersama-ikhwah-ikhwah lain telah menghadiahkan untuknya sebuah kereta, sebagai penghargaan dari sebuah pengorbanan yang agung ini!

*****


3)PEDOMAN JEMAAH TABLIGH

Saya pernah mengikuti Jemaah tabligh. Saya terfikir, mengapa ijtimak yang mereka lakukan di hadiri seramai 200,00, tanpa sebarang iklan di tv, surat khabar, dan media massa yang lain. Makanan untuk 200,00 itu free, ada orang yang masakkan, khidmat teksi bagi mereka yang tiada kenderaan, dan lain-lain. Bahkan, tiada sebarang yuran di kenakan untuk mereka-mereka yang hadir. Apakah rahsianya?

Bayangkan, jemaah tabligh mewajibkan semua para pendokongnya untuk melakukan mesyuarat dakwah SETIAP HARI di setiap kawasan rumah masing-masing. Kemudian, SETIAP MINGGU, setiap zon seperti zon Shah Alam utara, Shah Alam selatan, zon Klang, dan setiap zon-zon di setiap negeri akan berkumpul dan mengadakan mesyuarat bagi melaporkan HASIL dakwah mereka di setiap tempat masing-masing! Kemudian, SETIAP BULAN, akan di adakan mesyuarat bulanan, setiap negeri memberi laporan dan perkembangan amal dakwah di negeri masing-masing kepada MARKAZ PUSAT iaitu di Sri Petaling. Dan Mesyuarat tahunan pula, melibatkan seluruh dunia, memberi laporan tahunan kepada pimpinan tabligh sedunia di Markaz Nizamuddin, india, mendengar laporan dari wakil-wakil syura setiap Negara!

Ini baru dari sudut melakukan meeting. Dari sudut pengumpulan tarbiah, jika kita, usrah setiap minggu sekali pun ada yang datang, ada yang tak datang, mereka melakukan majlis ta’lim bacaan hadis nabi setiap hari, di masjid dan di rumah! Setiap hari!

Dari sudut dakwah pula, mereka peruntukkan masa, setiap hari sekurang-kurangnya 2 jam sentengah untuk pergi rumah ke rumah, dakwah dan pujuk rayu umat. Belum di tambah dengan program mingguan mereka iaitu “gash”(ziarah rumah ke rumah dua minggu sekali).

Kalau kita, katibah hanya sekali sebulan, itupun ada yang merungut dan tak datang. Tabligh pula, setiap MINGGU ada katibah mereka yang di namakan malam markaz. Bermula dari selepas asar, sehingga pukul 8 pagi esoknya. Belum lagi cerita bagaimana mereka keluar 3 hari, 40 hari, 4 bulan ke Negara-negara jiran, Negara jauh, atau dalam Negara. Paling kurang nak keluar 40 hari, kena ada RM500. Kalau 4 bulan? Belum Negara jauh dan sebagainya.

Tapi mereka jarang merungut. Mereka rasa, lagi banyak mereka berkorban, hidup mereka lagi puas.

*****

Moga dengan tiga kisah di atas, dapat menjadi pembakar semangat kita untuk kembali muhasabah diri. Sejauh manakah pengorbanan kita untuk menegakkan agama Allah yang suci murni ini?

PENUTUP

Mungkin, ada yang akan marah bila saya utarakan persoalan-persoalan di atas. Dan mungkin saya sendiri tak serupa bikin dengan apa yang saya cakap. Lantaran itu, saya mengaku, saya sendiri mempunyai 1001 kelemahan dan aib saya yang saya sendiri rasa malu untuk ceritakan. Tetapi itulah, penulisan ini khusus untuk diri saya, umum untuk sesiapa sahaja yang mahu ambil pengajaran.

Kembali muhasabah diri. Kita dah lama sangat lena, di kala umat tengah tenat. Hidupkanlah budaya tegur-menegur sesama kita, agar bila kita lalai, kita mampu kembali sedar dan berubah. Jangan biarkan kawan kita berterusan dengan kelalaian, berterusan dengan rungutan, dan yang sama waktu dengannya.

Moga, dengan pengorbanan kita yang sedikit ini, Allah balas dengan syurga.

Allah, Allah sangat baik. Allah sangat pemurah. Pengorbanan kita yang sedikit, Allah tetap hargai dan merasa bangga dengan kita andai kita ikhlas. Itulah Allah, tuhan yang sentiasan menghargai kita, tuhan yang MAHA PEMURAH. Namun, adakah kita ini menghargai Allah?

Wallahua'lam


-Adnin Roslan-



Saturday, 21 June 2014

Adakah kau hipokrit?


Assalamualaikum. Segala puji bagi Allah, selawat dan salam atas Arrasul saw. Syukur sangat-sangat. Sedar-tak sedar, hampir setahun saya mulakan penulisan di dalam blog ini. Bermula pada bulan JUN 2013, dan kini, pejam celik pejam celik, sudah bulan JUN 2014. Saya amat berharap agar tulisan dan pesanan saya di dalam blog ini, memberi manfaat yang sebanyak-banyaknya kepada semua pembaca yang saya cintai sekalian.

Moga Allah bagi kita hidayah!

Jadi, insyallah, pada kali ini, saya nak hurai satu topik yang penting gila bapak. Topik ni sangat-sangat rapat dengan diri kita, dan seringkali di perkatakan oleh ramai orang. Topik kali ini yang saya nak huraikan ialah berkenaan dengan isu HIPOKRIT!

