Tarbiah Sentap: Cara nak tinggalkan maksiat?

Saturday, 21 December 2013

Cara nak tinggalkan maksiat?


Siapa tak sedih, bila berulang-ulang kali melakukan dosa yang sama walaupun dah bertekad untuk berubah. Siapa tak tertekan, bila berputar-putar pada kesilapan yang sama walaupun telah berazam untuk tidak ulanginya. Siapa yang tak menangis bila maksiat yang kita telah berjaya tinggalkan dalam tempoh yang agak lama, akhirnya kita kecundang serta mengulangi maksiat tersebut.
Siapa tidak sedih dan menangis teresak-esak tentang perkara ini? Andai kita mempunyai hati yang hidup, andai kita mempunyai iman walau secebis, pasti perasaan sedih, tertekan, resah-gelisah, gundah gulana serta sesal menghantui fikiran kita.

Namun sampai bila? Sampai bilakah kita nak ulangi dosa yang kita benci, sampai bila kita mahu terus terpenjara dalam tekanan dosa dan maksiat? Sampai bila wahai kawan?!

Penulisan kali ini, saya tulis dengan penuh rasa serba salah, dengan penuh pengharapan agar saya sendiri BEBAS dari penjara dosa yang menyeksakan ini, dengan penuh harapan penulisan kali ini dapat memberi panduan, semangat, kekuatan, inspirasi, kefahaman dan kekeliruan serta halangan yang berlaku kepada mereka-mereka yang BERTEKAD  untuk BERUBAH.

Penulisan kali ini, saya tulis dengan tangisan. Saya amat mengharapkan kita sama-sama berpimpinan tangan menuju redha Allah. Saya sudah lihat depan mata bagaimana orang saya sayang dan percaya, berubah menjadi “pelik” dan bangga dengan dosa. Oh, Allah, aku sedih dan aku menangis! Saya kalau boleh, ingin usaha sedaya upaya untuk berubah dan menjadi asbab orang lain juga dapat berubah. Benar, itulah kebahgiaan saya.

Saya akan usaha menerangkan perkara ini satu persatu, sedikit demi sedikit. Saya minta maaf andai entri kali ini menjadi panjang lebar berbanding entri-entri yang lain. Saya harap, entri saya yang panjang ini memberi manfaat walaupun pada seorang insan.

3 point penting yang kita akan selami bersama insyallah:
1)Sejauh mana taubatmu?
2)Hukum Diri kita
3)Jangan buat dosa terang-terangan

SEJAUH MANA TAUBATMU?

Ramai yang bertanya, ramai yang luahkan, ramai yang terganggu, ramai yang sedih, ramai yang lemah semangat bila terfikir tentang:

 “Adakah taubatku di terima andai aku masih mengulangi dosa-dosa ku?”

Perasaan bersalah ini menyelubungi diri ramai orang. Pelbagai bentuk soalan yang di ajukan bagi menenangkan hati yang gelisah. Antara soalan yang di ajukan kepada saya yang membuatkan saya terkedu:

“Ustaz, saya memang nak berubah, dan saya ada niat nak berubah. Saya selalu menyesal dengan dosa yang saya lakukan, tapi masalahnya, saya masih tak dapat berubah! Seolah-olah ada benda yang menghalang saya…..”
“Ustaz, saya pernah berjanji untuk tak nak ulangi dosa saya, tapi saya tewas...”
“Ustaz, macamana cara nak hilangkan benda-benda kotor dalam fikiran kita..?”
“Ustaz, macaman nak jauhi maksiat? Beritahulah pada saya. Saya akan usaha untuk berubah dengan nasihat ustaz..”
“Ustaz, andai kita tak menitiskan air mata ketika bertaubat, adakah taubat kita itu benar-benar ikhlas?”
“Ustaz, saya selalu buat dosa, kemudian taubat, kemudian saya ulang semula dosa, kemudian taubat. Tapi saya tak tahan dan ulangi dosa itu semula, kemudian taubat semula. Adakah Allah akan terima taubat saya?”

Dan macam-macam lagi.

Wahai kawan, sejauh mana taubatmu itu betul-betul ikhlas?Apakah erti taubat? Saya mahu menerangkan tentang taubat dari beberapa sudut. Saya minta agar kita betul-betul fahami dan hayati, serta merasakan bahawa betapa pengampunnya Allah!

1)Taubat maskudnya kita rasa bersalah dengan dosa, insaf dan memohon keampunan dari dosa-dosa serta berazam untuk tidak ulangi lagi kesilapan tersebut.  Itulah 3 rukun taubat. RASA BERSALAH, MINTA AMPUN, dan BERAZAM TAK NAK ULANG DOSA KITA.

2)Tetapi sejauh mana kita ikhlas dalam taubat? Boleh je kita doa:

”Ya Allah, aku menyesal dengan dosa, ampunkan aku ya Allah, aku berazam untuk tak ulangi dosa aku ya Allah!”

Namun hakikatnya, di sudut hati kita, doa tersebut hanyalah sekadar UCAPAN yang tidak menimbulkan walau sedikit rasa kesal dan insaf. KEIKHLASAN dalam bertaubat hanya di ketahui oleh Allah dan diri kita sendiri!  Kalau betul kita ikhlas, perasaan insaf akan hadir! Menangis adalah antara bukti kita jujur dengan penyesalan kita…

Bukan sekadar tu, perasaan menyesal tu akhirnya menyebabkan kita usaha sedaya mungkin untuk tinggalkan dosa-dosa yang telah kita kesali. Kalau itu berlaku, maka itulah dia TAUBAT NASUHA.

3)Setelah kita taubat nasuha dengan sesungguh-sungguhnya, namun ATAS KELEMAHAN dan KECUAIAN kita, tak mustahil untuk kita gelincir dan jatuh sekali lagi ke dalam dosa yang sama. Namun, andai kita IKHLAS pada taubat kita yang pertama, maka Allah akan ampunkan dosa kita yang awal, dan untuk dosa yang baru kita buat, kita perlu taubat sekali lagi. Kalau kita tewas lagi, maka taubat lagi. Begitulah pengampunnya Allah. Namun ikhlas ni bukan benda yang boleh di buat-buat dan BERLAKON!! 

4)Perlu di fahami, kita ni LEMAH dan HINA! Sometimes, kita terjatuh lagi dalam dosa yang sama setelah taubat gila-gila. Jatuhnya kita pada dosa yang sama bukanlah bererti kita tidak ikhlas pada taubat kita yang sebelum ni.Tapi sebab lemahnya kita, kita terjatuh juga pada dosa yang sama walaupun sebelum ni kita telah insaf.

Jika benda macam ni terjadi (dah taubat, di sebabkan kelemahan, kita ulang balik, lepas tu taubat balik, lepas tu ulang balik bla bla bla….), maka, kita kena TAUBAT LAGI DAN LAGI setiap kali kita buat dosa. Jangan PUTUS ASA! Once kita putus asa, maknanya setan dah berjaya pengaruhi kita. Dan Allah takkan JEMU mengampunkan dosa kita walau betapa teruknya kita!

