Tarbiah Sentap: Boleh ke ada crush?

Monday, 14 July 2014

Boleh ke ada crush?



Dengan nama Allah saya mula. Juga selawat ke atas arrasul saw.

Insyallah, kali ini, saya akan hurai isu “crush” yang makin lama, makin hangat di perkatakan. Sampai, ada orang dengan bangganya tulis kat twitter dan FBnya:

“Dear crush. I hope you know that I love you very much…”

“Rindunya crush saya….”

Atau, ada juga yang sembang sesama kawan-kawannya:

“Eh, crush kau apa cerita? Kau dah luahkan ke belum?hehe…”

Lalu di jawab:

“Aku malu la…takut-takut dia tak suka aku.Huhu…”

Dan banyak lagi contoh. Benda ni banyak berlaku di kalangan remaja sekolah, juga universiti. Persoalannya, apakah boleh kita bercrush-crush ni? Apakah hukumnya dari sudut agama? Lantaran, ramai yang keliru akan perkara ini, lantas merasakan benda yang salah itu benar, akibat terpedaya dengan movie-movie atau drama cinta islamik yang akhirnya merosakkan mentality masyarakat secara tidak sedar.

Awal-awal saya kata, ini bukan pendapat saya. Saya akan cedok kata-kata ulama’-ulama’ zaman dahulu kala yang pakar bab-bab HATI ni, seperti Ibn Qayyim, Imam Alghazali, dan lain-lain. So, tenangkan diri, baca dengan fikiran terbuka.

CRUSH TU APA?

Bila kita sebut crush, fenomena crush ni bukanlah setakat “cinta atau meminati seseorang dalam diam dan pendam”. Kebiasaannya, orang yang ada crush ni takkan berhenti sampai sini. Kerana itu, apabila sebut crush, saya boleh definasikan sebagai:

“Meminati seseorang dalam diam, dan dia menyimpan hasrat untuk meluahkan cintanya kepada orang yang dia cintai, sering mengingati orang yang dia cintai, sering memerhatinya, melihat wajah dan gambarnya, berfikir tentangnya, dan berhasrat agar orang yang dia cintai itu juga mencintainya…”

Kenapa saya definasikan “crush” dengan definasi di atas? Kerana, kebiasaannya, orang yang ada crush, orang yang ada meminati seseorang, dia akan melakukan perkara-perkara di atas. Jadi , berdasarkan definasi crush yang saya sebutkan di atas, maka hukumnya adalah DOSA.

Kenapa pulak dosa?!

Bukankah Allah suruh tundukkan pandangan? Kenapa kau sering memerhati crush kau? Bukankah melayani perasaan cinta itu dosa? Kenapau kau boleh fikir-fikir, bayangkan, menangis dan sering teringatkan crush kau?

Adapun, jika kita hanya suka seseorang dengan tiba-tiba akibat TERpandang(sila baca perkaraan TER tu 20 kali), dan kita rasa tertarik, dan kita usaha untuk tepis perasaan tersebut, maka tiada masalah. Saya pun pernah terpandang seseorang, lepas tu rasa lain macam dalam hati. Tapi, saya takde lah layan. FB dia saya tak friend, twitter dia saya tak follow, instagrampun saya tak follow, dan saya malas fikir pasal dia. Tak sampai seminggu, perasaan tu dah hilang dah.

Ingat, perasaan suka berlainan jantina tu normal. LAYAN tu, tak normal. Tu tanda hati rosak.

CINTA YANG ALLAH REDHA?

Banyak yang nak redha Allah dalam percintaan. Tapi malangnya, apa yang dia buat adalah mencari cinta sebelum nikah. Minat laki ni, minat perempuan tu. Adakah Allah redha? Apakah cinta yang Allah redhai?

“Cinta yang Allah redha adalah cinta yang di semai semata-mata untuk mendekatkan diri kepada Allah, dalam rangka melakukan ketaatan padaNya, iaitu cintanya seorang LELAKI kepada ISTERInya! Cinta ini adalah cinta yang bermanfaat. Dengan cinta ini, mata dan hatinyaakan terpelihara. Oleh itu, orang yang bercinta sebegini, Allah akan PUJI, juga manusia akan puji!”
(Ibn Qayyim)

Lihat?Cuba highlightkan ayat:

“Iaitu cintanya seorang LELAKI kepada ISTERInya!”

Cinta sebeginilah yang Allah redha!

Cinta sebelum nikah?Bermula dengan crush-crush, kemudian luahkan, and couple, dan akhirnya zina. ADAKAH ALLAH REDHA?

Sebab tu, kita kena nilai dan tengok balik hati kita. Kita ni dah layak ke nak bercinta?Sekolahpun tak habis lagi! Komfem time kau masuk universiti, kita akan jumpa orang lain, pastu minat orang tu pulak. Sampai bila tak ke sudah!



KALAU KITA SUKA SESEORANG, NAK BUAT APA?

Bila kita dah suka seseorang misalnya, apa kita nak buat? Nak couple? Nabi saw bersabda:

“Tidak ada yang lagi patut bagi dua orang yang saling mencintai selain dari berkahwin!”
(HR Ibn Majah)

So, kalau kita rasa yang kita ni tak layak lagi nak kahwin, jangan buang masa fikir pasal crush, suka dia ni, suka dia tu, entah berapa kali tukar orang. Apakah?

Kalau rasa dah sedia nak kahwin, baru cari orang. Tu pun, gunalah orang tengah. Kalau ada kakak, suruh kakak risikkan. Kalau ada orang yang dah kahwin boleh tolong kita untuk risikkan, suruh dia tolong. Simple je. Berapa banyak orang yang tak fikir pasal cinta sangat time belajar lantaran sibuk dengan dakwah dan tarbiah, tapi boleh je kahwin. Anak ramai pulak tu. Bahagia gila…

Kalau kau just nak suka-suka, bak kata orang cinta monyet, ketahuilah bahawa kau dah termasuk dalam perangkap tipu daya syaitan.

Bila kita mula terdetik untuk suka seseorang secara tiba-tiba, apa yang perlu dia lakukan ialah usaha sedaya upaya dengan segala kemampuannya untuk MELUPAKANNYA, jika dia sedar bahawa cintanya itu hanyalah cinta monyet, dan langsung tiada jalan dan seakan-akan agak mustahil untuk berkahwin(bab macamana nak kahwin dengan beradab dan mengikut syarak, saya akan hurai pada masa yang lain). Contohnya, cinta time sekolah, dan Universiti misalnya. Maka, Ibn Qayyim suruh lupakan sahaja cinta itu!!

Kalaupun kita suka dia, jangan sesekali meluahkan perasaan itu! Bak kata Ibn Qayyim, orang yang meluahkan perasaan cintanya kepada seseorang, padahal belum tiba masa nak kahwin, maka, orang tu telah menganiayai orang yang dia cintai itu! Dan penganiayaan ini adalah sangat kejam, lebih kejam dari penganiayaan keapda harta.

Tiada jalan lain, melainkan, usaha untuk lupakan. Bukan membiarkan ia tersemat dalam hati, pendam lama-lama.

Hadis yang kata :“Sesiapa yang bercinta, dan menahan dirinya untuk tidak melakukan perbuatan terlarang dan menyembunyikan cintanya itu lalu dia mati, maka dia termasuk sebaga syahid”, adalah hadis palsu.

Ibn Qayyim berkata, orang yang Allah redha adalah orang yang lupakan orang yang dia cintai, lantas mengutamakan cinta Allah dan memburu redhaNya.




 NASIHAT ULAMA’ BERKENAAN ISU CRUSH DAN CINTA SEBELUM NIKAH

Jom kita tengok, apa yang ulama’-ulama’ pesan bab-bab cinta sebelum nikah ni. Hayati dengan mata hati, check diri kita, muhasabah, dan istighfarlah.

PERTAMA:

Jami’ bin Mahuih bertanya:

“Apakah orang yang bercinta buta itu dosa?”

Lalu Said bin Almusayyab, mufti madinah di zaman itu menjawab:

“Ianya tercela...”

Lepas tu Said berkata:

“Demi Allah, tidak pernah seorangpun bertanya kepadaku tentang hali ini. Jika seseorang bertanya kepadaku tentang hal ini, jawapanku hanyalah seperti tadi…”

KEDUA:

Imam Alghazali cakap:

“Aku dapati, dalam bercinta, terdapat banyak dosa besar…”

Kenapa?Bayangkan, mula dengan crush, kita dah tak dapat tundukkan pandangan, stalk, usha, fikir pasal dia, bayangkan dia dan lain-lain. Bukankah itu semua dosa?!

KETIGA:

“Orang yang mencintai sesuatu selain Allah(mencintai wanita/lelaki), mahu tidak mahu, cinta itu akan menyeksanya…”
(Ibn Qayyim)

“Kehinaan akan menimpa para pencinta. Akan tetapi, kerana dia sedang mabuk cinta, dia tak merasakan yang kehinaan sedang menimpanya. Hatinya seperti burung yang berada di dalam genggaman anak kecil yang mempermainkannya sesuka hatinya. Maka, kehidupan orang yang bercinta adalah seperti kehidupan seorang tawanan perang….”
(Ibn Qayyim)

“Apabila seseroang itu mula mencintai, maka, dia akan sibuk memikirkan orang yang dia cintai sehingga dia kurang fikir tentang agama dan dunianya…”
(Ibn Qayyim)

“Bencana dunia akan lebih cepat menimpa para pencinta wanita/lelaki seperti cepatnya api membakar kayu kering. Kerana, setiap kali hati DEKAT dengan orang yang di cintai, maka dia akan semakin jauh dari Allah. Hati yang paling jauh dari Allah adalah hati orang yang tenggelam dalam cinta….”
(Ibn Qayyim)

KEEMPAT:

Ada sekali, ada orang bawa seorang lelaki yang mati kepada Ibn Abbas. Lantas ibn Abbas tanya:

“Kenapa laki ni mati?”

Maka orang ramai menjawab:

“Dia mati kerana terlalu fikir pasal cinta…”

Maka Ibn Abbas berkata:

“Semenjak dari peristiwa itu, setiap hari aku memohon perlindungan kepada Allah dari terjebak dengan penyakit cinta ini….”

Seorang penyair menyebut:

“Hidup orang yang bercinta,
Permulaannya hatinya seakan-akan ikhlas dan bersungguh-sungguh,
Pertengahannya penyakit,
Dan pengakhirannya adalah kematian hati, dan jasad….”

****

Saya harap, dengan kata-kata ulama’ ni, kita dapat jelas, bahawa betapa bahayanya jika kta sering melayan crush-crush, dan langsung tiada usaha untuk lupakannya!