Sebab apa? Sebab biasanya, orang yang nak berubah, dia akan down dan lemah semangat untuk berubah sebab orang kata dia hipokrit, lepas tu entah apahal dia pun terpedaya dengan kutukan-kutukan orang, dan akhirnya dia pun rasa yang dia ni hipokrit, lepas tu dia tak jadi nak berubah. Gerun gila.

Padahal, sebenarnya, dia pun tak tahu hipokrit tu apa, dan orang yang kutuk dia hipokrit tu pun bukan tahu pun hipokrit tu apa. Pastu bajet gempak, kutuk-kutuk orang lain hipokrit. Tah apa-apa. Jeles sangat nak tengok orang berubah. Yang nak berubah pun satu hal, baru kena kutuk sikit dan down. Sahabat nabi kena seksa teruk gila, sikit pun mereka tak down. Teka sebab apa? Sebab sahabat nabi IKHLAS nak berubah. Tapi kita, berubah TAK IKHLAS. Kita berubah supaya orang puji dan suka kita. Sebab tu bila kena kutuk sikit, dah rasa tension, tertekan, stress, pastu give up dan jadi jahat balik. Apakah?

Tapi, pokoknya ialah, sebenarnya, hipokrit tu apa benda?! Adakah hipokrit tu bermaksud talam dua muka? Atau depan orang baik, belakang orang jahat? Atau ada maksud lain? Maka dengan ini, saya akan cuba terangkan secara detail, APAKAH ITU HIPOKRIT yang sebenar.

Jom baca! Yeah!!

APA ITU HIPOKRIT?

Hipokrit ni adalah satu sifat yang sangat tercela, dan Allah amat marah pada orang yang hipokrit ni. Bukan setakat Allah marah, takde orang yang suka kawan dengan orang hipokrit! Semua orang benci gila dengan orang yang hipokrit ni. Sebab apa?

Kerana benda ni akan membuatkan tarbiah kita terbantut kalau kita tak buang awal-awal. Benda ni bukan benda kecik, bukan benda yang kita boleh pandang remeh. Tapi ini isu jatuh bangun diri kita, dan kalau boleh sayakata, ia isu jatuh bangun islam.

Hipokrit ni sangat bahaya! Sifat ni akan menghancurkan diri kita, dan akan menyusahkan ramai pihak lantaran hipokritnya kita. Jujur saya kata, andai kita ada sifat ni, hati kita time tu sangat kotor, busuk dan kotor dan busuk dan kotor, dan masam.

Tetapi, hipokrit tu apa?(Berapa kali daa soalan ni). Macamana nak mula ni. Haish, jap, fikir ayat yang orang mudah faham sikit.

Actually, hipokrit yang orang semua faham ialah bila kita depan orang baik, tapi bila belakang orang, kita jahat. Sebenarnya, tu bukan hipokrit! Hakikatnya, hipokrit ialah:

“Bila depan orang, dia berpura-pura baik, dan pada masa yang sama, dia amat BENCI kebaikan tersebut, dan ingin lari dari kebaikan tu. Dan apabila di belakang orang, dia jahat, dan dia amat sukakan kejahatan yang dia lakukan!!”

Itulah hipokrit!

Saya akan bagi contoh situasi:

Contohnya di sekolah. Sekolah tu sekolah islam misalnya. Ada peraturan-peraturan sekolah dan suasana islam di sekolah tu. Sekolah tu amat menitik beratkan supaya setiap pelajar menjaga IKHTILAT(Baca isu ikhtilat di SINI). Tapi, apa yang terjadi, kau amat benci dengan peraturan tu. Kau rasa tertekan dan tak selesa serta mencaci maki dalam hati kau tentang peraturan tu. Kalau boleh, kau nak ikhtilat, kau nak cakap dengan crush kau, kau nak berbalas cinta dengan crush kau(Baca isu cinta di SINI).

Tapi, kau tahu kalau kantoi, kau akan kena denda. Maka, kau pun TERPAKSA jaga ikhtilat kat sekolah. Bila start je cuti sekolah, maka kau pun rasa BEBAS, kau amik henset, kau bukak FB/twitter/instagram, kau mula chatting dengan berlainan jantina, kau twit benda-benda teruk, bahkan kau rasa best dan PUAS bila kau dapat buat benda-benda macam tu!

Itulah hipokrit!

Banyak lagi contoh dan situasi lain. Saya kira, definasi yang saya bagi dah cukup jelas. Saya ulang balik:

“Hipokrit ialah bila depan orang, dia berpura-pura baik, dan pada masa yang sama, dia amat BENCI kebaikan tersebut, dan ingin lari dari kebaikan tu. Dan apabila di belakang orang, dia jahat, dan dia amat SUKAKAN kejahatan yang dia lakukan!!”

Kata kunci hipokrit ialah:

1)Berpura-pura buat baik
2)Melakukan kebaikan kerana terpaksa dan dia BENCI akannya.
3)Cintakan kejahatan.

Orang hipokrit ni, dosa dia sangat besar. Dia akan di seksa di dalam api neraka yang paling bawah sekali. Kerana apa? Kerana orang hipokrit ni, bukan setakat menyusah dan merosakkan diri dia sendiri. Tapi dia akan rosakkan banyak pihak!