*****

Begitulah pengampunnya Allah. Tapi, jangan amik kesempatan! Namun, bak kata ibn qayyim:

“Orang yang paling bodoh ialah orang yang tahu Allah itu maha pengampun, maka dia jadikan perkara itu alasan untuk terus dia melakukan dosa…”

Kita tak tahu bila kita mati syeikh, sekali kita mati time buat maksiat, pergh… Sekali kita mati dalam keadaan kita tak taubat lagi sebab tangguh, silap besar! Sebab tu lah, jangan tangguh taubat, kalau boleh, lepas baca entri ni, terus taubat!

Ingat, taubat ni tak boleh berlakon. Ia isu HATI. Kerana sekarang, ramai yang rasa diri dia dah taubat, tapi dalam diri dia, tiada sekelumit pun rasa bersalah ketika buat dosa. Apakah?




HUKUM DIRI KITA

Saya nak sangat berkongsi pada semua orang tentang perkara ni. Cara ni adalah antara kaedah yang terbaik untuk kita baiki diri kita dan cara yang terbaik untuk membuatkan kita tak lagi teringin membuat maksiat. Cara ini saya namakan:”Cara nak memanipulasi syaitan”.

Dengan cara ini, seakan-akan syaitan sendiri akan “hasut” kita untuk tinggalkan maksiat(konon-kononnya). Caranya ialah dengan KITA MENGHUKUM DIRI KITA setelah buat maksiat dan dosa!

Kita pun tahu, syaitan akan suruh kita buat benda yang merugikan diri kita, dan menguntungkan dia. So, bila kita buat maksiat, ia merugikan diri kita dan menggembirakan syaitan! Tetapi, bila kita mengHUKUM diri kita, ia sangat efektif! Mari saya terangkan satu-satu cara nak memanipulasikan syiatn ni supaya boleh faham:

1)Kita berazam, setiap kali kita buat sesuatu dosa, kita akan hukum diri kita dengan sesuatu AMAL SOLEH. Contohnya, kita target:
”Setiap kali aku hisap rokok, aku akan hukum diri aku dengan baca quran 1 juzuk!”
“Kalau aku tengok video tak elok, aku akan sedekahkan RM50 kat surau, and then aku akan puasa 3 hari!!”
“Kalau aku tak pergi solat Jemaah subuh kat surau, aku akan denda diri aku dengan baca buku agama sebanyak 100 muka!”

2)Bila kita hukum diri kita, maka syaitan akan mula ragu-ragu, samada nak suruh kita buat maksiat atau tak. Sebab kalau dia goda kita untuk hisap rokok, dia tahu yang kita akan hukum diri kita dengan abca quran 1 juzuk, yang mana baca quran 1 juzuk tu amat merugikan syaitan dan meningkatkan iman kita berganda-ganda!!

3)Kalau dalam bahasa arab, cara ini di namakan “Iqob” yang bermaksud “denda”. Itulah yang para sahabat buat! Saya akan cerita beberapa contoh IQOB yang sahabat buat:

“Ada sorang sahabat, time dia tengah solat sunat kat kebun, tiba-tiba time tengah solat tu, dia ternampak burung dan burung tu menyebabkan dia tak khusyuk. Lepas habis solat, sahabat tu perasan yang dia tak khusyuk dan dia menyesal. Lantas, dia hukum diri dia dengan MENYEDEQAHKAN kebun itu kepada orang islam!!!!”

Dan banyak lagi. Takut panjang, orang malas baca:)

4)Saya mahu kemukan bukti, betapa efektifnya cara ini , sehingga syaitan sendiri akan hasut kita untuk tinggalkan maksiat! Hayati dan fahami kisah ini, akan betapa berharganya bila kita hukum diri kita setiap kali kita buat maksiat!

****

KISAH UMMU MAKTUM NAK KE MASJID

Ada sorang sahabat nama dia Ummu maktum, seorang yang BUTA. Dia nak pergi masjid untuk solat, dalam perjalanan, dia terjatuh lantas bajunya kotor. Dia pun patah balik ke rumah, bersihkan baju dan pergi semula ke masjid buat kali kedua. Tapi, sekali lagi dia terjatuh, dan dia patah balik ke rumah untuk bersihkan pakaiannya. Kemudian, dia pergi semula ke masjid buat kali ketiga. Dan, kali ketiga ni, dia hampir terjatuh, tetapi ada seorang lelaki selamatkan dia dan usung dia sampai ke masjid!

Setelah sampai kat masjid, ummu maktum pun berterima kasih pada lelaki tu sebab bantu dia jalan hingga ke masjid. Dan bila ummu maktum Tanya tentang siapakah lelaki itu, lantas lelaki tu jawab:

“Aku IBLIS!”

Ummu maktum pun terkejut dan bertanya:

“Kenapa kau bantu aku pergi masjid sedangkan kau IBLIS??!”

Iblis jawab:

“Kerana time kau jatuh kali pertama, Allah dah ampunkan semua dosa-dosa kau. Time kau jatuh kali kedua pulak, Allah ampunkan dosa semua ahli keluarga kau. Aku takut kalau kau jatuh kali ketiga, Allah akan ampunkan semua dosa penduduk madinah!! Habis sia-sia aku goda mereka buat dosa selama ni! Sebab tu time kau nak jatuh kali ketiga tu, aku tolong kau!!!

:)

KISAH ABDUL QADIR ALJAILANI(ULAMA’ DAHULU KALA)

Ada sekali tu, time subuh, ada orang kejut abdul qadir jailani untuk solat subuh. Bila abdul qadir jailani Tanya, siapakah orang yang kejut dia, lantas orang tu jawab:

“Aku IBLIS!”

Pastu Abdul qadir jailani Tanya balik:

“Kenapa kau kejut aku subuh sedangkan kau iblis??!”

Iblis jawab:

“Sebab aku tahu, kalau kau tak dapat solat subuh Jemaah, kau akan hukum diri kau dengan kau pergi mengajar agama kat ribuan orang! Aku takut kalau kau mengajar ribuan orang, mereka semua dapat hidayah dan susahlah kerja aku nanti!”

:)

*****


JANGAN BUAT DOSA TERANG-TERANGAN

Serius benda ni kena take note. Sebab once kalau kita dah buat dosa terang-terangan, ia bermakna kita rasa bangga dengan dosa, dan ketika itulah bermulanya KEBINASAAN diri! Saya rasa semua sedia maklum apakah itu dosa. Saya just nak bagi contoh beberapa dosa yang sangat biasa orang buat terang-terangan tanpa rasa bersalah.