BEZA REMAJA/PEMUDA DAHULU DAN SEKARANG

Kenapa umat islam dulu hebat dan berjaya menguasai dunia?Kenapa umat islam kini teruk dan seakan-akan di hina? Semuanya bergantung pada “Apakah agenda dan kesibukan pemuda” di zaman itu.

Suatu hari, ketika tentera kafir nak serang kerajaan islam, mereka menghantar perisik untuk check bagaimana keadaan umat islam time tu. So, perisik tu pergi ke Negara islam tersebut, dan dia ternampak seorang PEMUDA sedang menagis!

Lalu, perisik tu pun tanya:

“Kenapa kau nangis wahai pemuda?”

Lalu pemuda tu jawab:

“Aku nangis kerana tak dapat turut serta dalam peperangan..Aku nak mati syahid!!”

Bila perisik tu dengar jawapan pemuda tu, dia terus cancelkan hasratnya untuk menyerang islam. Kerana, kesibukan, kerisauan, agenda dan cara fikir pemuda ketika itu adalah tentang dakwah, tarbiah, jihad dan agama!

Namun,berlalu masa, sekali lagi tentera kafir berhasrat untuk menyerang kerajaan islam. Juga, mereka menghantar perisik untuk check bagaimana keadaan orang islam ketika itu. So, perisik tu pergi ke Negara islam tersebut, dan dia ternampak seorang PEMUDA sedang menagis!

Lalu, perisik tu pun tanya:

“Kenapa kau nangis wahai pemuda?”

Lalu pemuda tu jawab:

“Aku menangis kerana aku baru putus cinta dengan perempuan yang aku cintai!!”

Bila perisik tu dengar jawapan pemuda tu, terus dia arahkan tentera kafir tu untuk menyerang islam, kerana kesibukan, kerisauan, agenda dan cara fikir pemuda ketika itu adalah tentang cinta, dunia, hiburan dan yang sama waktu dengannya.

Akhirnya, islam kalah!!!

Lihatlah kisah-kisah pemuda yang hebat-hebat, yang menggegarkan dunia. Lihatlah! Adakah mereka sibuk dengan cinta, crush bagai? Muhammad Alfateh, bebaskan kostantinople time 21 tahun, usamah Zaid, mengetuai tentera menentang rom pada usia lebih kurang 18 tahun, Hasan Albanna, menubuhkan ikhwan muslimin pada usia 22. Banyak lagi kisah-kisah legend tentang pemuda zaman dulu!

Bandingkan dengan diri kita?Apakah yang berada dalam kepala otak dan fikiran kita?Adakah kita menangis sebab cinta, adakah hati kita masih ada masa untuk meletakkan ruang cinta pada crush, sedangkan umat tengah derita, maksiat berluasa, islam di hina dan di perkotak-katikan?Adakah islam akan bangkit dengan pemuda yang masih ada masa untuk bercinta macam kita?

Apakah yang nabi dan sahabat akan rasa bila mereka tahu yang kita masih lagi ada ruang untuk memikirkan tentang cinta, sedang umat sedang nazak?

Muhasabahlah. Menangislah. Berubahlah.

Semoga, semoga Allah yang maha mulia, menjadikan kita termasuk dalam golongan orang yang mencintainya, dan memburu keredhaanNya, berbanding menuruti hawa nafsu yang menghancurkan kita. Amin ya rabb.

Wallahua’lam.

-Adnin Roslan-

176 comments:

Nadhirah Nurnasrin said...

Allahu Akbar..jiwa kita sering saja terleka dengan perkara dunia :'(

gee iman said...

sgt terkena. sentap.

qalam hazin said...

Allahu . . .bru ku tahu ape itu crush . . .cmtu rupenya . . . Bhye jgk crush2 ni . .mtk di jauhkn lah . .aaminn..jazakallah khairan kathira untk pkgsian.

LIYANA AFIQAH said...

Berwuduklah sebelum tidur,
cari tempat yang sunyi,
menghadap ke kiblat,
istighfar dan lupakan dunia buat seketika.

Dirikan solat sunat,
mudah,
Hanya 2 rakaat,
panjangkan sujudmu,
berceritalah pada Allah dalam sujudmu itu,
TUHAN pasti mendengar segala keluhanmu,
DIA maha mendengar lagi maha mengetahui.

Lantas bukalah Quran tafsirmu,
Teliti satu persatu pesanan dari ILAHI,
renungi setiap kalimah dengan mata hati,
Pasti kau akan terkesan,
PASTI.

Kekuatan rohani akan kau perolehi,
Syaratnya harus kau turuti,
kita manusia tidak selamanya kuat,
kadang lemah,
kadang tidak berdaya untuk bangkit kembali,
usah kalah dengan duniawi.

Siapalah kita untuk menolak takdir  ILAHI,
sama-sama membina kekuatan,
sama-sama bangkit dari ketersungkuran ,
membawa satu panji,
Islam harus mekar.

biarlah sentap sekarang dari tak sedar lansung . Tak dinafikan rasa suka tu adalah fitrah , persoalannya bagaimana kita menghandle perasaan tu. People may change . Insyaallah . Dekatkan diri pada pencipta.

aisya humaira said...

Jika dia untukku . Dekatkanlah hatinya dengan hatiku . Jika dia bukan untukku , damaikanlah hatiku dengan ketentuanMu .
Aminn . Semoga Allah sentiasa meredhai kita :)

anisZ said...

akhirnya, segala persoalan yang ada dlm kepala ni terjawab juga.tima kasih! :D

Ally NJ said...

sy ada sedara yg sdg hanyut dlm isu2 ni.Berkali2 dah tegur alih2 dia marah sy pulak,tak tahu mcm mana lagi nak tegur.
Alhamdulillah.masa buka entri ni,kena pula dengan masanya.Saya just baca je separa kuat dgn tujuan dia dengar dan ambil iktibar.Lepas ni nak bacakn dia dgn tajuk yg bkaitan lh pulak dlm blog ni :D

Terima kasih atas pkongsianY

Syafiqah Bee said...

Terima kasih peringatkan saya. Moga Allah redha

Nur Sakinah said...

tapi, kalau, cthnye kite minat kpop... n minatlaa kat sorang idol ni.... cam ne tu??

Adnin Roslan said...

Lagilah x boleh. Menjadikan org kafir sbg idola..Baca tulisan saya berkenaan isu tersebut dari awal smp habis di sini:

1)http://adninroslan.blogspot.com/2014/06/teguran-buat-kpopers-belieber-dan.html

2)http://adninroslan.blogspot.com/2014/06/wanitaberubahmalu-dan-purdah.html

Wallahua'lam.moga bermanfaat

Adibah Abdullah said...

Astaghfirullah..terima kasih krna ingatkan.

diana yazid said...

baru sya tahu kebenrnnya .. sya mhon share d fb dn gmail sbgi prngtn untk dri dn rkn2 trima ksih

Nurul ain said...

cth klau crush kita ddk 1 kls ngan kita cm ne nk lpe kn?? dia slalu dpnggil n dsbut oleh ustd/ustzh kt dpn klas...dh cbe pkk kn tlinga n butakan mata nk tgk dia...tp dia slalu mncul kt dpn kls

Niyaz ayani said...

assalamualaikum...

terima kasih di atas entri ini ya akhi.
ia amat bermanfaat di dalam situasi saya pada waktu ini.
alhamdulillah, Allah lorongkan saya berjumpa jawapan pada soalan yang berlegar-legar dalam fikiran seminggu dua ini.
(in fact ada seseorang ingin saya berkenal-kenalan dengan seorang lelaki, sudah beri jawapan menolak, tapi disuruh berfikir-fikir lagi. saya membalas akan memberitahu kemudian. dan sekarang, saya dah tahu jawapan apa yang perlu saya beri...)

alhamdulillah kerana tiba-tiba saya baru tersedar dari lena yang panjang. (tersalah tindakan dalam masa setahun kerana mengharap pada seseorang yang tak pasti walau tiada komunikasi antara kami.) saya percaya Allah akan bantu saya.

sebagaimana akhi memberitahu, jodoh bukanlah matlamat utama, sebab ada banyak lagi isu lain selain cinta yang kita boleh fikirkan.

saya percaya, jika kita pilih untuk cintakan Allah, pasti Dia akan sampaikan saya seorang lelaki yang baik, kalau bukan di dunia, mungkin di akhirat sana. wallahu'alam.
terima kasih sekali lagi di atas info dan peringatan ini.

(bab macamana nak kahwin dengan beradab dan mengikut syarak, saya akan hurai pada masa yang lain) <~ mohon akhi dapat huraikan di masa akan datang untuk kami yang ketandusan ilmu ini.

Nur Fariha said...
This comment has been removed by the author.
zAr said...

Sibukkanlah diri dengan sibuk sesibuk sibuknya sampai..huh. Nak fikir diri sendiri pun takdan

Anonymous said...

nk tanya boleh ke tengok filem yg mndedah kan aurat

ilusi suatu bayangan said...

Assalam..boleh sy share :)

Anonymous said...

Saya ada kwn baik yg salu kuar dating ngan bf dia.diorg rancang nak kawin dan direstui famili. tp diorg salu jgk kuar dating berdua.saya tau benda ni x betul.camne nak nasihat ye?

Anonymous said...

cmne nk mnta break cara baik

Anonymous said...

oh... baru sye tau... cinte tu mmg duri yg binasa!! syukran akhi adnin roslan

NaTsUkI AyAkO said...

Allahu... baru saya tahu.. betapa lekanya... :'(

anyway, terima kasih atas perkongsian! :D

Anonymous said...

Kenalah lupakan kalo da crush

Momo said...

Adakah sayang kita pada Allah swt lebih lemah dari rasa cinta kita pada dia? Jangan mudah tewas dengan permainan syaitan. InsyaAllah, mencari redha Allah itu akn jadi mudah dengan sntiasa berdoa dan ingat padaNya.

Anonymous said...

Allahu tanpa sedar aku jauh terpesong, tq atas ingatan ni..

khairul syafiq said...

semoga dilindunginya

Eniey Nurul said...

Macam mana pula crush pada artis..mcm one direction ka..kpop ka?

Nur Khaliesah said...

Allahu !! mata hati aku baru celik . setelah lama hanyut .. Mudah nye aku hanyut .. Sedangkan masalah ummah sekarang menjadi barah .. Aku sibuk mengejar cinta manusia .. Lemahnya cinta aku kpd Allah .. Hingga megutamakan dye dlm hatiku .. Ya Allah ! Kau campak keluarkanlah perasaan aku ke dia dari hatiku ini ..Aamiin ..

Anonymous said...

Deep #sentap #1401

Anonymous said...