Contohnya, di sekolah atau universiti misalnya. Kita pura-pura baik, lepas tu guru-guru dan pensyarah semua macam respect kita, dan letakkan HARAPAN yang besar pada kita, dan memberi kita jawatan-jawatan penting dalam sekolah atau universiti. Kesannya ialah, sekolah dan universiti tu akan HANCUR! Hancur!

Saya dah banyak kali berurusan dengan orang yang talam dua muka ni. Depan kita punyalah semangat kata nak berubah, mengaku dah tinggalkan maksiat semua, lepas tu cerita keburukan orang lain pada kita dengan harapan kita respect dia dan kurang respect pada orang lain. Lantaran kita nampak kebaikan dia, kitapun meletakkan harapan kat dia. Kita cerita kat dia masalah-masalah yang berlaku dengan harapan dia boleh bantu menyelesaikan masalah tu, dan lain-lain. Tapi di belakang kita, dialah yang paling kurang ajar, mengutuk dan mengumpat kita, memecahkan segala rahsia-rahsia kita, dan yang sama waktu dengannya.

Kalau orang yang memang kita tahu dia problem, bila orang tu buat hal, kita takdelah rasa apa sangat sebab kita dah espect. Tapi, bila orang yang kita letakkan kepercayaan rupa-rupanya lebih teruk, mana tak pedih hati?!  Sebab tu Umar Alkhattab kata:

“Orang yang paling aku takuti ialah orang yang fasih lidahnya, tetapi hatinya busuk…”


SALAH FAHAM  TENTANG HIPOKRIT

Tetapi, ada satu keadaan, yang mana, ramai orang anggap, perkara ini adalah hipokrit. Tapi sebenarnya, keadaan tu bukan hipokrit. Apakah keadaan tu? Keadaan itu ialah:

“Bila depan orang, dia baik. Dan pada masa yang sama, dia amat CINTAKAN kebaikan tersebut, dan ingin kekal dalam kebaikan itu. Namun, apabila di belakang orang, dia terjatuh dan tewas dengan dosa, dan dia amat BENCIKAN dosa yang dia lakukan…”

Ini sebenarnya bukan hipokrit! Ini adalah lumrah hidup! Saya hurai panjang sikit:

“Bila di depan orang, dia baik, dan dia amat CINTAKAN kebaikan itu, dan dia amat berharap agar di sentiasa berada dalam kebaikan itu. Tetapi, apabila di belakang orang, apabila dia duduk sorang-sorang, dia melakukan kejahatan. Tetapi, hakikatnya, DIA AMAT BENCIKAN kejahatan yang dia lakukan. Dia hanya TERJATUH dan tergelincir serta tewas dengan nafsu, dan di sudut hati kecilnya, dia amat bencikan dosa dan maksiat tersebut! Serta dia amat berharap agar dia dapat BEBAS dari dosa tersebut….”

Saya ulang, ini bukan hipokrit!

Kata kuncinya ialah:

1)Rasa semangat untuk melakukan kebaikan bila ada suasana.
2)Cintakan kebaikan dan berharap agar dia KEKAL di dalam kebaikan.
3)Benci maksiat.
4)Jika terjatuh dalam maksiat, dia menyesal dan bertaubat.

Hakikatnya, MUSTAHIL untuk kita sentiasa baik 24 jam. Memang fitrahnya, apabila kita duduk ramai-ramai dengan kawan-kawan kita, maka kita akan rasa semangat untuk buat baik. Tapi bila duduk sorang-sorang, kita akan rasa susah nak buat baik. Dan, lantaran tak mampu kawal dan lawan nafsu, akhirnya kita terjatuh dalam perangkap setan. Lepas tu, kita di selebungi rasa bersalah, resah gelisah, dan bertaubat pada Allah! Ini bukan hipokrit!

Hayati kisah ni.

*****

Sorang sahabat nabi, nama dia Hanzalah, ada sekali tu dia baru balik dari masjid. Bila dia sampai rumah, dia duduk dengan anak isteri dia, dia bergelak tawa dan sebagainya. Tiba-tba dia terdetik dalam hati dia:

“Eh, tadi time kat masjid, time aku duduk bersama-sama dengan nabi dan sahabat, aku rasa iman aku naik, aku rasa iman aku bertambah, aku boleh bayangkan syurga neraka di depan aku. Tapi kenapa bila aku balik rumah, aku boleh bergelak tawa lagi?? Adakah aku munafiq??!”

Lalu dia menangis, dan dia keluar dari rumah dan jerit kuat-kuat:

“Hanzalah munafiq! Hanzalah munafiq!!”

Pastu, tiba-tiba, Abu Bakar datang kat dia dan bertanya:

“Eh Hanzalah, apahal kau kata kau munafiq? Apa yang kau buat sampai kau kata kau munafiq?”

And then Hanzalah pun bagitau Abu Bakar:

“Aku rasa aku munafiq. Sebab bila aku duduk bersama nabi, aku boleh menangis, iman aku bertambah, aku boleh bayangkan seolah-olah syurga dan neraka tu ada depan mata aku. Tapi, bila aku balik rumah, aku boleh gelak tawa dan bermain-main dengan anak isteri aku. Aku munafiq!!”

Bila Abu Bakar dengar jawapan Hanzalah, Abu Bakar jawab:

“Ya Allah.. Kalau kau nak tahu, aku pun sama macam kau. Tah-tah, akupun munafiq!! Macamana ni??!!”