Pertama, IKHTILAT. Semua sedia maklum, apa hukum ikhtilat dan batas-batas. Kalau tak tahu, boleh baca di sini:http://adninroslan.blogspot.com/2013/08/kekeliruan-dalam-ikhtilat.html
Tapi masalahnya, hari ni, ramai orang yang tahu tapi dengan bangganya ikhtilat di alam maya secara terang-terangan seperti komen mengomen “hohahoha”, sembang kosong di twitter siap mention-mention nama, komen-komen kat instagram dan lain-lain. Apakah? Apakah ini wahai kawan yang smart, macho lagi sweet?

Kalaulah rasa tak mampu nak kawal diri dari ikhtilat, janganlah sampai kita buat terang-terangan. Rasalah malu nak orang lain tahu maksiat yang kita buat. Kalau nak sangat, mesej je private, direct mesej dan yang sama waktu dengannya(walaupu itu pun salah). The point is, malulah dengan dosa yang kita buat wahai kawan! Isk , isk…

Kedua, TENGOK MOVIE DAN DENGAR LAGU LAGHO. Perlu ke kita bagi tahu orang lain tentang lagu lagho apa yang kita dengar sedangkan kita pun tahu apa hukum  dengar lagu-lagu kpop, Justin bieber, lady gaga, dan berates lagu-lagu yang berunsur haram. Kita pun tahu!

Tapi kenapa kita dengan bangganya bagitahu orang ramai yang kita sedang dengar lag utu? Contohnya kat twitter:

“#np Baby // Justin Bieber”
“#np Gangnam Style // Psy”
“#nw  Now you see Me”

Dan lain-lain. Kalau rasa tak mampu sangat nak tinggalkan lagu lagho dan movie-movie, janganlah bagitahu orang lain dan rasalah malu dengannya! Buat sorang-sorang.

Dan banyak lagi. Saya merayu sangat, rasalah bersalah, rasalah malu. Jagalah AIB kita dan jangan bagitahu orang lain. Allah dah simpan aib kita baik-baik, buat apa kita nak bagitahu orang lain tentang dosa yang kita buat? Malu syeikh, malu. Isk isk…

*****

Sebagai pengakhiran, cara terbaik untuk tinggalkan maksiat ialah dengan buat amal soleh sebanyak-banyaknya dengan istiqomah. SOLAT tolonglah, tolonglah, tolonglah jangan tinggalkan wahai kawanku! Saya sangat-sangat merayu!

Mulalah dari sekarang, lazimi diri dengan solat, mulalah berjinak-jinak dengan quran, basahi lidah kita dengan zikir-zikir, carilah KAWAN yang support kita untuk berubah dan dampingi mereka.Ikutlah TARBIAH dan USRAH, ia adalah cara yang tunjang agar iman kita selamat!

Kerana bila kita telah “tenggelam” dalam lautan amal, maka allah akan campakkan dalam hati kita perasaan benci dan geli pada maksiat! Percayalah wahai kawan, percayalah!

Saya yakin, ramai orang yang nak berubah. Kuatkan azam, kekalkan semangat, terus maju, move on, jangan hirau apa orang kata, doa pada Allah! Saya yakin kita mampu. Once kita dapat berubah, kita akan MENANGIS kegembiraan, menangis kesyukuran, menangis kebahgiaan kerana NIKMATNYA IA, dan kita akan menangis keinsafan dan ketawa sendirian, kerana pelik dengan diri kita yang suka melakukan dosa dalam keadaan ianya sesuatu yang amat menyeksakan.

Saya doakan korang. Dan saya minta, doakanlah saya! Moga Allah bagi syurga pada kita! Moga Allah bagi syurga! Saya akhiri penulisan kali ini dengan satu kata-kata:

“Pintu taubat tak akan terbuka hanya dengan sekali ketuk. Tetapi, ianya akan tebuka setelah kita ketuk berkali-kali. Dan ketika itu, kita akan menangis kenikmatan kerana akhirnya kita telah bebas  dari penjara dosa dan berlari menuju cinta Allah!”

Moga Allah bagi syurga!


-Adnin Roslan-




187 comments:

Ilmam Ahmed said...

Alhamdulillah,bermanfaat betul entri ni.

amir al-azm said...

Untuk kisah Iblis & Ummu Maktum beserta kisah Iblis dengan Qadir Jailani tu dapat drpd mana ya sumber rujukannya? Mohon pencerahan, sebab nak share dgn kawan2 ^_^

muhammad khairul amin said...

mohon share sheikh..

Izuan Izzaidi Azmi said...

nice one bro! :D

phadlee said...

trima kasih

Wangian Syurga said...

Maaf saya ingin bertanya..boleh saudara ulas dengan lebih jelas tentang ikhtilat alam maya? Saya kurang jelas apa sebenarnya batas2nya.. kerana alam maya sesuatu yang tidak kita lihat.. tak seperti ikhtilat dengan ajnabi secara terang2an.. mohon saudara dapat membantu saya.. terim kasih..

qaseh amiera said...

Alhamdulillah..Bermakna sangat entri ni..Moga kita sama-sama diberikan hidayah oleh Allah untuk sama-sama meninggalkan dosa..Amin..

HuzaylMohd said...

hensem entri ni :]

Sinar Siraing said...

Alhamdulillah..entri ni sangat bermanfaat...sungguh la berubah itu tak mudah..tp saudara berjaya kemukakan satu suggestion yg sy rasa agak menarik..iaitu MENGHUKUM DIRI..insyaAllah..mudah2n dapat bantu saya dan shbt lain u berubah jadi baik ikut SKEMA ALLAH atas izinNYA....AMIN...syukran

Rosebud said...

Salam.
Terima kasih. sgt inspiring.
Moga Allah beri syurga! :)

Syiqa Official said...

salam boleh ustaz trgkn apa hukum tengok wayang bersama keluarga/ kawan kawan sejantina?

A single step said...

syukran for this beneficial entry. btw, nak tanya, yang meghukum diri sendiri tu sama macam nazar ke?

Wayfarer said...

MasyaAllah sungguh hebat entri ni. Terima kasih ustaz... ustaz, saya ada satu soalan. Dalam entri ni ustaz kata jangan bergaul di alam maya secara terang-terangan kerana x mahu bangga dgn dosa. Ustaz kata private message itu lebih elok? (walaupun masih x baik sebenarnya spt yg dikatakan oleh ustaz) ini hanyalah pandangan saya ttp bukankah berborak terang2an di mana org boleh lihat lebih selamat drpd berborak secara diam2? Kerana kalau borak secara private boleh mengakibatkan org tersebut mengeluarkan kata2 yg lebih 'menggoda' mungkin kerana dia tahu tiada siapa sdg membacanye kecuali mereka berdua. Maaflah comment panjang, saya ingin tanya saja. Ilmu saya ni cetek, terima kasih ustaz! :D

CIK EIJA RAZALI said...