Mohon share

Nia Adha said...

Semua dalil ni pasal bercinta. mana dalil pasal crush? Kalau bercinta, dia tak jadi crush saje. Ini semua penuh dengan assumption yang crush itu selalu memandang, kononnya sebab tak tunduk pandangan. Kalau camtu perangai, tak kenal jiran semua.

Ada limitasi dalam agama. Sayangnya, kalau kita cinta, bukan semestinya orang tu cintakan kita. Tapi kalau bila lamaran tak diterima, kita terus beralih arah, itu sama sekali bukan definisi cinta. Islam tak ajar perempuan sebagai objek. Dan kalau cinta tu sering dibalas je, sebab ni la orang putus asa dengan tuhan.

Maaf. Sadisnya jumpa orang yang mencintai sekadar camtu. Kita bebas mencintai apa-apa. Berdosa ialah bila kita buat. Hanya berfikir untuk mencuri tak dikira mencuri. Dan ini sebenarnya apply untuk semua benda. Even bila kita berfikir untuk merogol. Overdose taksub yang membuatkan kita define berfikir demikiran membuatkan kita menghampiri zina, lalu kita gunakan ayat La Taqrabu Zina untuk mengharamkan pemikiran itu, sekaligus mengenepikan fungsi iman yang menghalangnya berbuat demikiran, menghancurkan dasar manusia yang mempunyai nafsu. Ada sebab Allah cipta nafsu, tapi kalau Allah nak hukum kita sebab kita bernafsu, apakah jenis Tuhan itu?

Kalau tuhan nak kita begitu sempurna, dia ciptakan kita sebagai malaikat.

Anonymous said...

terima kasih atas perkongsian ini

Anonymous said...

baca blik apa yg awk tlis... "apakah jnis tuhan tu"...
awk islam ka kafir???
sya nk awk fikir blik apa yg awk tulis....

N Yousef said...

Cinta tak salah. Yang salah ialah orang yang menguruskan cinta.

Kekakak kekabang sekalian, percayalah tiada cinta suci akhir zaman ni. Its all about sex.

Tarbiah sentap = komen sentap.
Sesuai kan?

Anonymous said...

Hmmm... Masih ada jugak yg nak betulkan yg salah

Anonymous said...

adakah betul hadis itu palsu sedangkan dalam karya Fatimah Syarha ada menggunakan hadis tersebut? : jika tak meluahkan padanya, ia dikira mati syahid.
mohon pencerahan.

Mohd Adam Lee said...

Setuju

Anonymous said...

assalamualaikum..soalan saya,salah ke jika mencintai seseorang dan apa yg lakukan,berdoa dia jadi milik kita.salah ke perasaan yg timbul 2,iaitu cinta

sodium said...

tapi saye dah confessed dkt orang tu, and orang tu cakap die pun ade feeling gak kt saye :o, tpi kitorang tak couple, contact pun jarang2. soo.. cmne nak keluar dari hidup dia ? boleh tak kalau keluar terus je means ignore die sampai bile2 ?

AnaNurulAmelinaJamil said...

Terima kasih atas peringatan bersama yg sangat bermanfaat ini admin.. saya juga ada crush yg dulunya sya slalu stalk dan borak dengan dia sbb dia kawan baik dr sekolah dan msuk pulak u yg sama sekarang tp alhamdulillah rahmat Allah itu luas. Akhirnya saya dapat mengikis sedikit demi sedikit perasan itu hanya apabila dekat dengan Allah =)

saiful anuar said...

Moga perbanyakkan lagi penulisan .. kerana ini betul betul manfaat

Anonymous said...

Allahu,,, berdosa sgt rse

Anonymous said...

What if both girl and a boy confessed each other. Both of them not in a couple relationship at all. Is that okay? I am in that situation. I am a islamic major student. He is a normal student. I am refused to go out or have any relationship cuz i know couple is forbidden. So whats your opinion?

Anonymous said...

Ya Allah berdosanya rasa. Bole sy brtanya. Mcm mana pulak kalo sy trsukakan seseorang sejak form 4 tp kmi xprnah cakap. Kalo brcakap hanya perkara pnting. Bole kira berapa kali. Sampai skrg umur dh 20 tp sy masih xbole lupakan dia. Last kmi jupe masa form 5. Skrg pon sy biasa tengok dia dekat fb atau twitter je tp kmi xpernah tegur jgk. Berdosakah sy? Sy dh cuba lupa tp sampai sekarang tak bole ����

Ira Asdilla Mohd Azahar said...

Sorry to say, you are totally wrong to assume that there's no cinta suci akhir zaman and that it's all about sex.

First of all, My husband and I did not know each other well when we got married. We were totally strangers and were introduced by the middlemen (our ustaz and ustazah/ murabbi). So no dating, no gayut2 telefon and stuff but we were heading to the marriage. The relationship before the marriage is alhamdulillah terjaga. So would you assume this kind of marriage as what you have just claimed to be? We were barely know each other and I hardly remember his face throughout the process of getting married. The reason we got married is because of our deen amd tarbiyyah. Our first date was after married, pegi dating dan taaruf dalam lagi lps kawen. Baru mula bercinta, u see?

In fact i've met many couples, who got married for the sake of their deen, dakwah and tarbiyyah too. Not rejecting the fitrah of human being to fall in love, but I think it is just too ignorant to assume that love is all about sex. How ignorant can that be?

Just because we never heard of certain things, doesnt mean they don't exist. Peace :)

Beinal ams walyaum said...

Dan mintalah pertolongan dari Allah dengan sabar Dan solat. Dan sesungguhnya Solat itu berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu'
[Albaqarah]

:)

Intan Qodreah said...

Terima kasih banyak banyak :')

Anonymous said...

Assalamualaikum..sgala ats muka bumi ni smuanya berlaku ats izin Allah s.w.t. sgalanya trjadi ats KehendakNya..Allah s.w.t. bg pnjam 7 sifat dr 20 sifatNya..Dia ciptakn langit & bumi,siang & malam,baik & buruk,lelaki & perempuan..Dia bg akal & fikiran..kudrat,iradat,ilmu,hayat,sama',basar,kalam dh dberi..pndai2 la gunakn..fahaman ni mcm2..klu x xde la 4mazhab ats muka bumi..Islam 1 je..Islam yg Muhammad s.a.w. bwa..knapa nk jdkn byk..nk jdikn ssah..sdangkn Islam itu mudah..sekian

Anis Myras said...

Allah :')

Anonymous said...

Kalau yakin tak akan berlaku zina hati, xpelah.

Bila allah kata "jangan dekati zina" -- maka dekat dgn perbuatan sblum zina pun jangan. Mula2 hubungan jauh, taknak keluar. Nanti syaitan masuk suruh keluar. Pastu berlakulah yg seterusnya..

So for me prevention is better than cure. Sbb hati blh jadi lalai bila ada gangguan2 lain. Wallahualam

ukhtyaan said...

Syukran ats prkongsian...
Smga Allah merahmati kita semua :-)

Anonymous said...

salam. terima kasih kerana meletakkan definisi crush and di awal perkongsian. namun begitu, saya rasa baik sekiranya anda meletakkan nota di akhir perkongsian tentang sejenis lagi crush. ramai yang ber 'crush' ini menstalk orang, pikir orang tu siang malam. saya mengaku hakikat tersebut. namun masih ramai lagi yang sedar bahawasanya melakukan perkara tersebut tidak memberi manfaat. fitrah manusia ingin disayangi dan menyayangi. saya ada crush. tetapi saya tidak add dia di fb, tidak follow dia di twitter atau instagram. tidak juga memikirkan si dia hingga tidak tidur malam. namun, saya masih mengklasifikasikan si dia sebagai crush saya kerana saya suka perwatakan dia. alangkah baik sekiranya di akhir perkongsian, anda meletakkan ayat/doa berkaitan mendapat jodoh yg baik, zuriat yang baik. kalau ingin mengatakan crush itu haram, ingatlah bahawa Rasulullah menggesa agar dipercepat perkakwinan di antara dua orang yang saling mencintai. bukankah itu crush namanya? mungkin ia berlainan konteks dengan crush yang anda sebutkan di awal perkongsian, tapi boleh beritahu nama lain bagi situasi di mana dua orang saling mencintai? manalah tahu jika saya terlupa akan kewujudan perkataan tersebut. maaf jika terkasar bahasa. cuma menyumbangkan akal fikiran untuk renungan bersama. salam.

Anonymous said...

Berdosa besar tu.. kalau dah suka akan seseorang.. kita dilarang sama sekali untuk bercakap atau melakukan apa2 sahaja dengan dia hatta perkara penting sekalipun. Kerana sesungguhnya manusia itu lemah dan mudah terpedaya dengan hasutan syaitan. Dikhuatiri sebarang 'contact' akan menjurus kepada zina. Ingatlah, dari mata turun ke hati. Dari hati, timbullah perbuatan. Nauzubillah.

Anonymous said...

Allah jadikan mnusia hidup kat dunia sbgai ujian buat dri kte...sudah pasti ade cabarannye...Allah letakkan nafsu sbgai ujian buat hty kte...iman kte..dan Allah tak lepas tgan dlm bimbing kte...Allah anugerahkan alquran sbgai panduan...kalau dikata kan tunduk pandgan itu extreme..bagi sya tidak...kte manusia.ade aqal...ade masa perlu.untuk memandang ade masa x perlu untuk memandang..gne la aqal tok membeda kan...gne la aqal kte ni tok menjadi manusia yg lebih.matang...bkan terlalu extreme dlm.menjaga dan bkan terlalu terbuka tnpa mengendahkan hukum hakam agama..Allah uji kte kat dunia untuk ganjaran akhirat samada syurga atau neraka...kalau Allah x jadikan nafsu untuk dri kte lebih baik Allah letak semua manusia dlm syurga je..x payah nak singgah dunia..

Semua yang Allah buat ade sbb
Even nyamuk haiwan yg kte benci ade sbb kenapa ade diduniaa

:)

Anonymous said...

Good reminder..amik yg jernih buang yg keruh..:)

Anonymous said...

its really deep...:'(

Anonymous said...

Kalau kita hanya meminati atau memendam perasaan dkt seseorang tapi kita tak bercinta dgn dia, apa hukumnya ?

Anonymous said...

Mempunyai perasaan pd seseorang hnya la fitrah manusia. Tp bila kita keep on fikir psl dia all the time, melebihi ingatan kita kpd Allah, its wrong. Sbb kita mesti mencintai Allah dan RasulNya melebihi segalanya.