Maka mereka berdua pun buat keputusan untuk jumpa nabi dan ceritakan pada nabi. Bila diorang jumpa nabi, diorang pun cerita:

“Ya rasulullah, kitorang rasa kitorang munafiq. Sebab bila bersama kau, kitorang punya iman meningkat, tapi bila balik rumah, jadi lain…”

Maka Nabi jawab:

“Demi Allah, kalau setiap saat kau rasa iman kau sentiasa meningkat seperti ketika kau bersama-sama dengan aku, nescaya para malaikat akan turun mengucapkan salam kepadamu. Tetapi wahai Hanzalah, keadaan seperti itu jarang terjadi….”

*****

Apa yang nak di ceritakan dalam kisah ini ialah, memang fitrah kita, bila duduk bersama-sama dengan kawan-kawan, duduk di dalam suasana dan biah yang solehah dan baik, maka kita akan rasa SEMANGAT untuk berubah dan buat amal. Tapi bila balik rumah, bila tiada suasana, kita rasa macam lemah semangat sikit.

Namun, takkanlah kita nak berulang-ulang kali buat maksiat dan jatuh dalam lubang yang sama?!Apa usaha kita untuk bebas dari maksiat?(Baca tentang cara tinggalkan maksiat di SINI).



KESAN SALAH FAHAM TERHADAP HIPOKRIT DAN SOLUSINYA

Bila kita salah faham tentang isu hipokrit ni, maka, ia akan memberi kesan yang sangat buruk pada diri kita. Kesan besarnya ialah:

“Kita akan rasa down untuk berubah…”

Sebab kita seolah-olah rasa diri kita hipokrit sebab bila depan orang kita baik, belakang orang, kita still tak boleh tinggal maksiat.

Maka, kalau kau dah tahu, kenapa kau memilih untuk down dari melakukan perubahan?Kenapa kau tak pilih untuk down melakukan maksiat? Tinggalkanlah maksiat dan move on lah untuk berubah. Kenapa kau pilih untuk tinggalkan kebaikan dan kembali pada maksiat? Kenapa kau tak pilih untuk tinggalkan maksiat dan jadi baik? Jangan guna alasan:

“Aku takut aku hipokrit…”

Lepas tu, kita terus down dari buat baik. Pelik sangat tu. Kalau kau memang cintakan perubahan, itu bukan hipokrit! Jatuh tu fitrah. Semua orang buat dosa. Tapi, persoalannya, adakah kita ni bertaubat dan menyesal bial buat dosa?!

Saya tegaskan:

"Kalau kita rasa kita hipokrit sebab kita ni sekejap baik sekejap jahat, kenapa kita pilih untuk tinggalkan kebaikan dan berpegang dengan kejahatan?! Kenapa kita tak tinggalkan kejahatan dan pilih kebaikan? Sesungguhnya, diri kau yang sebenar adalah BAIK. Maka, kembalilah kepada kebaikan!"

Kalau kau nak kau ni hipokrit atau tak, ini adalah ciri-ciri orang hipokrit:

1)Kau buat baik sebab terpaksa.
2)Kau benci dan tak selesa dengan kebaikan yang kau buat.
3)Buat satu benda sebab nak orang puji semata-mata, sebab takut orang pandang kau buruk.
4)Kau RINDUKAN maksiat dan tak rasa bersalah bila buat maksiat.
5)Terang-terangan buat makisat di alam maya. Alam realiti bajet baik.
6)Tak boleh terima teguran.
7)Kau ajak orang lain buat jahat, supaya dapat geng. Bila dah ada geng, kau dah tak perlu malu untuk buat dosa, sebab dah ada orang backup.

Dan lain-lain.

Tapi kalau kau:

1)Nak berubah, dan cintakan perubahan.
2)Rasa tenang bila buat baik.
3)Berharap agar diri ini bebas dari dosa dan maksiat.
4)Namun akibat iman lemah, kau jatuh dalam dosa noda. Tetapi, kita rasa AMAT BENCI dengan dosa tesebut, menyesal dan bertaubat.
5)Menyembunyikan dosanya dengan tidak melakukan dosa terang-terangan kerana MALU.

Maka, kau bukan hipokrit.

PENUTUP

Akhirnya, kita kena check baliklah diri kita. Sejauh mana kita ni nak berubah. Adakah kita ni hanyalah seorang yang PURA-PURA, atau kita betul-betul ikhlas? Check semula diri. Hanya kita sahaja yang tahu, apa yang ada pada diri kita.

Kalau kita betul-betul ikhlas, maka yakinlah dengan perubahan yang kita lakukan. Jangan hirau langsung tohmahan orang. Jangan bagi alasan-alasan yang tak munasabah contohnya:

“Susahla nak berubah…”

“Saya tak tahu macamana nak berubah….”

Dan lain-lain. Alasan ni semua timbul sebab kita tak ikhlas. Kalau betul kita ikhlas, kita akan sanggup BERKORBAN dan BERSUSAH-PAYAH untuk mencapai redha Allah. Sebab, penghalang besar untuk kita berubah ialah alasan-alasan yang kita sendiri timbulkan lantaran kita tak sanggup untuk berkorban! Saya ulang:

"Penghalang besar untuk kita berubah ialah alasan-alasan yang kita sendiri timbulkan lantaran kita tak sanggup untuk berkorban!"