Assalamualaikum. maaf sy mencelah. bukankah hkum ikhtilat smada di realiti atau alam maya itu sma sja ? andai ada keperluan ( urusan... ) , barulah ia mnjadi harus ? maaf andai sy slh. brkenaan dgn pvt msg, mungkin lbih baik dpd umum...sbb apa pndgn org yg mmbcanya ( if di publickan ) ? mungkin boleh mnjdi stu fitnah ? prasangka ? sdgkan Allah mnutup aib kita, mngapa mahu dibuka sndiri ? brurusan apbila prlu..shja ? brbalik kpd hati...? mohon maaf andai tersalah bicaranya. asif jiddan. sy mohon pncerahan dri yg lebih arif. asif. Assalamualaikum.

..puragurlzz.. said...

assalamualaikum. saya ingin bertanya. bagaimana kah kalau seseorang perempuan itu melakukan maksiat bersama kekasihnya tanpa melakukan zina tetapi menunjukkan auratnya kepada kekasihnya di laman sosial? perempuan itu telah bertaubat dan menyesali akan perbuatan nya itu. tetapi bagaimanakah masa depan perempuan itu. sewaktu dia akan berkahwin nanti. wajibkah dia berkahwin dengan kekasihnya dulu.ataupun dia perlu menceritakan kepada suaminya nanti akan hal ini.mohon penjelasan.assalamualaikum

Adnin Roslan said...

Taubat.tgalkan lelaki tu.Jgn ulangi perbuatan tersebut. dan x perlu pun cerita pada suami ttg kisah silam tu.

Anonymous said...

Like it! Music? Lady Gaga??? No way! Well, I am Nirvana fan.

Hamba Allah Yang Kerdil said...

Salam, MashaAllah penulisan yang sgt bagus, saya sendiri amat terkesan dgn setiap entri anda.tapi adalah lebih baik jika selepas ini letakkan dalil2 dari al Quran dan hadith yang shahih, serta daftar rujukan. Supaya setiap kata-kata yang keluar bukanlah menurut buah fikiran kita sendiri.

Ingat semula, kata Umar al- Khattab.

"Sesungguhnya binasanya umat yang terdahulu kerana mereka mengambil kitab ulama' mereka dan meninggalkan kitab tuhan mereka."

Rujukan kita sebagai dai'e

1. Al Quran
2. Al Sunnah
3. kata-kata Sahabat
4. kata2 tabi'in

w'alam

Ayuni Bwhite said...

Alhamdulillah Sangat2 terjawab dgn entry ni..
Cuma 1 yg belum jumpa..dimana dan bagaimana nk cari sahabat2 yg beriman?? Sehingga kini belum sy jmp ustz..

Anonymous said...

Jazakallahu khair..
sangat bermanfaat..
teruskan jadi insan bermanfaat..
inshaaAllah..

Anonymous said...

Assalamualaikum ustaz, sy tgh keliru sy ade kwn yng suke melakukan maksiat dan dia suka menceritakan maksiatnya pada sy.sy cuba untuk nasihatkn dia supaya berubah tp dia abaikn nasihat sy..sy teringin nk tgk dia berubah tp sy sendiri pun tak cukup ilmu agama untuk ajak dia berubah menjadi org yng lebih baik...dan sekarang adakah sy patut tinggalkan kwn2 sy mcm tu jea ataupun tetap berkwn dengnnya..??

EdYoungster said...

mohon utk share di note facebook, ye ust.

Ana Rohani said...

Alhamdulillah, entri yg sgt bmanfaat.

Ana Rohani said...

Alhamdulillah, entri yg sgt bmanfaat.

Anonymous said...

Assalamualaikum, saya teringin sangat nak berubah nak tinggalkan maksiat nak tinggalkan dia untuk menjadi wanita solehah tapi saya tak mampu. Pernah saya betul2 tekad untuk berubah, tapi hanya sebulan lebih. Saya tak kuat untuk tinggalkan dia sehingga tak boleh focus study, dah tak boleh nak gelak ketawa asyik nak emo je, tiap2 malam saya akan menangis merindui dia. Bila teringat betapa sakit ketika itu, saya jadi serik untuk tinggalkan dia tapi saya tahu bersama dengannya saya tak mampu berubah. Saya rasa macam dah tak layak hidup kerana saya hanya buat Allah murka pada saya. Saya buat ibu ayah saya sedih sakit kecewa dengan perbuatan saya yg macam orang takde agama ni. Tolong saya :'(

Anonymous said...

salam. saya nak tanya.. kalau solat kita diterima Allah. mesti kita jauh dengan perkara-perkara mungkar. jadi, untuk orang yg solat setiap hari dan waktu tapi still melakukan dosa yg sama, bagaimana is boleh terjadi? sedangkan setiap dosa yg dia lakukan, dia akan bertaubat.. adakah solatnya selama ini tidak diterima Allah?

norshaherah said...

Alhamdulillah...terima ksih...sgt menyentuh mata hati...mudah2an kite semua sama2 diberikan kekuatan untuk berubah... amin

CAHAYA KEBIJAKSANAAN said...

Assalamualaikum admin
saya sangat bersyukur pada Allah sbb dh pertemukan saya dengan blog ini :) Moga Allah merahmati umat Islam terutamanya yg sentiasa cuba mnyampaikan yang terbaik untuk kebaikan kita semua :)
saya minta izin untuk share sedikit sebanyak entri ini utk blog yg mnjadikn saya sebagai admin . Moga diizinkan
jazakallahu khairan

pendosa tanpa noktah said...

:"kehidupan ini ibarat pengembara , kita lakukan kebaikan di dunia untuk bekalan di akhirat"

pendosa tanpa noktah said...

:"kehidupan ini ibarat pengembara , kita lakukan kebaikan di dunia untuk bekalan di akhirat"

nurrr said...

menangis sampai Lebam bace nie.. dari awal sampai abis tulisan nie.. doakan saya juga.. sama-sama kita dapat. moga Allah redho.. saya doakan semoga penulis nie masuk syurga dan hadirnya dirinya membawa rahmat, petunjuk,hikmah dan asbab org lain berubah amin..

Anonymous said...

alhamdulillah,trima kasih krena ianya sgt membantu sya...ttapi saya ingin bertanya,ade seorng perempuan ni yg sering menjadi perhatian lelaki..beliau sgt menutup aurat...adakah dia perlu mmkai purdah bagi menyelakkn fitnah?

Anonymous said...

Ikhtilat alam maya tu , kite cakap dgn bukan mahram perkara yg xpenting...

contoh - dah makan ?
dah solat?
sihat ?

atau kite letak emoticon smiley dan sbagainye.. ia boleh mnaikkan syahwat...

dan sbagainye

Wallahua'lam

Anonymous said...

Terima kasih....amat3 bermanfaat lagi2 untuk budak sekolah menengah yang tak tahu apa2 macam saya...semoga kita sama2 dapat masuk syurga Allah :)

farina said...

MasyaAllah.. Alhamdulillah.. admin bykan entri begini.. suke sy bace.. semua kene dgn diri setiap insan bernama manusia.. teruskan dakwah n terusan menulis admin ..

Anonymous said...

jazakallahu khairan khathiran.. saye akn cube berusaha sedaye upaye utk lakukan 3 cara yg marvellous informative and bermanfaat tuh.. fighting!! mohon share ye.. byk awk punye saham akhirat :)

aminin524 said...