So my suggestion bila dlm situasi begini, istighfar byk2. Baca Al-Quran. Ive done it bfore, and then I thought, 'how could I choose somethin else beside You ya Allah the Most Merciful'... slalu doa semoga Allah jdkan kita seorang hamba yg sentiasa merendah diri and bersyukur diatas segala yg telah Allah berikan kpd kita dlm hidup kita

Bila kita bersabar and percaya sepenuh hati yg Allah lah sebaik2 perancang... nescaya kau akn dapati: 'semuanya bagaikan 1 cerita yg pd mulanya tidak aku fahami dan akhirnya aku syukuri' :)

Anonymous said...

Terima kasih :)

Zulhilmi said...

Term cinta terlalu abstrak. Pemahaman cinta dan cara menguruskan cinta bergantung kepada orang yang bercinta.
Kalau dia faham cinta itu sekadar seks semata,seks lah yang dia dapat.
Normal jika seorang lelaki dan perempuan bercinta dan berkasih sayang asalkan matlamat diakhirnya adalah untuk hidup bersama.
Tak perlu salahkan cinta jika diri sendiri tak pandai uruskannya.
Tak perlu keji orang yang terjebak bercinta sebelum kahwin.
Ya, kita tau sekarang banyak berlaku keruntuhan moral. Dan dikaitkan dengan fenomena crush,couple,fake relay bagai.
Tapi semua ini takkan selesai jika kita terus menyempitkannya falsafah cinta.
Cinta dan kasih itu suatu perasaan yg sangat indah.
Dan sangat indah kalau tahu uruskan dengan cara yang betul hingga membawa kepada perkahwinan.
Bercinta sebelum kahwin atau selepas kahwin? Bergantung pada cara kau memahami cinta itu sendiri.Tepuk dada tanya iman tanya hati.
Cinta tak perlukan silibus. Ia cuma perlukan panduan.

Amin daud said...

salam.. sya ni lelaki.. nak tanya kalau yg crush kita tu lelaki..kawan kita sendiri.. dia selalu intai2 FB, twitter dan ig sya.. lepas tu melarang sya bercinta dengan mana2 prempuan kononnya atas alasan masih belajar.. apa hukumnya dan kalau ada penyelesaian??

Anonymous said...

Lelaki? Ini hubungan cinta sejenis ke? Maaf saya sekadar bertanya...

Amin daud said...

saya tak tau lar dia ni.. yg pasti kami takda lar berhubung2 begitu.. cuma dia yang seolah2 macam gitu.. kalau saya tanya dia, alasannya sayang sebab macam adik sendiri.. ermm.. human are complicated..

Anonymous said...

>>2014
>>Masih menyusahkan diri dengan agama
>>Mfw semua dalam ni otak tak pernah pikir
>>Mfw I have no face

Anonymous said...

Aminn. . Semoga Allah sentiasa redha. . Semoga kita menjadi remaja yg mampu menggoncang dunia

Anonymous said...

Just nk kongsi..kdg2 dlm group whasap pn ikhtilat x trjaga..kononnye utk share info2 pnting, tp slalu merapu ke arah lain..kesannye, noti sy penuh..haish

Angah Yuhanis said...

assalamualaikum.... terima kasih.. banyak panduan dan pedoman..

Angah Yuhanis said...

assalamualaikum.... terima kasih.. banyak panduan dan pedoman..

Anonymous said...

ish, kita siapa nak hukum orang berdosa besar. ade plak kata macam tu. utk kamu, cuba dekatkan diri padaNya. kalau boleh elakkan daripada usha @tengok dia melalui fb atau twitter. kalau boleh block terus.. ya? :)

big sister at home said...

salam..kalau kita minat artis bukan Islam,, cntohnya KPOP, minat je bukan niat nk kawin bagai,, x blh kan?
tp kalau kita minat ngan artis malaysia,, artis Islam, blh ke?

Anonymous said...

Saya di sini hanya untuk memberi sedikit komen. Thank you so much for this meaningful blog entry. Entahlah. Some people define a crush as someone whom they secretly are in love with. I guess so. And truthfully, I do have someone whom I regard of as a crush. He's definitely not someone whom I think of all the time, but whenever I see him I feel happy. I even make him sources of inspiration in my writing. So, it seems that a crush, from the way I see it, is someone who can bring positivity to us. Well, I don't even think I'm in love with him. Heck, the thought of coupling with him has never crossed my mind before.
It's just that I admire him, and is thankful to Allah that he has created such a person to inspire me a lot during my hard times.

What do you think of this? Is this still okay? Or has it crossed the line of which we can still view as sinful or haram, from the religion's point of view? Hopefully the admin will explain more on this.

Thank you.

Anonymous said...

Situasi mcm tu sering berlaku pd sy , sy mudah suka seseorang sy marah dgn perasaan mcm ni tp bila sy fikir balik Allah nak sy igt dia , bila bnda ni jd automatik kita akn istighfar ,

nurhafiz-piers said...

Nak tanya...
kalau ada crush.. kemudian mohon pada yang Maha Esa semoga dialah peneman hidupku di dunia dan di akhirat.
kalau macam ni plak cmne? tidak bolehkah? dan perlu lupakan dia jugakah?

aju zzz said...

thanks sbb tulis pasal nie.....trsentap jgak ler wktu bca...doakan saya berubah dan insaf...

Sephia Irdinah said...

tumpang share..

Anonymous said...

Memang sentap la beb...

Anonymous said...

perkongsian yg amat membina.....terima kasih
:)

Anonymous said...

manusia tak lari drpd melakukan kesilapan. kita ambil yg baik sahaja. sentiasa husnuzdon. Allahurabbi..

Anonymous said...

assalamualaikum.
mohon penjelaan berkenaan ikhtilat/cara pergaulan lelaki n wanita dalam organisasi atau dalam gerak kerja pulak.
contoh, tak melibatkan perasaan centa ke sayang ke melainkan sebagai kawan je, cane ek nak cakap. may be anggap cam adik beradik gitu. so gurau senda pun cam adik beradik. cane? ade kisah zaman sahabat ke. dan adekah releven dengan zaman kini yang rata-rata gerak kerja melibatkan pergaulan lelaki n wanita
jzkl.

misliha misran said...

Terima kasih untuk perkongsian. Semoga Allah pelihara hati dan iman kita semua hambaNYA.

Anonymous said...

alhamdulillah,,,tq kerana berkongsi,,,amat bermanfaat...smoga allah melindungi kita daripada perbuatan ini...

Anonymous said...

Ada yg definisikan "crush" sbg minat dalam diam. tapi apabila bertemu, cuba diabaikan saja perasaan itu. Tak stalk di fb. Sekadar berharap Allah jodohkan keduanya, bagaimana pula?

Anonymous said...

dulu join usrah. skali dlm usrah tu sendiri ade akhwat nak crush2 dgn sorg akhi. boring.. terus rase usrah2 yg merepek. merepek gile...

MuGeN no HaKiM said...

Alhamdulillah.. Terima kasih saudara krn telah mnulis artikel ini :) Ia tlah mnjawab segala kmusykilan sy slama ini.. Moga2 kita semua trpelihara dri pnyakit cinta manusia.. Cintai n mngingati Allah SWT.. Insya Allah hati kn tenang..

Afif Helmi said...
This comment has been removed by the author.
Afif Helmi said...

so deep..allahu..

Anonymous said...

salam.. nk tanya.. saya x faham knpe masih bljar x boleh ada perasaan cinta kt someone.. tp ade je org yg berkahwin waktu usia muda.. n saya rase setiap org mnjalani hidup yg berbeza.. x semua org jalan takdir nya sama.. n x semua org bertemu jodoh nya dgn cara yg sama.. n mcm mne ye boleh "x jatuh cinta" sebelum kita betol2 yakin yg org tu ialah jodoh kita, dan serasi dgn kita, dan org tu boleh jd teman hidup kita sampai tua.. yakin sbb hanya dgr cerita dr org tgh.. org tgh pon bukan selalu tau ttg hati budi pilihan kita.. dah la x boleh ada perasaan "jatuh cinta", pastu x boleh "teringat" kat dia.. n tipu la kalo yg pergi hantar mak suruh risik prempuan tu n sbelum tu x pernah jatuh cinta n teringat kt dia.. n perempuan nya pulak x kn la dgn bulat2 terima mane2 laki yg x pernah dia jumpa n x pernah dia kenal hati budi nye mcm mne.. mcm mne nk kenal, sedangkan igt dia pon x boleh.. sebelum nikah, "saya x cinta dia, tp saya terima jelah dia, saya pon x kenal dia mcm mne, dgr2 je la dr mak cite".. lepas nikah, rupa2 nye laki tu ade masalah mental, n berlaku kganasan rumah tangga.. haha.. sorry, cuz saya seorg student in psychiatric, n dah byk kes berlaku mcm ni, sbb pasangan tidak betol2 mngenali sbelum nikah, hnye kenal mcm tu je.. n hope pndapat saye ni x jd salah fhm.. saye just nk tnye, cara yg mcm mne sbnr nye yg cuba kamu sampai kan kt org lain utk pilih pasangan hidup ni.. pasangan hidup ni bukan benda yg kamu boleh ambil mudah , it is about someone's life.. n saya rase saya bersyukur sbb prnah bercinta beberapa kali, n walaupun gagal, but I learn sometg about life.. ok.. thanks..

Anonymous said...

Kalau perkara penting pun dikira haram dilakukan tak kan beralakunya urusan apa2 dlm dunia ni lah. Cthnya. Urusan pembeli suka pd penjual nmun xdpt dielakkan krn ingin membeli brgan penting. Islam tidak kejam.

Anonymous said...

Kalau terlintas DALAM HATI utk buat maksiat seperti jenayah mencuri dikira belum berdosa, tapi kalau terbayang dalam hati akan maksiat mcm ni berdosa pula ya. boleh jelaskan? sebab hati kita ni bukan kita yg control kn.

Anonymous said...

Ya Allah, terima kasih menyedarkan saya! pahal awak dpat

Faryz One said...

Kalaupun kita suka dia, jangan sesekali meluahkan perasaan itu! Bak kata Ibn Qayyim, orang yang meluahkan perasaan cintanya kepada seseorang, padahal belum tiba masa nak kahwin, maka, orang tu telah menganiayai orang yang dia cintai itu! Dan penganiayaan ini adalah sangat kejam, lebih kejam dari penganiayaan keapda harta.

Anonymous said...

Salam...
Saya juga sedang berkawan dengan seorang lelaki dan dia adalah biz partner saya..secara tak langsung memang saya akan selalu berjumpa dan bercakap dengan dia...adakah ini juga dikira ikhtilat? Memang tak dinafikan selama mengenali dia, saya memang ada sedikit perasaan tapi saya cuba abaikan..tapi atas dasar urusan bisnes saya cuba untuk menjadi professional..saya cuma berharap Allah kuatkan hati dan iman saya agar tidak terus jatuh dalam melayan perasaan ini...