Moga Allah pelihara kita!

Wallahua’lam.


-Adnin Roslan-



Tuesday, 17 June 2014

Teguran untuk para peninggal solat?



Saya puji Allah, sebagai tuhan yang maha besar, maha agung, maha berkuasa, maha pencipta dan maha pengampun. Yang mana, pengampunan Allah bukanlah calang-calang pengampunan. Kalau kita, bila ada orang buat salah pada kita berkali-kali, kemudian dia minta maaf, kemudian dia buat balik dan minta maaf semula, rasa-rasanya kita nak maafkan ke dia? Kalaupun kita maafkan dia, kita still tak boleh lupakan salah dia pada kita, yang mana akhirnya bila bergaul dengan dia, kita akan rasa tak sedap hati.



Tapi pengampunan Allah bukan begitu!


Walaupun kita berkali-kali melakukan dosa banyak gila bapak, lepas tu kita kononya minta ampun, lepas tu kita ulang balik, kemudian buat balik, selagi kita minta ampun, selagi itulah Allah ampunkan. Bukan itu sahaja, specialnya pengampunan Allah ialah:


“Allah maafkan segala salah kita dan melayan kita seolah-olah kita LANGSUNG TAK PERNAH melakukan dosa padaNya!!!!!”


Ya Allah, ya Allah. Tak tahu nak hurai macamana. Walaupun kita buat salah dan mungkir janji pada Allah, kita tipu Allah berkali-kali, selagi kita menangis meminta ampun pada Allah, Allah akan tersenyum kegembiraan, lantas mengampunkan kita. Baca isu taubat di SINI.


Mana nak dapat tuhan yang begini baik? Mana nak dapat? Allahlah satu-satunya tuhan yang layak di sembah dan di puji. Hanya dia yang layak kerana dia memang layak! Tapi wahai kawan….


Tapi wahai kawan-kawan yang saya sayang sekalian….


Kenapa?


Kenapa kita seolah-olah langsung tak hargai nikmat ini? Kenapa kita susah sangat nak membalas jasa Allah setelah Allah berkali-kali menghulurkan kasih-sayangNya pada kita? Kenapa? Saya malas nak sentuh isu-isu lain pada kali ini. Saya nak sama-sama kita renungi, bagaimakah SOLAT kita. Kita mendabik dada mengatakan kita cinta Allah, kita semangat melaungkan nak pemerintahan yang adil, kita semangat berselewat pada nabi, NAMUN, perkara ASAS sebagai orang islam, kita abai.


Saya kira, saya tak perlu hurai betapa RAMAINYA orang yang tak solat. Betapa ramainya orang yang meninggalkan solat dengan sengaja dan mengabaikannya. Mungkin mereka benci Allah, mereka rasa Allah ni tak layak di hargai. Hidup dia hanya fikirkan cinta orang ini, cinta orang itu, putus cinta sini sana, pergi wayang, main game macam apa, dengar lagu-lagu yang berunsur haram(Baca di SINI) sehingga HATI MATI, dan langsung kita tak Nampak Allah dalam kehidupan kita. Seolah-olah, tuhan kita adalah nafsu. Apa yang kita nak jawab pada Allah? Berangan nak masuk syurga?


Atas faktor inilah, saya ingin membawa semua pembaca agar sama-sama kita berubah, faham akan perkara ini, supaya kita yang dulunya malas nak solat, benci solat, menyampah dengan solat, KEMBALI sedar, bertaubat, menangis pada Allah atas kebodohan dan kelemahan kita.


Saya kategorikan sikap orang islam berkenaan solat ni kepada TIGA golongan:


1)Golongan yang meninggalkan solat.

2)Golongan yang solat, tapi tak berjemaah.

3)Golongan yang solat berjemaah.


Adapun, saya bahagikan penulisan saya kali ini pada 3 sudut besar agar sama-sama dapat manfaat:


1)Untukmu, wahai golongan yang meninggalkan solat.

2)Isu Qodho' solat.

3)Isu Solat Jemaah.


UNTUKMU, WAHAI GOLONGAN YANG MENINGGALKAN SOLAT


Awal-awal ni, saya minta maaf, kalau teguran saya kali ni lebih berbentuk ancaman. Sebab, jujur saya kata, dah ramai gila bapak orang abaikan solat ni. Tinggalkan dengan rileksnya, lepas tu bagi alasan:


“Saya nak solat, tapi saya rasa beraaaat sangat…”


“Saya pun tak tahu, saya faham kewajipan solat. Tapi seolah-olah ada benda yang menghalang saya untuk solat….”


Dan banyak lagi alasan. Maka, saya fikir lama gakla, macamana nak bagi kita semua dah tak berani langsung untuk tinggalkan solat ni. Maka, saya dah buat keputusan, untuk guna cara yang agak kasar sedikit. Supaya, korang SENTAP. Biarlah korang benci saya, asalkan, korang jaga solat!


Ada dua jenis orang yang tinggal solat ni. Pertama, SENGAJA. Kedua, TAK SENGAJA. Contoh sengaja ialah dia memang tinggalkan tanpa sebarang keuzuran. Dia tak tenat, dia sempurna, dia tak gila. Entah apahal dia tinggal solat. Main bola bajet terel boleh je. Gi wayang dengan member, selamba je. Solat yang tak sampai 5 minit dah terketar-ketar. Apakah ini? Contoh tak sengaja ialah dia terlajak tidur. TAPI, kalau dah hari-hari terlajak, tu bukan tak sengaja. Itu sengaja namanya!! Usahalah sikit pasang alarm, suruh orang kejut, dan lain-lain. Dah tahu susah nak bangun, takde usaha langsung. Kadang-kadang, dah bangun, pastu tidur balik. Pergh.. Apakah ini wahai kawan?