Allahu akbar . Terima kasih byk kpd admin blog ni . Semoga tuan dilimpahi barakah, redha dan rahmatnya . Menangis diri alfaqir ketika membaca artikel ini . Barakallahufik !

heruaza elxia said...

mashaallah... teruskan perjuanganmu..

Faiez Saje said...

MasyaAllah, semoga Allah memberkatimu wahai pejuang agama Allah dan lahirkan ramai lagi insan yg usahanya sepertimu..

Hamka Kereta Mayat said...

salam, lebih kurang dengan entry Hamka Keretamayat.

Sata tahu sebab ada pembaca yang perasan.


http://keretamayat.blogspot.com/2009/01/minta-tolong-pada-syaitan.html

Hanis Ezaty said...

Alhamdulillah terima kasih uztaz :)
ustaz ingin saya bertanya , jika sebelum ni aurat tidak terjaga tetapi dia sudah bertaubat dan gambarnya yang aurat tidak terjaga tersebar , adakah berdosa juga baginya walaupon dia sudah bertaubat? Harap uztaz membantu ..

Suzy Roxy :) said...

nak minta izin utk share..

Suzy Roxy :) said...

nak minta izin utk share..

ღسيتي نورهدايهღ said...

👍👍👍👍

ღسيتي نورهدايهღ said...

Trima kasih atas perkongsian

Shaifullah said...

Yg ummu maktum tu dlm video cocombee ada. habib ali ada cerita.

gadis November said...

Thx a lot. I cried a tear or two through this article. Deep and meaningful. Thanks

Aliya Marsanda said...
This comment has been removed by the author.
Aliya Marsanda said...

19 May 15 at 20:27
Terima kasih.. sy bace mcm2 article utk motived diri sy.. sy hargai usaha encik..ini salah satu ptujuk baik utk sy. tq encik. First komen sy delete sbb trikut date game pulak. Hehe

ᵔᴥᵔ ♥ Bo★dark Unf★reseen ♥ ᵔᴥᵔ said...

Sungguh bermanfaat. Teruskan usaha jazakkallah :)

Dida Ayu Ab Hamid said...

Alhamdulillah, syukran for the beneficial entry. Jazakkallah.

Anonymous said...

Memang betul2 sentap..Alhamdulillah

starpark said...

InsyaAllah akan cuba praktikkan selepas ni.

Anonymous said...

Alhamdulillah, syukran atas entri yang bagus ini. Saya dalam proses untuk melupakan crush saya di tempat belajar. Susah sedikit sebab crush itu classmate saya sendiri. Tapi saya akan berusaha untuk mempertingkatkan amal lagi, dampingi ibadah dan zikir, mudah mudahan insyaAllah, saya dapat melupakan si dia. Amin.

Anonymous said...

Assalamu'alaikum, ustaz...sy suka sangat ngan entri niii...SENTAP YG PENUH KASIH SAYANG... Ustaz doakan sy ya, agar dikuatkn iman dn istiqamah dlm mengejar cinta Ilahi...

Hj Zaini Atam said...

Ikut keluar jalan Allah..anda akan belajar dan terus amalkan..In shaa Allah
Berjuta dah ikut program keluar jalan Allah di seluruh dunia..

Anonymous said...

Hati lalai ,solat xkhusyu spt munaffiq solat nya hny sdikit mngingt Allah. Kta kna cuci hati kita dgn jln tareqat , guru yg mursyd .. ambk zkir yg khusus bg latih hati yg lalai sntiasa ingt Allah.

Anonymous said...

Ingatlah lah Allah, bile kite jage hubungan dgn Allah, Allah akan bantu kite. Dan bykkanlah berdoa, krn Allah suke pd hambenye yg meminta minta.insya Allah. :)

Anonymous said...

Dlm hadis ade mengatakan, cegahkan maksiat dgn tangan(perbuatan), kemudian dgn lidah(percakapan/nasihat), kemudian dgn hati(doa) sesungguhnye cegah dgn hati adelah selemah lemah iman. Teruskan berkawan dgn dia teruskan nasihatkan dia, insya Allah, Allah akan beri hidayah pdnye. Adekah kita sanggup melihat rakan kite disekse di akhirat atas kelalaian kite yg tidak mahu membimbingnye ke jln Allah ?pkir blk. wallahua'lam

HoMuRa HaKiM said...

Alhamdulillah~ thanks utk artikel kli ini. sy sngat trkesan n trsentap dgnnya. slah stu yg mnariknya adalah kaedah mnghukum diri sndiri. satu kaedah yg bru sy ketahui n sy ingin skali mncubanya insyaAllah. terima kasih ustaz. semoga kita sama2 dpt bertaubat n mnuju cinta Allah SWT yg suci.. Wallahualam~

Nur Qamarina Balqis said...

AlhamduliLLAH, syukur ALLAH telah ilhamkan pada ustaz untuk tulis entri nih. sungguh memberi manfaat dan impak yang mendalam setelah membaca kesemuanya T_T ALLAHu Rabbi, jujur memang menitis air mata, rasa sebak, semua ada bila baca entri nih.... Teruskan usaha Tarbiyah pada kami semua, sesungguhnya kami umat yang dahagakan Tarbiyah sebegini. . . Terima KAsih Ustaz... T_T

ezazy L said...

Salam, saya nk tanya... Macam mane nak tegur kawan kita yang berikhtilat sedangkan dia pun dah tahu hukum dan kesannya? Adakah kita akn berdosa jika kita x tegur sedangkan dia pun dah thu?

Anonymous said...

Assalam... tq atas perkongsian... saya nk mintk kebnaran utk share boleh x?

Nuraqilah Jumari said...

blh bg tips nk lupekn crush yg mmg kwn baik ngn kte x? sbb kwn pd mulanye tp skrg da xrse kwn lg da. hrp dpt bg caranye

rabiatul asmaniza said...

mohon share

nufa said...

Assalamualaikum . , emm sy akui dgn
" Setelah kita taubat nasuha dengan sesungguh-sungguhnya, namun ATAS KELEMAHAN dan KECUAIAN kita, tak mustahil untuk kita gelincir dan jatuh sekali lagi ke dalam dosa yang sama. Namun, andai kita IKHLAS pada taubat kita yang pertama, maka Allah akan ampunkan dosa kita yang awal, dan untuk dosa yang baru kita buat, kita perlu taubat sekali lagi. Kalau kita tewas lagi, maka taubat lagi. Begitulah pengampunnya Allah."

dan org sekeliling tak faham diri yg lemah nii iman nya turun naik dan berusaha utk berubah .
hm tak kuat nya hati bila org mengata bila kita masih lemah nk berubah .

Nurin Syahirah said...

Alhamdulillah. Thanks ustaz.
Walaubagaimanapun, bg sudut kita nak hukum diri kita tu... kita kena hukum dgn bersungguh-sunguh kan? Kalau buat ala kadar.... syaitan pn suka dan lagi lagi nk goda kita .. x gitu ke??