Edy Ad said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

aku pernah terkena penyakit hti yg disebabkan cinta ni..aku x prnh couple..sbb aku memang jenis yg x suka couple2 ni..aku suka sorang ni..aku nak sgt lupakan dia..tpi aku x dpt..smpai aku menangis sbb x dpt lupakan dia..hti aku trsiksa suka kat dia.smpaila 4 tahun lamanya aku masih pendamkan perasaan tu..bukan aku x prnah cuba nak lupakan dia..dh berkali kali aku cuba..selama 4 tahun tu aku dh berusaha nk lupakan dia..sbb hati aku sakit sgt menanggung perasaan..kwn2 aku tanya kenapa aku x confess..aku x nak..sbb aku x nak dia anggap aku gatal..jdi aku diam jeee..smpai la stu hari..aku rasa mcm nk confess dgn dia supaya aku dpt lupakan dia..jdi aku suruhlah kwn aku bgitau kat dia...bukan niat aku nk dia terima aku..tpi aku cuma nk lepaskanbeban yg aku dah tanggung 4 thn ni..jawapan dia sgt menyakitkan hti aku..tpi aku dh x kisah sbb aku dh nekad nk lupakan dia..tpi msa thn bru..hti aku kuat sgt suruh aku bgitau dia sndiri..aku pun hntarla mesej kat dia..aku bgitau dia aku suka kat dia..then aku bgitau tpi aku dh move on..then aku suruh dia jgn bgitau sesiapa trmasuk kwn2 dia dan kwn2 aku..dan aku juga ckp kat dia x nak awkward2 kalau jumpa nanti..buat biasa je..dan aku suruh lupakan yg aku prnh confess kat dia..jadi seetelah memndam rsa selama 4 tahun aku dpt lupakan dia dgn bgitau dia perasaan aku..tpi aku x brhrap pun dia terima aku..aku cuma nk lepaskan beban ni ..dan skang niii alhamdulillah aku tenang sgt..sbb aku dh redha..aku dah x paya fikir2 dah..dan yg paling penting aku dah x trsiksa..sbb aku dah brjaya lupakan dia..i do watever it takes to forget him even if i need to confess..dan cinta yg x halal memang penyakit..

Farah Azrina Hilmy said...

Ya Allah jauhilah kami drpd maksiat :(

Lakaran Tinta said...

MasyaAllah. Menarik entri ni. Cuma nak suggest sikit. Klo boleh (mesti boleh jugak) letak sumber dri kitab mana sebgai rujukan.

Mudah untuk kita rujuk dan pasti kesahihan.. (Ni kes untk lebih ta'kid kan fact)

Btw, jazakallahu khoiran kathiran

Lakaran Tinta said...

MasyaAllah. Menarik entri ni. Cuma nak suggest sikit. Klo boleh (mesti boleh jugak) letak sumber dri kitab mana sebgai rujukan.

Mudah untuk kita rujuk dan pasti kesahihan.. (Ni kes untk lebih ta'kid kan fact)

Btw, jazakallahu khoiran kathiran

n . i . e . r . a . said...

saya ade le jugak suka kt org tp buat selamba je la. takde la sampai nak usha dia, nk pandang2 dia ececeh ...

klu kite suka, suka je la tapi tak payah kot sampai nak usha dia bagai nak rak, solat tak khusyuk, belaja teringat kt dia.

pandai suka orang, pandai2 la kawal.

saya mcm tertanya2 jugak .. bila bab2 cinta, crush, perasaan, laju je orang2 kite ni bertindak balas. jawabnya fitrah la, tulang rusuk kiri la semua tu.. tp bila bincang tntg buat kerja rumah, bincang2 isu semasa, pembangunan ekonomi dll, semua layu.

saya rasa kite patut ubah persepsi bahawa tak semua cinta manis belaka. bila sebut tentang cinta , saya pegang dgn prinsip saya "bila masa yang terbaik untukku, Allah akan tunjukkan." jadi, tak payah nk berbunga2 cintan cintun crush bagai.

buat selamba je dgn perasaan crush2 tu.

n . i . e . r . a . said...

saya ade le jugak suka kt org tp buat selamba je la. takde la sampai nak usha dia, nk pandang2 dia ececeh ...

klu kite suka, suka je la tapi tak payah kot sampai nak usha dia bagai nak rak, solat tak khusyuk, belaja teringat kt dia.

pandai suka orang, pandai2 la kawal.

saya mcm tertanya2 jugak .. bila bab2 cinta, crush, perasaan, laju je orang2 kite ni bertindak balas. jawabnya fitrah la, tulang rusuk kiri la semua tu.. tp bila bincang tntg buat kerja rumah, bincang2 isu semasa, pembangunan ekonomi dll, semua layu.

saya rasa kite patut ubah persepsi bahawa tak semua cinta manis belaka. bila sebut tentang cinta , saya pegang dgn prinsip saya "bila masa yang terbaik untukku, Allah akan tunjukkan." jadi, tak payah nk berbunga2 cintan cintun crush bagai.

buat selamba je dgn perasaan crush2 tu.

Anonymous said...

ALHAMDULILLAH, TERIMA KASIH YA ALLAH.

terima kasih atas perkongsian ini. saya pelajar sekolah menengah dan saya seorang perempuan. saya minat seorang kawan dan ternyata kawan saya itu perempuan. penampilannya seakan lelaki dan suaranya juga seperti lelaki dan saya baru tahu dia dilahirkan dengan 2 jantina. dan ibu bapanya meletakkan jantinanya perempuan. pada awalnya, saya tak dapat terima hakikat bahawa dia seorang perempuan. benar kata anda, selepas seminggu, saya berjaya lupakan perasaan tersebut dan kami hanya berkawan. Alhamdulillah. lepas baca post anda, hati saya terasa lebih lapang. jujur saya katakan, sebelum membaca entri anda, saya rasa tak tenang kerana takut aqidah saya terpesong. tapi, bila dah di'SENTAP' oleh kata-kata legend-legend tersebut, saya rasa lega. terima kasih banyak-banyak. baru saya tahu betapa pentingnya menundukkan pandangan

JAZAKALLAHU KHAIRAN

Que Sos Tomato said...

huishh. menusuk ke kalbu betul ni. kalau minat artis ajnabi, bolehh tak? mohon pencerahan.

Anonymous said...

Terbaik tpi tula baru tersedar...sebab memg saye senang sukakan org...lgi2 umur da bnyk n risau xjumpe soulmate...tpi ade betolnye sbb terlalu teringtkn someone sampai rase everything xkena,xsemangat...life like meaningless...tq for that advice...

Siti Maisarah Abdul Razak said...

Kawan saya ada bela kawan sya yg sedang bercouple... dia ckp, ''Dia couple tpi masih menjaga batas2 nya.. x per...'' Apa yang perlu saya jawab?? :/

Anonymous said...

Allahurabbi.. syukur atas ilmu ini... semoga allah permudahkan urusan kita..

nurul farzana said...

Terima kasih atas perkongsian ilmu , Assalamualaikum .

Anonymous said...

Allahu,serious sentap..aknku perbaiki diriku yg serba kekurangan ini..
Allahummaj'al fi qalbi nuraa..:')

Anonymous said...

Kalo dah terluah camne lak???

Vanilla said...

assalamualaikum..
terima kasih atas perkongsian... ^_^
alllahurabbi.. tatkala hati mula goyoh dek godaan syaitan, di datangkan entri yang mampu membuat hati ini mulai berada di landasan yang benar..

semoga allah permudahkan sgala urusan anda .. :)

MARYAM ABD. HALIM said...

Assalamualaikum... saya nak tanya, yg minat Kpop tu mcm mana pulak ? kategori apa ya ?.. :)

Aqilah Azmi said...

ALAAAA :((((
HM TERIMA KASIH TARBIAH SENTAP :D
HEHE MMG SENTAP LAH KALI NI HIHI.

Puteri Cahaya said...

Assalamualaikum
Saya nak tnya,macam mana kalau kita hanya sekadar suka melihat wajahnya sahaja?
Tiada sebarang perasaan suka atau cinta.
Rasa seronok kalau tetiba nampak dia tapi kalau dia tiada, tak rasa apa2 pun.
Mohon pncerahan.
Terima ksih.

cynthia chaniago said...

situs poker online terpercaya, dewa poker, texas poker, poker club,judi bola online,poker online indonesia, daftar situs poker online indonesia
poker 88,situs poker online indonesia uang asli,situs poker online terpercaya, dewa poker, texas poker, poker club,poker online indonesia
nice post....
article yang menarik untuk dibaca dan bermanfaat...
maju terus sob,,,
kunjungan balik blog saya juga ya sob, http://chaniaj.blogspot.com
dan kunjungi juga situs kesayangan kami http://www.oliviaclub.com/oliviaclub/index.php
link alternatif http://www.oliviaclub.net/oliviaclub/index.php
https://www.facebook.com/oliviaclubpk?fref=ts
http://www.oliviaclub.net/oliviaclub/index.php
oliviaclub poker online uang asli indonesia terbaik dan terpercaya
Poker Indonesia, Indonesia Poker, Poker Online Indonesia
yuk,,buruan gabung,,ada bonus nya lho,,,,

Anonymous said...

Nafsu itu sesuatu yang boleh dikawal. Dan cara mengawalnya ialah dengan Iman yang teguh dan mantap terhadap Allah .

Anonymous said...

Jangan sama samakan pemahaman budak hingusan dengan definisi sebenar. Crush hanyalah sekadar menyukai. Ia tidak sama dengan stalking meskipun bisa duduk bersama. Namun crush tetap bukan stalking.

Siapa mahu menjadikannya satu dosa? Kalau syubhah, syubhah la. Syubhah hampir kepada haram tetapi tiada dosa padanya kecuali bagi yang mengata. Nabi telah katakan kalau tidak menzahirkannya, tidak akan dicatatkan.

Persepsi bisa mengubah pemahaman biarpun tidak sama maksud sebenarnya. Seperti ayat surah an-nur. "Merendah pandangan" adalah bagi mengelakkan pandangan bersyahwat. Seseorang gadis boleh memiliki 'crush' untuk bakal suami yang telah dipilih oleh bapanya meskipun tidak pernah melihatnya sehingga akad nikah.

Seperti kamu ada 'cruah' utk rasulullah sedangkan tidak pernah melihatnya.

Anonymous said...

Jangan sama samakan pemahaman budak hingusan dengan definisi sebenar. Crush hanyalah sekadar menyukai. Ia tidak sama dengan stalking meskipun bisa duduk bersama. Namun crush tetap bukan stalking.