Baiklah.


Korang tahu tak, apa balasan orang yang tinggalkan solat? Korang tahu tak? Ataupun, korang ingat, kalau tak solat, lepas tu taubat, settle. TAK! Korang wajib qodho segala solat yang korang tinggalkan. Kenapa? Kenapa? Dosa-dosa lain, kita taubat, Allah boleh ampunkan. Tapi, kenapa solat, kena qodho balik? Maka, saya akan kemukakan beberapa ANCAMAN YANG ALLAH DAN RASUL ANCAM bagi orang yang tak solat 5 waktu ni. Jom tengok satu-satu, dan, check diri, menangislah!


****


1)Nabi saw bersabda:


“Pemisah antara seseorang dengan kekufuran adalah solat..”


Lihatlah, sedar tak sedar, bila kita tinggalkan solat, kita seolah-olah dah jadi KAFIR. Bahkan, banyak ulama telah menyatakan bahawa, kalau kita tinggalkan satu solat dengan sengaja TANPA SEBARANG UZUR, maka kita telah jatuh kafir. Dan balasan bagi orang kafir ialah, neraka selama-lamanya. Selama-lamanya!


 Adakah bila kau sanggup tinggalkan  solat lagi bila kau dah tahu perkara ini? Orang yang beriman, dia akan menyesal, menangis dan bertaubat…


2)Nabi saw bersabda:


“Barangsiapa yang meninggalkan solat sehingga terluput waktunya, kemudian dia mengqodho’nya, maka dia akan di SEKSA ke dalam neraka selama 1 huqub. Satu huqub bersamaan 80 tahun, dan satu tahun terdiri dari 360 hari. Dan sehari di akhirat bersamaan dengan 1000 tahun dunia!”


Gila! Ini baru satu waktu solat! Bayangkan, kalau kita tinggalkan walau hanya 1 waktu solat dengan sengaja, kita akan di seksa dalam neraka selama (360x1000x80) 28,800,000 hari di dalam neraka!! Ini baru satu waktu beb! Bayangkan berapa banyak kali dah kita tinggalkan solat dengan rileksnya, sampai dah tak ingat berapa banyak kali!


Ya rabb. Tak menggeletar ke badan kita bila fikir benda ni? Tak menangis ke kita? Tak takut ke kita? Tak menyesal ke kita? Ya Allah, ya Allah!


3)Nabi saw bersabda:


“Kedudukan solat di sisi islam adalah umpama kepala pada badan…”


Korang rasa, kalau korang takde kepala, korang boleh hidup tak? Komfem tak! Tahu tak korang, solat adalah perkara pertama yang akan di Tanya selepas iman di akhirat nanti. Yang mana, andai solat kita lepas, maka amalan lain akan mudah untuk lepas. Tapi, bila solat tak lepas, MUSTAHIL  amalan lain akan lepas.


Kerana bila kita tinggalkan solat, semua amalan baik kita Allah tak akan terima!!!


****


Saya tak mahu letak banyak lagi hadis nabi yang berunsur ancaman bagi orang yang meninggalkan solat. Saya harap, jika ada antara pembaca entri kali ini yang pernah meninggalkan solat, saya amat harap korang dapat baca sambil menangis teresak-esak.


Kerana, hati yang hidup, akan mudah terasa. Tapi hati yang mati, takkan rasa apa-apa. Seperti mayat. Tikamlah, bakarlah, kelarlah, mana rasa apa-apa! 


Saya ulang:


“Hati yang MATI, mana rasa apa-apa bila tengok maksiat. Mana rasa apa-apa bila buat maksiat. Macam mayat. Kelarlah, tikamlah, bakarlah, mana rasa apa!!”


Saya yakin. Saya amat yakin, bila korang baca ni, korang rasa sangat bersalah. Hati korang berdebar. Korang menangis, korang menyesal dan mengimbau dosa-dosa lalu. Korang rasa nak bertaubat. Korang rasa dah tak nak tinggalkan solat lagi. Korang nak jaga solat 5 waktu dengan sempurna! Tapi……….


Timbul persoalan yang biasa di utarakan:


“Ustaz, saya nak berubah. Saya nak bertaubat. Saya dah tak nak tinggalkan solat lagi. Saya tak nak! Adakah Allah akan ampunkan saya? Dan adakah saya perlu QODHO’ SEMULA solat yang saya tinggalkan? Jika ya, saya dah tak ingat berapa banyak yang saya tinggalkan. Macamana saya nak qodho sebab banyak sangat? Tolong saya ustaz….”


Saya rasa, hampir 100 soalan orang Tanya pada saya masalah ini di ask.fm saya. Saya yakin korang IKHLAS nak BERUBAH DAN BERTAUBAT. Jadi, saya akan usaha untuk bantu korang tentang isu qodho solat ni. Insyallah. Moga cara ini korang dapat buat!