Nurin Syahirah said...

Maksud saya... x memberi kesan pun kan kalau x ikhlas dan xde kesungguhan?? Mcm mana tu mohon penjelasannnn

Anonymous said...

Slm. Sy berkwn dgn seorng lelaki dan kami merncang untuk berkahwin. Dia di selatan dan sy di pantai timur. Kami berjumpa setahun sekali atas faktor kekangan masa. Malangnya,pasangn sy liat untuk mngerjakan solat,ustz. Sy selalu memohon agar diberi hidayah olehNya kepada kami kerana sedar perbuatan kami y mhampiri zina dan memohon agar dipercepatkan jodoh kami untuk mngelakkan maksiat kami. Sy tidak berhasrat untuk meninggalkannya ustz kerana mahu membimbing dirinya serta sama2 menuju ke jalanNya. Lelaki y baik untuk ppuan y baik,kan ustz. Sy selalu muhasabah diri sy tentng kenapa sy dipertemukan dgn dia. Apa y perlu sy lakukan,ustz?

Anonymous said...

Assalamualaikum saudara..
Saya ingin bertanya, bagaimanakah cara untuk kita bertaubat sedangkan kita tidak ingat akan dosa yg telah kita lakukan?
Saya memohon agar saudara sudi menjawabnya.. :)

Anonymous said...

Terima Kasih atas pengongsian . Alhamdulillah dah tiada kekeliruan lagi ..

Hazim said...

Terima kasih ustz atas perkongsian yang amat terkesan..
. ustz bagaimana kita nk kawal nafsu sebaik mungkin? Mohon penjelasan ustaz

Azwan said...

Setahu saya senjata paling efektif untuk menundukkan nafsu ialah berpuasa. Untuk dapatkan penjelasan lanjut boleh tqnya yang arif

Sofea CM Nasir said...

Tq so much. Sangat bermanfaat untuk kita semua..

silvi landa said...

988Bet | Agen Sbobet | Agen Judi | Agen Bola
Agen Sbobet
Agen Bola
Agen Judi
Bandar Judi
Bandar Bola Bonus
Bandar Asia77
Agen Poker
Agen Asia8
Agen 1sCasino
Agen Casino
Agen Bola IBCBET
Agen Bola Sbobet
Prediksi Bola

nysa khidir said...

Assalamulaikum ustaz... sye Da baca article ni... sye terasa slah dgn diri sye sbab sye terlalu lalai sehingga sye hiraukan dosa tersebut... sye nk minta dri ustaz ... mcm mna nk lupakan seorang yg pernah sye syg dulu... sye Da cuba tpi mkin dilupa mkin diingat ustaz... mohon beri pejelasan ustaz : )

Anonymous said...

Jika ditakdirkan hanya seorang yg mendapat manfaat dari entri ini, biarlah aku orangnya. Amin.

azwan aznan said...

masya-Allah, sgt bermanfaat...

Syukran Neji said...

Terima kasih. Allah gerakkan hati saya untuk ke entry ni. Sungguh bermanfaat.

Mohd Hamka said...

Kenapa kereta mayat..sedih aku baca namamu ni..

Aidil Haziq said...

saya ade melakukan nazar di mana kalau saya buat dosa tu, saya akan puasa 1 hari. tetapi bile saya buat dosa tu banyak kali, saya x pernah puasa. adakah setiap dosa yang saya buat tu perlu bayar kafarah atau bayar sekali sahaje?

Aidil Haziq said...

saya ade melakukan nazar di mana kalau saya buat dosa tu, saya akan puasa 1 hari. tetapi bile saya buat dosa tu banyak kali, saya x pernah puasa. adakah setiap dosa yang saya buat tu perlu bayar kafarah atau bayar sekali sahaje?

hanis shahidan said...

INI UNTUK JAWABAN AIDIL HAZIQ.

Begitulah pengampunnya Allah. Tapi, jangan amik kesempatan! Namun, bak kata ibn qayyim:

“Orang yang paling bodoh ialah orang yang tahu Allah itu maha pengampun, maka dia jadikan perkara itu alasan untuk terus dia melakukan dosa…”

hanis shahidan said...


“Kamu perlu bertaubat dari dua dosa. Satu, dosa kamu yang lalu. Kedua, kamu perlu taubat kerana kamu menangguhkan taubat kamu…”
(Ibn Qayyim)

Syam28 Syam28 said...

Terbaik entry ini....doakan saya sekali yea....

Syam28 Syam28 said...

Terbaik entry ini....doakan saya sekali yea....

Azlina Ahmad said...

Subhanallah. Terasa sgt2 muhasabah diri ini.

amri mahmud said...

Assalamualaikum ustaz.nk tanya sikit.adakah org yg berliwat ni akn diampuni allah sdgkn die prnh bertaubat bnyak kali dan melakukan perkara yg sama.
Tlong bls kt whatapp.01131652349
Ok.tq

mgmpoker88 said...

Senang bisa berkunjung di blog Anda. trims.

Buruan Gabung Sekarang Juga dan Dapatkan Bonus Hingga Jutaan Rupiah disetiap Harinya Hanya di dewa poker

Pendosa hina said...

Salam... saya ada masalah teruk, saya kuat sangat berjudi, hampir cecah ribuan ringgit. pernah sekali dua bulan straight saya berjudi, berkerja hanya lah untuk judi... saya kesal apabila kalah. tapi bila ada duit je terus saya berjudi.... saya cuba berhenti banyak kali. tapi paling lama seminggu je, saya mintak tolong sahabat sesiapa yg boleh tlg penderitaan sy ni... sampai ada satu malam ni akibat saya kalah. mak saya beri nasihat tapi saya lawan... sampai nangis dia.. saya menyesal sangat. minta tolong sesiapa yang boleh nasihat saya dan beri dorongan agar berhenti berjudi..... semoga Allah berkati kamu semua.... tolong doa kan saya agar diberi hidayah... boleh email sy ke fikri_skudai@yahoo.com terima kasih semua

Bagus Triwibowo said...

Visit my site to get awesome things Nonton Film Jasa Youtube View

Bagus Triwibowo said...

Bandar Bola | Agen Bola | Agen Domino | Agen Poker |

Poker Terpercaya said...


SahabatQQ.Casino Agen Domino 99 dan Poker Online Terbesar di Asia
Jelaspoker.com Situs Agen Poker Online Terpercaya di Indonesia
DominoHP.net Agen Poker Online Terpercaya
Sarana118.com Agen Judi Sbobet Live Casino dan Togel Online Terpercaya seasia
Sarana Pelangi Agen Judi Domino QQ, Bandar Poker dan Bandar Qiu Qiu 99 Terpercaya Seasia

Anonymous said...

thanks.. semoga kita jauh drpd riyak sum'ah takabbur.. dan rasa dr itu mulia.. (aq ni hamba.. (hina.. (kecil)))

Anonymous said...