Siapa mahu menjadikannya satu dosa? Kalau syubhah, syubhah la. Syubhah hampir kepada haram tetapi tiada dosa padanya kecuali bagi yang mengata. Nabi telah katakan kalau tidak menzahirkannya, tidak akan dicatatkan.

Persepsi bisa mengubah pemahaman biarpun tidak sama maksud sebenarnya. Seperti ayat surah an-nur. "Merendah pandangan" adalah bagi mengelakkan pandangan bersyahwat. Seseorang gadis boleh memiliki 'crush' untuk bakal suami yang telah dipilih oleh bapanya meskipun tidak pernah melihatnya sehingga akad nikah.

Seperti kamu ada 'cruah' utk rasulullah sedangkan tidak pernah melihatnya.

Anonymous said...

Assalam ustaz, boleh tak ustaz bagi sentapan untuk golongan yang mengamalkan cinta sejenis yang semakin berani sekarang? Boleh tak ustaz terangkan bagaimana mahu berubah dari homoseksual kerana ada sebahagian dari mereka sejak kecil lagi sudah menaruh perasaan terhadap sesama jantina mereka dan sebahagian dari mereka langsung tidak ada perasaan terhadap wanita. Boleh tak ustaz terangkan perkara ini kerana mereka mengangggap mereka sudah difitrahkan dari kecil untuk mempunyai perasaab terhadap sesama jenis. Terima kasih ustaz

Anonymous said...

thanks tuk prkongsian...mmg btollah bnda mcm ni akn buat seseorg tu lalai..#baruperasanitushuk

Anonymous said...

Banyaknya pendapat. Confuse saya.....

Kindin aflah said...

Jadik boleh lah bercinta ? Kalau kita tidak berdating o bercakap. Tetapi chatting ? Tapikan akn melakukan mksiat jugak. . Maksiat hati. Zina hati . . Hmm. .

Kindin aflah said...
This comment has been removed by the author.
Kindin aflah said...

So simple , kitakan owg islam . . Apa gune solat istikharah. . Sebelum terima tu solat lah istikharah dulu. . Mintak petunjuk dr allah. . Allah kan maha mengetahui. . Kalau difikirkan balek. . Kejadian yang berlaku mcm yg awq ckp ue atas dasar pilihan manusia , cuba sandarkan pada allah . . In sha allah allah bg tau owg tu jodoh kita atau tak . . Walaupun kita tak pernah kenal dy . . Ingat jodoh semua allah yang tentukan , bukan kita . Kalau kita cakap kita dpt owg yg baek2 sebab kita da lame kenal hati budi dy , boleh jatoh syirik ! Bukan sebab perbuatan kita ue kita dapat dy , tp sebab allah yang tentukan , dgn izin allah jua kita dpt dia . . Tau tak sebab pe jatoh sirik ? Sebab kita yakin yang kalau kenal hati budi seseorang perkhawinan tahan lama , kita tak yakin pown kat allah . Sepatotnya kita kene yakin pd allah walaupown kita tak kenal dy , hatibudi sebelum kawen , kita hari2 doa pd allah supaya kekalkan perkhawinan kita . In sha allah kekal sebab kita berharap pd allah bukan pada usaha kita sendiri. . even kita da kenal lame dy pown , tak mustahil dye boleh buat perangai pas kawen , o tetbe sakit mental padahal bru sehari kawen , jgn letakkan usaha kita semata-mata , kalau tak di sandarkan pada allah . Nanti boleh jatoh syirikk ! Even usaha kita bukanlah bercinta . Mgenali hati budi. . Dating . . Tp ad usaha laen yg boleh kita buat iaitu berdoa dan usaha lain yg tidak bertentangan dgn.syariahh. contohh . kalau nak kenal hatibudi boleh , islam tak kejam , tapi kenelah ad ikatan tunang , tp bukan bermksud boleh untuk berdating bedua-duaan tp pertunangan itu sekadar untuk mengenali hati budi. . Like dating with mk bapak ank dara ue. . waktu tunanglah yg laki boleh tengok wajah perempuan yg bakal dia jdikkan isteri uee. . Wallahua'alam kalau ad yg salah tlg betulkan sy masih jahil lg. . Benda yg sy ckp nie pown utk peringatan diri sndiri jua. . Harap tak ad tesalah paham atau terasa.

Anonymous said...

bila terasa nak kawen baru cari? Ingat pasangan ni barang ke bila nak guna pergi kedai then beli?

zati zainal said...

mohon share wahai admin..tq..wassalam..

nur abstrak said...

Salahke kalau kita mendoakan seseorang yang kita suka jadi jodoh kita?? Salahke kalau kita jadikan crush tu sebagai inspirasi untuk berjaya dalam pelajaran??

Anonymous said...

Issue crush yg lebih diketengahkan berbanding issue bercinta sebelum kawin atas alasan ingin mengenali baru berkahwin..bertunang & menyebarkan.. Just because 'crush' in english word so dia nmpk membawa satu budaya yg tidak elok dr barat walhal golongan muda Islam di malaysia kini sememangnya dlm keadaan membimbangkan.. Rasanya isteri pertama Nabi jujungan kita pon berkahwin dgn Nabi Muhammad kerana peribadi beliau dlm erti kata lain meminati kerana keperibadi beliau dan melamarnya melalui org tengah..ini bermaksud meminati atau crush seseorg itu tidak salah selagi tidak melanggar norma manusia normal. Kalau dilihat dari sudut positif, meminati seseorg itu dlm diam lebih baik dr bercinta bertahun2.. Mungkin dgn meminati seseorg itu akan membawa ke suatu ikatan yg sah.. Who's know.. Kalau nk bagi tarbiah sentap sgt baik difocuskan dgn apa yg sememangnya dh rosak dan menjadi kudis dlm umat islam di malaysia skrg..artis Islam melayu tidak bertudung di biarkan..dihalalkan kelakuannya..kenapa tidak dibahaskan? Kenapa tidak ditarbiahkan?

hanan dying said...

saya hanya seorang peminat drpd jauh,,,salah atau tidak kalau saya meminati seseorg dan itu shaja yg saya lakukan...nak bersumpah x bleyh,,tapi yg bleyh saya katakan,saya x pernah brmimpi utk bersama dia.walaupun saya sekelas dgnnya,sewktu guru mengajar sy x curi2 pndg dia.sekilas pon idak,,tapi saya rasa gembira klau dia menegur saya.itu sahaja,,dan mungkin sy hanya menggagumi keperibadian nyer shj kot...

Anonymous said...

Tu sebab adanya zina hati.nama pn zina hati,khusus utk hati. zina hati jg diantara mukadimah zina. semuanya brmula dari hati.mmg hati bkn kita control. tp nafsu,kita boleh control. Scara x lngsung,kita sedang mendidik hati utk lebih disiplin. Dan tidak menlampaui batas2 yg spatutnya. wallahu ta'ala a'lam. Peace :)

Makhluk tiada kuasa said...

Yang penting buat usaha atas iman. Banyakkan cerita dan dakwahkan kebesaran Allah.

YANG WUJUDKANKAN NAFSU CRUSH ALLAH, YANG HILANGKAN NAFSU CRUSH PUN ALLAH. ALLAH YANG BAGI PERSAAN, ALLAH YANG PELIHARA PERASAAN. ALLAH YANG BAGI PERASAAN CINTA LELAKI KEPADA WANITA. WANITA KEPADA LELAKI. ALLAH MAHA MELIHAT. SETIAP MASA ALLAH MELIHAT SAYA. ALLAH MAHA MENGETAHUI. ALLAH YANG PELIHARA DIRI SAYA. ALLAH YANG JAGA MATA SAYA. ALLAH YANG BAGI PERSAAN CINTA PADA DIRI SAYA.

cakap pada diri sendiri. ceritakan kepada 25 orang setiap hari tentang kebesaran Allah.

Setan tetap sibuk rosakkan kita. Terangkan macam mana pun masalah CRUSH tetap akan berlaku. Only IMAN can solve all the problem inside or outside the world.

ALLAH MAHA KUASA, MAKHLUK LANGSUNG TIADA KUASA

Anonymous said...

bro adnin, macam mana kalau kita x suka or "crush" pon kat that particular person but provoked by our friend until perasaan tuh ada.. how to avoid it as our friend keep asking and provoking and stuff like that.. how? tq

Nadhirah said...

Allahu Akabar. . .
semua manusia takkan terlepas situasi crush. Malah, saya sendiri juga kena. Setiap kali terjumpa atau terfikir tentang dia, mohon kepada Allah utk jauhkan perasaan tu.

Tak tahu kenapa masa tu, tapi niat da betul-betul utk lupakan crush dan tiba-tiba saya rasa berat hati utk lepaskan dia. Tapi alhamdulillah, saya tak seperti dulu asyik berfikir tentang crush :)

Iwan Idris said...

ustaz,apakah hukum kalau kita jadikan perempuan itu sebagai kawan baik kita???

Iwan Idris said...

ustaz,apakah hukum kalau kita jadikan perempuan itu sebagai kawan baik kita???

Natasya Nurhana said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Assalamualaikum.. Ana ada satu pertanyaan.. Adakah perempuan dengan lelaki memang tidak boleh berkawan? Hati dan perasaan kdg2 memainkan perasaan untuk menyukai seseorang dalam diam..Bagaimana hendak menggelakkan perasaan itu supaya tidak menghilangkan diri jauh dari cinta Allah?


Sekian,terima kasih...Mohon pendapat..

Anonymous said...

Assalamualaikum saya nk tnya. saya suka dia ni, tp x da niat pon nk suka. Saya TERsuka dia. saya cuba nk lupakan dia, tp susah. saya ada bca surah ar radd dah. Lgpon dia sekelas dgn dia. Setiap hari jumpa, sbb tu susah nk lupakan. Mcm mna nk elakkan supaya kita nk jauh dr dia?

Anonymous said...

assaamualaikum... bgaimana pula kau kita kagum dgn karakter sseorg itu. Bukan krna paras rupanya, ttpi krna sikapnya yg sgt baik n sukar dijumpai, mnyebabkan kita rse suke tgk karakter dia.

pengobatan tradisional jelly gamat said...

obat pengering luka jahitan
obat luka operasi
obat sering kencing
obat nyeri lutut
obat hepatitis pada anak
obat penyakit jantung koroner
obat benjolan di gusi
kantor jelly gamat gold-g
Obat Benjolan Di Lidah

Angel Rachel said...