ISU QODHO’ SOLAT


Sebagai ASAS, saya nak nyatakan di sini bahawa qodho solat adalah WAJIB. Samada kita tinggalkan solat dengan sengaja ataupun tak sengaja, kita wajib qodho juga. Kerana solat adalah merupakan HUTANG kita pada Allah. Allah dan nabi nak ajar kita bahawa solat ni bukan benda main-main. Boleh tinggalkan, lepas tu taubat dan tak payah qodho. Senanglah macam tu.


Qodho solat adalah WAJIB!


Maka, bagaimana nak qodho kalau dah banyak sangat kita tinggalkan sampai kita LUPA berapa banyak?? Maka, qaedah yang ulama beri ialah:


“Qodho’lah sebanyak-banyaknya solat kita sehingga kita rasa kita dah qodho LEBIH dari yang kita tinggalkan..”


Maka, mungkin kelihatan BERAT kalau kita dah banyak sangat tinggal solat. Tapi, hakikatnya, takdelah berat mana. Kalau kita terlepas drama-drama best, boleh je kita sanggup qodho balik episode-episod drama yang kita tertinggal kat TV dengan kita download kat internet? Boleh pulak.


Perkataan “BERAT” adalah ALASAN orang-orang yang tak ikhlas dalam berubah. Time nak berubahpun, still ikut NAFSU. Nak yang mudah-mudah dan sesuai dengan nafsu dia. Kalau time nak berubah pun kita ikut suruhan nafsu, bila lagi kita nak ikut suruhan Allah??


Saya ulang:


“Kalau time nak berubah pun kita ikut suruhan nafsu, bila lagi kita nak ikut suruhan Allah??”


Maka, di sini, saya kemukakan STEP MUDAH untuk qodho solat:


1)Ulama menyarankan, setiap kali kita habis solat satu waktu, selepas tu kita kita qodho solat waktu tu. Erk. Macam berbelit je ayat saya. Takpe, saya bagi contoh:


“Kalau kita tengah solat subuh misalnya, selepas kita solat subuh tu, kita bangun untuk solat subuh GANTI. Bermakna, satu kita solat subuh hari tu, satu lagi ialah solat subuh qodho. Begitu juga time zohor. Lepas solat zohor, bangun dan qodho solat zohor. Asarpun macam tu. Maghrib isyakpun macam tu. Means, setiap hari, setiap waktu solat, kita solat DUA KALI. Satu solat betul, satu solat qodho’…”


Faham tak?


Means, kalau korang berterusan buat macam ni selama DUA tahun, means korang dah berjaya qodho solat 2 tahun korang. Kalau korang dah 5 tahun tinggal solat. Dan korang bertaubat dan tak tinggal solat lagi, maka, kalau berterusan guna cara ni, korang automatik dah dapat qodho solat yang korang tinggalkan selama 5 tahun.


Sekali gus, korang tak rasa BERAT. Kalau cara macam ni pun  rasa berat, apa lagi yang korang nak? Kalau tak nak susah-susah, macamana nak masuk syurga wahai kawan? Buat je. Kalau korang betul-betul ikhlas dalam berubah dan bertaubat, nescaya korang akan rasakan perkara yang berat itu sebagai satu kemanisan!!!!!


2)Kalau kita rajin sikit, buatlah lebih sikit. Yang pasti, solat qodho ni boleh buat bila-bila. Lepas subuh ke, petang ke, malam ke, tengah malam ke, tengahari ke, bila-bila boleh. Faham?


3)Ada orang Tanya: “Apa niat solat qodho ye?”


Maka, actually simple je.


Kalau nak qodho subuh:

“Sahaja aku solat fardhu subuh, 2 rakaat, qodho kerana Allah..”


Kalau nak qodho zohor:

“sahaja aku solat fardu zohor, 4 rakaat, qodho kerana Allah..”


Begitulah asar, maghrib dan isyak. Macam biasa niatnya, just tambah “qodho’”. Faham kan? Harap-harap faham. Korangkan smart dan bergaya.


So,TIGA point tentang isu qodho ni, saya harap korang semua JELAS. Jangan rasa beban. Saya ulang balik ayat saya di atas:


“Kalau kita terlepas drama-drama best, boleh je kita sanggup qodho balik episode-episod drama yang kita tertinggal kat TV dengan kita download kat internet? Boleh pulak…”


“Perkataan “BERAT” adalah ALASAN orang-orang yang tak ikhlas dalam berubah. Time nak berubahpun, still ikut NAFSU. Nak yang mudah-mudah dan sesuai dengan nafsu dia. Kalau time nak berubah pun kita ikut suruhan nafsu, bila lagi kita nak ikut suruhan Allah..??”





ISU SOLAT JEMAAH


Ni lagi satu benda saya nak utarakan. Ada jenis orang, solat 5 waktu dah jaga dah, tapi entah apahal, dia dengan bangga dan rilexnya tak pergi surau/masjid untuk solat Jemaah. Apakah? Jap, sebelum saya bebel panjang-panjang, saya nak nyatakan, solat berjemaah ni KHUSUS pada lelaki je. Wanita tak di sunatkan pergi surau/masjid. So, saya nak tegur lelaki yang jaga solat, tapi tak gi berjemaah akt surau.


Nak mengamuk sikit.


Kawanku, kenapa kau susah sangat nak pergi surau? Sembang agama lebat, nak jatuhkan kerajaan zalimlah, nak menegakkan khalifah di muka bumilah, ya hanana sini sana, belajar agama tinggi-tinggi, tapi time azan, tak pergi surau. Apa ni?