#muhasabah
#notmuhakeyel(KL)

Anonymous said...

Alhamdulillah.. sangat bermanfaat nasihat saudara untuk saya yang sering melalkukan dosa2 ini.. terima kasih.. semoga Allah merahmati saudara..

Sonya Lims said...

thanks for sharing! bandar bola

Zero Thompson said...

Alhamdulillah! :) terima kasih kepada ust kerana bagi cara yang terbaik. :D cara memanipulasi syaitan tub terbaik..terima kasih kongsikan..moga2 dengan ilmu yang ust bagi ini akan menjadi aset untuk ust masuk syurga Allah Insya-Allah

Sonya Lims said...

Awesome and informative article that i had read! Thanks for your sharing, looking forward to read your next post soon! agen sbobet

Daniyal. said...

Salam. Patutkah saya tinggalkan seseorang itu sebab nak jauhkan dari maksiat? Tapi nak dikatakan tak sampai hati. Tapi iman tak cukup kuat nak elak dari maksiat. Mohon tolong diri saya yang lemah ni.

agen bola said...

Such an efficient article! Please keep update your blog thanks.

Syam Hisyam said...

Mohon share

Syam Hisyam said...

Mohon share

AMIRUL HAKIM ANUAR said...

Terima kasih kerana bagi jawapan terhadap pertanyaan saya ni....tapi kalau boleh saya nak tanya.....ini tentang kisah saya... saya sudah melakukan maksiat (gay)tapi time saya dah habis minta ampun dari ALLAH saya asyik fikir benda lucah atau maksiat yang telah saya lakukan sebelum ni...setiap hari saya minta agar ALLAH hapuskan semua benda lucah dalam otak saya ni...tapi x jadi apa2pun....pertanyaan saya bagaimana mahu menghilangkan benda maksiat dalam fikiran saya????

Nur Aimi Athirah said...

Assalamualaikum, Ustaz sy mohon share . ��

Anonymous said...

Assalam. SubhanAllah. Sy share ya. Terima kasih

Unknown said...

Mohon share semoga sya dapat bantu diri sendiri

Anonymous said...

ya allah terima kasih sangat. tak sia-sia saya search google apa sebab saya asyik buat dosa even dah taubat byk kali. thanks banyak2. saya akan cuba usaha banyak kali dan tak putus asa. cara hukuman tu pon saya akan cuba sedaya upaya untuk ikut.terima kasih (T.T)

Wenti Sudarso said...


Yet Another Issue Is Video Games Are Generally Serious As The Name Indicated With The Key Focus On Learning Rather Than Leisure. Although, There's An Entertainment Facet To Keep Your Young Ones Engaged, Each One Game Is Frequently Designed To Work On A Specific Expertise Or Course, Such As Instructional Math Or Science. Thanks For Your Post. judi online

Wenti Sudarso said...


Thanks - Enjoyed This Update, Is There Any Way I Can Get An Email Sent To Me When You Make A New Update? slots games

Wenti Sudarso said...


Hi There, Simply Became Aware Of Your Blog Through Google, And Found That It's Truly Informative. I Am Gonna Watch Out For Brussels. I Will Appreciate When You Continue This In Future. Numerous Other Folks Shall Be Benefited Out Of Your Writing. Cheers! judi bola

agustinkarin said...


Hi! This Is Kind Of Off Topic But I Need Some Help From An Established Blog. Is It Very Hard To Set Up Your Own Blog? I'm Not Very Techincal But I Can Figure Things Out Pretty Quick. I'm Thinking About Making My Own But I'm Not Sure Where To Begin. Do You Have Any Points Or Suggestions? Cheers judi bola online
domino qiu qiu
agen bola online
poker online indonesia
agen sbobet
agen sbobet
poker online
online casino

agustinkarin said...


When I Initially Commented I Clicked The "Notify Me When New Comments Are Added" Checkbox And Now Each Time A Comment Is Added I Get Three Emails With The Same Comment. Is There Any Way You Can Remove Me From That Service? Thanks! judi bola
bandar bola
agen poker
interwin sportbook.

agustinkarin said...


Thanks For Your Intriguing Article. One Other Problem Is That Mesothelioma Cancer Is Generally Attributable To The Breathing Of Dust From Asbestos, Which Is A Carcinogenic Material. It Truly Is Commonly Seen Among Individuals In The Engineering Industry That Have Long Experience Of Asbestos. It Can Be Caused By Residing In Asbestos Covered Buildings For Some Time Of Time, Inherited Genes Plays A Crucial Role, And Some Consumers Are More Vulnerable Towards The Risk As Compared With Others. judi online
poker online
judi online
agen bola
livescore
judi online
nonton movie

agustinkarin said...


I Will Immediately Clutch Your Rss As I Can't To Find Your Email Subscription Hyperlink Or E-newsletter Service. Do You Have Any? Kindly Allow Me Recognize So That I Could Subscribe. Thanks. domino qiu qiu
judi bola
judi bola
judi bola
judi bola online
nonton film semi

Anonymous said...

Assalamualaikum bang tlg lah jawab saya menghukum diri dgn membaca 5 muka surat alquran setiap kali taubat saya tu tak ikhlas,khusyuk Dan tak sungguh ketika saya zikir istighfar. Betulkah cara saya ni? Bila akan berkesan kaedah ini. dah lama saya menanti untuk bertaubat dgn ikhlas dan sungguh2.Terima kasih

Anonymous said...

Bang tolong lah jawab soalan saya di statas ni

HW said...

thank you for the opportunity that is given, may be useful for many people.

domino qq
domino qiu qiu
domino 99
bandarq
cuplikan gol
pasaran bola

Stefani said...


Simply Desire To Say Your Article Is As Astonishing. The Clearness For Your Post Is Simply Excellent And That I Can Assume You're Knowledgeable In This Subject. Fine Together With Your Permission Allow Me To Snatch Your RSS Feed To Keep Updated With Approaching Post. Thanks 1,000,000 And Please Continue The Gratifying Work. judi online

agen judi bola said...


Great Blog Here! Also Your Website Loads Up Fast! What Host Are You Using? Can I Get Your Affiliate Link To Your Host? I Wish My Web Site Loaded Up As Quickly As Yours Lol

bandar judi said...


What?s Going Down I'm New To This, I Stumbled Upon This I Have Found It Absolutely Useful And It Has Helped Me Out Loads. I Hope To Contribute & Aid Different Customers Like Its Aided Me. Good Job.

agen bola said...


We Are A Group Of Volunteers And Opening A New Scheme In Our Community. Your Web Site Provided Us With Valuable Info To Work On. You've Done A Formidable Job And Our Entire Community Will Be Grateful To You.

insyirah70 said...

alhamdulillah. terima kasih kerana sudah mengajar kami sehingga ke titik yang terakhir. Insha Allah dengan segala penerangan awak, kami semua dapat berubah. Terima kasih beribu ribu kerana mengajar saya untuk tidak berputus asa dalam keadaan yang saya mahu berubah. terima kasih, jasa mu dikenang. semoga Allah panjangkan umur saudara berkati rezeki saudara dan ampunkan segala dosa saudara dan dosa keluarga saudara serta dosa kami. Aamiin..

acehpoker said...