Seasonbet77
agen judi
agen bola
judi bola
agen sbobet
agen bola online
agen bola terpercaya
promo bonus
prediksi skor
agen ibcbet
agen 338a
agen 1scasino
agen asiapoker77
Prediksi Skor Jitu Le Havre AC vs Red Star FC 93 12 September 2015
Prediksi Hasil Skor Lorient vs Angers SCO 13 September 2015
Prediksi Skor Jitu Ingolstadt vs Wolfsburg 12 September 2015
Prediksi Bola Akurat Nantes vs Stade Rennais 13 September 2015
Prediksi Skor Bola Malaga vs Eibar 14 September 2015
Prediksi Sevilla vs Borussia Mgladbach 16 September 2015
Prediksi West Ham United vs Newcastle 15 09 2015
Prediksi Girondins de Bordeaux vs Liverpool 18 September 2015
Prediksi Pavia vs Pro Patria 16 September 2015

winen lose said...

Winenlose merupakan agen bola judi yang sangat terpercaya Dan Demi Kenyamanan Para Bettor Kami Menyiapkan Berbagai Bonus.
Ayo Gabung Sekarang Juga Di Agen Kami .

Berikut Bonus yang kami berikan bila bergabung dengan kami
- 20% untuk member baru SBOBET, IBCBET dan ASIA77
- Kemenangan 5% dari deposit
- Rollingan 0.7% setiap Minggu
- Cashback 5% - 10%
- 10% untuk member baru 338A, 1S CASINO, ASIA8BET
- Bonus deposit awal 30% TANGKASNET99
- Bonus Untuk Poker 2%

Note : Jangan Sampai Pilih Agen ,Hanya Winenlose Yang Menjadi Agen Kepercayaan Para Bettor Mania.Gabung Sekarang juga hanya di http://198.50.183.104/agen-judi

AGEN JUDI | AGEN BOLA | AGEN SBOBET | WINENLOSE
http://198.50.183.104/
http://198.50.183.104/asia77
http://198.50.183.104/ibcbet-online
http://198.50.183.104/sbobet-online
http://198.50.183.104/judi-online
http://198.50.183.104/casino-online
http://198.50.183.104/promo
http://198.50.183.104/category/prediksi-bola
http://198.50.183.104/agen-judi

Nitip Link Ya kak ,makasi banyak
Agen Sbobet
Agen Judi
Agen Bola
Baccarat Online
Casino Online
Agen Asia77
Agen IBCBET ONLINE
Agen SBOBET ONLINE
Agen JUDI ONLINE
Agen CASINO ONLINE
Agen Bonus Sbobet
Prediksi Bola

988Bet Trade In said...

kalau diizinin nitip numpang lapak yaaa terima kasih...

Agen Sbobet
Agen Bola
Agen Judi
Bandar Judi
Agen Bola Bonus
Bandar Asia77
Agen Poker
Agen Asia8
Agen 1sCasino
Agen Casino
Agen Bola IBCBET
Agen Bola Sbobet
Prediksi Bola

988Bet Trade In said...

kalau diizinin nitip numpang lapak yaaa terima kasih...

Agen Sbobet
Agen Bola
Agen Judi
Bandar Judi
Agen Bola Bonus
Bandar Asia77
Agen Poker
Agen Asia8
Agen 1sCasino
Agen Casino
Agen Bola IBCBET
Agen Bola Sbobet
Prediksi Bola

Marchella Winata said...

v Agen Bola
v Agen Judi
v Agen Judi Online
v Agen SBOBET
v Agen IBCBET
v Agen Casino
v Poker Online
v Agen Judi Terpercaya
v Prediksi Bola
v Bandar Judi
v Bandar Bola
v Agen Casino
v Bola Online

Unknown said...

Assalamualaikum...:) Thank you sbb share pasal hal ni...Alhamdulillah...sedar. Saya ada masalah sebenarnya, boleh ke lelaki and perempuan berhubung melalui telefon mengenai urusan kerja??? Lebih2 lagi apabila urusan tersebut adalah urusan agama. Saya terlibat dengan satu gerakan dakwah di sekolah untuk meningkatkan aktiviti kerohanian para pelajar. Saya penolong kepada president satu biro ni. Jadi, apabila ada urusan...saya terpaksa berhubung dengannya kerana kekangan masa yang kami hadapi. Masalahnya di sini, kami melarang para pelajar untuk 'texting' and 'on the phone', tp kami sendiri yg berhubung melalui telefon. Kadang2 tu, kami sendiri yang meleret berhubungnya sampai setengah jam!!! Saya nk ckp dgn dia...yg benda ni nampak mcm salah, Sbb niat x menghalalkan cara, tp saya x tau nk buat mcm mana. Saya takut berdosa dalam hal ni... Harapnye dapatlah bantu masalah saya ni...thanks:)

Unknown said...

Assalamualaikum...:) Thank you sbb share pasal hal ni...Alhamdulillah...sedar. Saya ada masalah sebenarnya, boleh ke lelaki and perempuan berhubung melalui telefon mengenai urusan kerja??? Lebih2 lagi apabila urusan tersebut adalah urusan agama. Saya terlibat dengan satu gerakan dakwah di sekolah untuk meningkatkan aktiviti kerohanian para pelajar. Saya penolong kepada president satu biro ni. Jadi, apabila ada urusan...saya terpaksa berhubung dengannya kerana kekangan masa yang kami hadapi. Masalahnya di sini, kami melarang para pelajar untuk 'texting' and 'on the phone', tp kami sendiri yg berhubung melalui telefon. Kadang2 tu, kami sendiri yang meleret berhubungnya sampai setengah jam!!! Saya nk ckp dgn dia...yg benda ni nampak mcm salah, Sbb niat x menghalalkan cara, tp saya x tau nk buat mcm mana. Saya takut berdosa dalam hal ni... Harapnye dapatlah bantu masalah saya ni...thanks:)

Anonymous said...

Mohon share amalan utk melupakan seseorg/ menjaga hati.
Terima kasih

Aisyah Auni said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Alhamdulillah sy xpernah couple dan perasaan kat seseorang tu memang ada tapi datang sekejap2 dan berlalu seandainya sudah xdilayan. Kalau ad pun sy akn doa kalau dia bukan jodoh sy tlg hilangkan perasaan ni jauh2 secepat mngkin. Kdg2 sy ad fikir sy nk tutup hati sy rapat2 dan xkan benarkan sedikit pun perasaan cinta kepada seseorang ada dlm diri sy smada sekarang atau akn dtg sb sy rasa tu semua dosa dan tak perlu pun. Blh ke sy tekadkan sy boleh hidup tanpa cinta?.Sentap:)좋아요..

safiahsahir said...

ini kisah saya. sy minta nak break dgn dia. alhamdulilah dia fhm. benda first yg awk kne buat, jauhkn diri dr dia. dr jumpe selalu/contact selalu, biarkan dia utk sementara wktu. bila dia tanya knp, sibuk kan diri anda dengan mcm2 aktiviti kemsyarakatan. in shaa Allah dia tak ggu. N lps dia dah terbiase mcm ni. ckp gn dia baik2. awak nak berubah kerana Allah. in shaa Allah dia boleh terima. kalau dia nak kat kite, pasti dia akn berubah jgk. tp please. jgn contact dia selalu. rosak hati nt. ape2 pon good luck ye. in shaa Allah, Allah permudahkan urusan saudara/saudari nanti.

nanalerrr said...

Semoga kita terelihara dri maksiat yg senantiasa memmbisikkan hati kearah jalan yang tidak diredhai Allah..semoga hidup kita ddunia ini adalah brtujuan untuk pengakhiran yg kekal abadi di alam menuji Illahi..Aminnnnnnnn....

Jelly Gamat said...

http://obatgejalapenyakitjantungkoroner.blogspot.co.id/

QnC Jelly Gamat said...

Website Jelly Gamat
Obat Sering Kencing
Obat Muntah Darah Coklat
Obat Pendarahan Setelah Kb Suntik
Obat Borok Pada Anak
Obat Polip Gigi Berlubang
Obat Gendang Telinga Pecah Anak
Obat HB Darah Rendah Anak
Obat Penghilang Bercak Putih Pada Lidah
Obat Pendarahan Pasca Kuret
Obat Polip Gusi Anak
Obat Luka Puting Payudara Ibu Menyusui
Obat Radang Puting Payudara
Obat Sering Kencing Terasa Sakit
Obat Bisul Di Kepala
Obat Sakit Di Dalam Telinga

Jelly Gamat said...

Agen QnC Jelly Gamat
Obat Bisul Di Pantat Anak
Obat Bisul Di Kepala Anak
Obat Bisul Di Paha Anak
Obat Penghilang Bisul
Obat Untuk Borok Di Kaki
Obat Pengering Luka Borok
Obat Pengering Luka Borok
Obat Borok Pada Anak
Obat Memar Di Kepala Anak
Obat Benjolan Di Pangkal Lidah
Kantor QnC Jelly Gamat
Obat Sering Kencing Di Pagi Hari
Obat Sembelit Pada Bayi Dan Anak
Obat Gusi Bengkak Dan Bernanah Anak
Obat Pemulihan Pasca Kuret
Obat Radang Usus Buntu Anak
Obat Polip Gusi
Obat Bisul Di Payudara Ibu Menyusui
Obat Bisul Di Kepala Anak
Obat Pemulihan Pasca Oprasi
Obat Pemulihan Pasca Kuret
Obat Luka Robek Pada Lambung
Obat Penyakit Paru Paru Anak
Obat Bronkitis Anak
Obat Pemulihan Tipes

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

siti raihana said...

Allahu,,trima ksih kerana mengingatkan,,

Jelly Gamat said...

Terimakasih atas informasinya Obat Peradangan Alami Obat Luka Pada Lidah Obat Pemulihan Pasca Oprasi

Mariana Tan said...

MAUNYA KELUAR UANG SEDIKIT TAPI MENDAPAT MASUKAN UANG YANG BANYAK? GAMPANGGG... BOSKU
GABUNG SAJA DI INDOMONOPOLY MAINKAN GAME NYA DAN MENANGKAN PULUHAN JUTA RUPIAH DARI KAMI.
PROMO CASHBACK 10% DARI NILAI KEKALAHAN ANDA GAME ONLINE TERBAIK & TEPERCAYA INDOMONOPOLY.COM
TERTARIK / BERMINAT ,TAPI BINGUNG BAGAIMANA CARA GABUNG DI GAME KAMI?? BISA LANGSUNG HUBUNGI
LIVE CHAT KAMI SETIA MELAYANI ANDA 24JAM. KEMUDAHAN HANYA BERSAMA KAMI DI INDOMONOPOLY.COM
SETIA MEMBANTU ANDA SEMUA.
1.KUNJUNGI WEB KAMI : http://bit.ly/1QULFBI

2.BBM Pin : 5649B320

3.contact us : LINE : hermilyrostan

4.cara bermain game INDOMONOPOLY di pc http://bit.ly/1R1fOPQ

5.petunjuk unduh game INDOMONOPOLY di android http://bit.ly/1SoikP4

6.TERSEDIA JUGA DI PLAYSTORE KHUSUS DI ANDROID ANDA http://bit.ly/22ESOcV

7.cara daftar userid di INDOMONOPOLY http://bit.ly/1mldTZz

8.Tutorial cara bermain dan sistem potongan pada permain : http://bit.ly/1RFLt4X

Mariana Tan said...