Tahu tak, apa yang nabi ancam bagi orang yang dengar azan, tapi tak pergi solat berjemaah kat surau? Baca ni, kemudian, muhasabahlah diri, menangislah dan taubatlah!


****


1)Nabi saw bersabda:


“Barangsiapa mendengar seruan azan, tetapi tidak memenuhinya(tak pergi solat berjemaah di masjid) tanpa sebarang uzur yang menghalanginya, maka solat yang dia kerjakan tidak akan di terima!!Maka sahabat bertanya:”Apakah uzurnya?” Nabi menjawab: “Ketakutan atau sakit…”(HR Abu dawud, Ibn Hibban dan Ibn Majah).


Maksud “solatnya tak akan di terima” ialah, solatnya itu tak dapat pahala, walaupun kewajipan solatnya dah tertunai. Tapi, ada certain sahabat dan tabiin berpendapat bahawa, tinggalkan solat Jemaah kat masjid tanpa uzur adalah HARAM. Ibn Abbas ada riwayatkan satu hadis:


“Barangsiapa yang dengar azan, tapi dia tak memenuhinya dengan solat berjemaah, bermakna, dia tak nak kebaikan dan dia tak layak mendapat kebaikan!!”


Bak kata Abu hurairah:


“Barangsiapa dengar azan tapi tak solat berjemaah, maka lebih baik kita tuangkan cairan timah yang mendidih ke dalam telinga dia!!!”


Kawan, sekarang dah maju. Kita dah tahu waktu solat, dah ada calendar. Jangan bagi alasan tak dengar azan. Orang beriman, takkan bagi alasan. Kalau dah malas tu, mengaku je. Jangan tipu diri sendiri!


2)Nabi saw bersabda:


“Aku teringin nak memerintahkan para pemuda agar mengumpulkan KAYU BAKAR untukku, kemudian aku datang ke rumah orang-orang yang solat di rumah mereka tanpa uzur, lalu aku mahu BAKAR rumah-rumah mereka!!!!”(HR muslim)


Tak rasa sedih ke? Tak sentap ke? Nabi saw mana pernah rasa benci pada umat dia. Nabi saw amat sayang dan cintakan umatnya. Nabi tak sanggup tengok umatnya berada dalam kesusahan walaupu  sedikit. TETAPI, hadis kat atas menunjukkan betapa NABI MARAH GILA orang yang tak solat Jemaah kat masjid! Adakah kita boleh mendabik dada kata kita cinta nabi dengan berqasidah semata, tapi solat Jemaah tak jaga???


****


Saya rasa, cukup dua hadis tu untuk sedarkan para LELAKI sekalian akan betapa pentingnya solat Jemaah ni. Ni bukan isu kecik brader. Ni isu besar syeikh… Kalau kau tak solat Jemaah, mungkin kau bukan lelaki. Sebab biasanya perempuan je yang solat kat rumah ni. Tak payah bajet hensem, bajet maskulin, bajet awesome, bajet jambu, bajet macho, tapi solat kat rumah..MALU SYEIKH!!!


PENUTUP


Sebagai pengakhiran, saya tak tahu nak cakap macamana lagi. Saya hanya mampu menyampaikan. Akhirnya, yang buat keputusan untuk bertaubat dan berubah adalah diri kita sendiri. Usahlah merungut, susahlah, penatlah, beratlah. Kerana MERUNGUT bukan sifat orang beriman.


Kalau kita betul-betul nak berubah, nescaya kita takkan beri walau SATU PUN ALASAN. Hendak 1000 daya, tak nak 1000 dalih!! Itulah prinsip yang kita kena pegang. Kalau kita ni nak berubah jadi baik, perkara pertama kita kena ubah ialah SOLAT KITA. Kerana mustahil kita akan jadi baik, kalau solat kita hancur.


Tahu tak kita??


“Sebelum nabi wafat, yang mana, nabi langsung tak larat untuk bangun, tetapi baginda tetap mahu pergi masjid untuk solat berjemaah, dan menyuruh sahabat MENGUSUNGNYA. Sahabat papah nabi, sehingga kaki nabi terheret kat tanah lantaran badan baginda yang terlalu lemah. Itulah solat terakhir nabi. Kemudian, baginda wafat…”


Nabi nak ajar ummatnya, nabi nak ajar kita, susah mana pun, jangan sesekali tinggal solat.


Tahukah kita?


"Umar Alkhattab, ketika di tikam oleh Abu Lu’lu’, kemudian pengsan. Perkara pertama yang bermain di fikirannya setelah beliau sedar ialah SOLAT. Beliau meminta sahabat mengambilkan wudhuk untuknya, supaya beliau dapat solat. Dan akhirnya meninggal..."


Tetapi kita pada hari ini bagaimana? Langsung tak hargai Allah dan Rasul, terlalu mengikut nafsu, lantas berangan-angan untuk mendapat syurga? Menangislah pada Allah. Taubatlah padaNya. Cukuplah masa silam kita yang gelap. Mulakan hidup baru.


Saya doakan insyallah. Maafkan salah silap saya, andai terkasar bahasa di dalam entri kali ini. Demi Allah, penulisan ini untuk diri saya yang hina ini. Doakan saya juga.


Wallahua’lam.


-Adnin Roslan-