SAAT INI KAMI TELAH MENGADAKAN PROMO CASHBACK10% UNTUK PARA MEMBER SETIA INDOMONOPOLY.COM
Ayo gabung para pecinta game monopoly online menagkan BERLIAN sebanyak mungkin.
DAN BERLIAN DAPAT DIUANGKAN APA BILA ANDA INGIN MENARIK BERLIAN TERSEBUT
MIN DEPOSIT 20.000 IDR & MIN WITHDRAW 50.000 IDR ANDA SUDAH BISA MENGKAN JUTAAN RUPIAH
dan anda bisa bermain di ANDROID dan COMPUTER. KOMISI REFERRAL HINGGA 50%
silakan kunjungi like kami yang dibawah ini:
1.kunjungi web kami : http://bit.ly/1QULFBI

2.BBM Pin : 5649B320

3.contact us : LINE : hermilyrostan

4.cara bermain game INDOMONOPOLY di pc http://bit.ly/1R1fOPQ

5.petunjuk unduh game INDOMONOPOLY di android http://bit.ly/1SoikP4

6.TERSEDIA JUGA DI PLAYSTORE KHUSUS DI ANDROID ANDA http://bit.ly/22ESOcV

7.cara daftar userid di INDOMONOPOLY http://bit.ly/1mldTZz

8.Tutorial cara bermain dan sistem potongan pada permain : http://bit.ly/1RFLt4X

untuk keterangan lebih lanjut Silakan hubungi livechat kami.

cik zue said...

Kalau crush tu dosa..adakah orang yang crush dikira fasik?

Rafza 17 said...

Memang sentap...tapi ustazah saya cakap kalau suka kat seseorang kita boleh berdoa agar dijodohkan dengan dia

Anonymous said...

Salah kah kita mencintai seseorang dalam diam. Kita mencintai nya kerana agama dan akhlak nya. Dan kita berdoa agar kita dan dia dijodohkn..
Tapi kita layan perasaan tu...

Hamba Allah . said...

Mohon Share . Info yang sangat bermakna . Syukran Akhi .

Jelly Gamat said...

Terimakasih atas informasinya yang sangat bermanfaat sekali .

Obat Asam Urat Di Kaki
Obat Radang Gusi Anak
Obat Asam Lambung Akut
Obat Herbal Nyeri Lutut

Zafirah Ab Muin said...

Terima kasih.

Adelia Zahrah said...

Hai Para Blogger Indonesia RANTAIQQ Mengadakan Kontes SEO.

Kontes SEO RANTAIQQ.COM AGEN BANDARQ DAN JUDI DOMINO ONLINE TERPERCAYA DI INDONESIA

Anda Jago SEO? ADU Keahlian Anda Di Sini.... Dan Raih Hadiah Nya.

Total Hadiah Hingga 35 JUTA RUPIAH... Tunggu Apa Lagi Buruan Gabung Dan Daftar

Pendaftaran Di Buka Tanggal 15-APRIL-2016 Sampai 16-JULI-2016

Buktikan Bahwa Anda Ahli SEO Di Sini....

Kontes SEO Ini Akan Menggunakan Kata Kunci ( Keyword ) RANTAIQQ.COM AGEN BANDARQ DAN JUDI DOMINO ONLINE TERPERCAYA DI INDONESIA.Daftarkan Web Terbaik Anda Sekarang Juga.

AYO BURUAN DAFTAR SEKARANG JUGA LANGSUNG KUNJUNGI http://rantaiqqseo.com/

CONTACT US

FACEBOOK https://www.facebook.com/rantaiqq / RantaiQQ

SKYPE rantaiqq99

YAHOO rantaiqq89@yahoo.com

PIN BB 2BE31E49

INFO LEBIH LANJUT HUBUNGI

EMAIL rantaiqq89@gmail.com

WEBSITE WWW.RANTAIQQ.COM

Norlaili Abd Samad said...

Terima kasih baru tau apa itu sebenanrya crush semoga dijauhkan dgn penyakit2 cinta ni ,saya masih lagi muda dan mentah ,insyallah pasti ada takdir saya dgn seseorang bila besr nanti ,amin ☺️😞*ayat belit sikit huhuhu

Muhammad Faizul said...

Mohon share

mgmpoker88 said...

Senang bisa berkunjung di blog Anda. trims.

Buruan Gabung Sekarang Juga Bersama MGMPOKER88 dan Dapatkan Juga Bonus Hingga Jutaan Rupiah disetiap Harinya.
poker online betting

Anonymous said...

Thanks so much for the reminder. Time sekolah dulu ada baca pasal ni. Tapi dekat u bila dah dilamun cinta ni otak serabut. Moga dirahmati Allah. Banyak jumpa nasihat suruh konfes, tapi kalau dia terima pun masa tak sesuai nk kawin. Buat seksa jiwa je, bercouple mmg taklh. Lolol.
Dah sampai umo nanti tak kisah pun kot kalau kena rijek. Ntahlah..

Anonymous said...

Cinta tu fitrah,cinta tu anugerah Allah kepada kita tetapi kita sebagai hamba sering menyalahgunakan semua tu sehingga bawa bencana,bawa bana dalam diri kita.Crush memang salah,kalau kita fikir logik pun dah boleh dapat jawapan sebab crush,cinta ni melekakan kita anak muda padahal umur kita ni selayaknya kita hanya tertumpu kepada study,kepada cara untuk tegakkan agama,kepada ibadat kita untuk bekalan akhirat.Tapi sayangnya kita terlalu dilamun dengan keindahan dunia sampai kita leka.Cinta tu fitrah manusia tapi kalau kita boleh control,insyaAllah ia akan bawa manfaat buat kita.

Daniel John said...

Adakah anda sedang mencari pinjaman perniagaan? pinjaman peribadi, pinjaman rumah, pinjaman kereta, pinjaman pelajar, pinjaman penyatuan hutang, pinjaman tanpa cagaran, modal teroka, dan lain-lain .. Atau adakah anda telah ditolak pinjaman oleh bank atau institusi kewangan untuk apa-apa sebab. Kami adalah pemberi pinjaman swasta, pinjaman kepada perniagaan dan individu dalam kadar faedah yang rendah dan berpatutan kadar faedah 2%. jika Berminat? Hubungi kami hari ini di (fredrickpetersonloan@gmail.com) dan mendapat pinjaman anda hari ini
Regards,
Fredrick Peterson pasukan pelaburan

Akmaluddin Esa said...

Nau'zubillahiminzalik...harap kita djauhkan dgn maksiat yg belerluasa skrg ni...

Akmaluddin Esa said...

Nau'zubillahiminzalik...harap kita djauhkan dgn maksiat yg belerluasa skrg ni...

Joyce Roland said...

PINJAMAN PENAWARAN ANTARA TERTENTU UNTUK PROYEK ANDA
Perusahaan saya menawarkan pinjaman kepada individu yang membutuhkan pinjaman untuk masalah kecil mereka dana mulai dari $ 1.000 sampai $ 100.000,000 pada tingkat bunga 2% tergantung pada jumlah aplikasi
Perusahaan saya membuat pinjaman lokal dan pinjaman internasional untuk semua orang di mana-mana di dunia sebagai hasilnya:
Kami juga dapat mengatur aplikasi Anda di bidang-bidang berikut:
* Dana
* Pinjaman real estate
kredit investasi
* Pinjaman Auto
* Konsolidasi hutang
* Jalur kredit
* Kedua hipotek
* Kredit Redemption
* Pinjaman pribadi
tawaran saya tidak memerlukan banyak dokumen, tetapi adil, jujur dan dapat diandalkan.
hubungi saya hari ini dan biarkan aku tahu jumlah uang yang Anda ingin meminjamkan, Kami dekat dengan memuaskan Anda untuk setiap kebutuhan Anda dalam waktu 72 jam
setelah diterimanya permintaan Anda dibuat.
Jika Anda tertarik, silahkan hubungi Perusahaan saya di alamat di bawah ini
E-mail: joycerolandloancompany@gmail.com
Salam

Glory Chilly said...

Hello,
Adakah anda dari segi kewangan ke bawah? mendapatkan pinjaman sekarang dan memulihkan perniagaan anda, Kami adalah pemberi pinjaman yang boleh dipercayai dan kami memulakan program pinjaman ini untuk membasmi kemiskinan dan mewujudkan peluang untuk keistimewaan yang kurang untuk membolehkan mereka menubuhkan sendiri dan memulihkan perniagaan mereka tahun baru ini. untuk maklumat lanjut, anda boleh menghubungi kami melalui e-mel: (gloryloanfirm@gmail.com). mengisi borang Maklumat Peminjam di bawah:

Nama penuh: _______________
Negara: __________________
Seks: ______________________
Umur: ______________________
Jumlah Pinjaman Diperlukan: _______
Tempoh Pinjaman: ____________
Tujuan pinjaman: _____________
Nombor telefon bimbit: ________

sila memohon syarikat yang sah.

Jessica Williams said...

Kami adalah organisasi yang dibentuk untuk membantu orang yang membutuhkan
bantuan, seperti bantuan keuangan. Jadi, jika Anda akan melalui keuangan
masalah jika Anda memiliki berantakan keuangan dan Anda perlu dana untuk
memulai bisnis Anda sendiri, atau Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar
tagihan, memulai bisnis yang bagus, atau Anda merasa sulit
mendapatkan pinjaman modal dari bank lokal, hubungi kami hari ini melalui email
jessicawilliamsloanfirm@gmail.com

PEMINJAM INFORMASI

Nama lengkap: __________________________________________
Negara: _____________________________________________
Alamat rumah: _______________________________________
Tanggal lahir: _________________________________________
Sex: _________________________________________________
Pekerjaan: ___________________________________________
Pendapatan bulanan: _______________________________________
Status pernikahan: ________________________________________
Sebuah Nomor telepon yang valid: __________________________________
Jumlah Dibutuhkan: ______________________________________
Lamanya_______________________________________________

Salam
Jessica Williams

Anonymous said...

Alhamdulillah,terima kasih atas perkongsian,saya akan cuba untuk lupakan si dia.