Kini Telah Hadir Agen Poker, DominoQQ, Capsa Susun, Bandar Ceme,Ceme Keliling, & Live Poker Terbaik dan Terpercaya.

Hanya dengan Minimal Deposit 10 ribu Bonus 10 ribu dan Minimal Withdraw 25 ribu anda dapat bermain di Acehpoker;

1. Acehpoker memberikan bonus Referral 15% (Seumur Hidup)
2. Sistem keamanan terjamin dan Data pribadi akan aman bersama kami.
3. Player Vs Player ( 100% No Robot)
4. Dengan Sistem Confirm Deposit terbaru Max 2 menit (Jika semua Nama di Id dan di bank
sama)
5. CS yang ramah dan Melayani dengan Professional
6. Online 365 Hari 24 Jam
7. Anda Menang berapapun Kami Bayar tanpa Maksimal Withdraw dan Tidak ada batas maksimal
withdraw dalam 1 hari.
8. Dapat bermain 6 permainan hanya dengan 1 Web , yaitu Poker , DominoQQ , Bandar Ceme, Capsa Susun, Ceme Keliling, Live Poker
9. Bisa bermain di Android dan IOS
10. Sistem pembagian Kartu menggunakan teknologi yang mutakhir dengan sistem Random Permanent (acak) , Dan tersedia Ratusan meja untuk tempat anda bermain

Pin BBM : 563AB8CA
yahoo : mahadewi374@yahoo.com
Line: Lilly080615

Bola
Agen Bola Terpercaya
Daftar Judi Bola Maxbet
Bandar Bola IBCBET
Daftar Bola BCA
Cara Bermain Poker
Agen Poker Terpercaya
Poker Bonus Deposit
Cara Daftar Poker
Bandar Ceme Terpercaya
Cara Bermain Poker
Situs Poker Terpercaya
Judi Bandar Capsa
Poker Bonus Member Baru
Panduan Bermain Poker
Agen Poker Terbaik
Poker Promo Poker Online
Poker Online Terpercaya
Capsa Susun Uang Asli
Qiu Qiu Uang Asli
Poker Online Terbaik
Domino QQ Online
Bandar Ceme Keliling
Judi Poker Online
Agen Ceme Keliling
qiu qiu
texas holdem poker
Poker Online Indonesia

jolie lim said...

Berita Up to date terpercaya.. Mari Dikunjungi. .
Berita Terkini
Berita Harian
Berita Terpercaya
Berita Unik

Anonymous said...

Kumpulan Cerita Dewasa, Nonton Bokep Online, Film Semi dan Kumpulan Foto Bugil ..

Cerita Dewasa
Nonton Bokep Online
Video Bokep
Film Semi
Cerita Dewasa
Cerita Sex terbaru
Nonton Movie Online
Film Semi

Forum AJ said...

Gabung langsung dengan agen judi online casinobola77.com yang bertindak sebagai agen bola sbobet dan menyediakan permainan casino sbobet, oriental casino, ION CASINO, Asia855, 88tangkas, Tangkasnet, Tembak Ikan Joker123 dan Judi Bola 88

Anonymous said...

Taubat. Lepas tu kenali diri kita. Siapa aku itu? Nescaya jika nampak akan takut nak buat dosa. InsyAllah.

kumala sari said...


Sebagai agen judi online poker terbaik dan terpercaya
kami hadir memberikan pelayanan dan kenyamanan untuk semua yang hobi bermain judi poker
dapatkan promo bonus member baru dan raih jutaan rupiah jackpotnya.
Bagi yang gemar bertaruh angka judi togel maupun
permainan togel online bisa langsung daftar dan bermain,
kami berikan cashback 5% dan referral 1% untuk member yang sudah bergabung.
Tidak lupa kami juga menyediakan website untuk para member yang menyukai taruhan bola atau
bermain casino online

melinda tan said...

interesting articles and this is my first first reading a very interesting article thanks for this article that fits with the theme news.
poker online

situs poker said...

Sbobet
Agen Sbobet
Agen IBcbet
agen MAXBET
bandar bola
judi bola
judi online
taruhan bola
agen resmi sbobet
agen bola
agen bola terpercaya
agen sbobet terpercaya

agen poker
poker online
agen poker terbaik
agen poker terpercaya
poker uang asli
situs poker

agen poker
poker online
agen poker terbaik
agen poker terpercaya
poker uang asli

sabung ayam
adu ayam
ngadu ayam
laga ayam
permainan adu ayam
ayam petarung
ayam sabung
ngadu ayam jago
adu ayam online
taruhan ayam
sabung ayam terbaik
judi online ayam
ayam sabung online
judi adu ayam
situs sabung online
judi sabung online
permainan laga ayam
sabung online
sbobet
agen sbo
agen sbobet
agen sbobet terbaik
agen sbobet terpercaya
sbobet asia
ibcbet
agen ibcbet
agen ibcbet terbaik
agen ibcbet terpercaya
ibcbet online
sbobet online

agen poker said...



agen casino indonesia
agen judi sbobet
agen sbobet indonesia
agen sbo
agen sbobet terpercaya
agen sbobet
agen sbo terpercaya
agen judi terpercaya
sbosports
agent sbobet
agen sbobet indonesia
bandar judi terpercaya
agen judi bola terpercaya
agen judi ibcbet
sbobet indonesia
agen bola online
bandar judi bola
master agen betting online
bandar bola sbobet terpercaya
judi online

BANDARQ
Agen Poker
situs poker
poker online
Judi Poker Online
situs poker online terpercaya
Poker Online Terpercaya
poker uang asli
Domino QQ
Domino Poker
Capsa Online
QQ Online
Ceme Online
Blackjack Online
Poker Online Indonesia
Agen poker online
poker online asli
agen poker terbaik
agen poker terpercaya
situs poker uang asli

BANDARQ
Agen Poker
situs poker
poker online
Judi Poker Online
situs poker online terpercaya
Poker Online Terpercaya
poker uang asli
Domino QQ
Domino Poker
Capsa Online
QQ Online
Ceme Online
Blackjack Online
Poker Online Indonesia
Agen poker online
poker online asli
agen poker terbaik
agen poker terpercaya
situs poker uang asli

judi online said...


lk21

jasa seo
jasa seo indonesia
jasa seo terpercaya
seo indonesia
jasa seo web judi
jasa buat website
jasa pembuatan website

agen bola terpercaya
pasang bola
judi bola online
agen bola terpercaya

Agen bola
Judi Online
Agen Bola Online

casino online terbaik
casino online
judi online
agen casino online
judi live casino

agen judi
agen bola
situs judi
judi bola
judi online
bandar bola
bandar judi
situs taruhan
taruhan bola
taruhan online
situs judi bola
situs judi online
situs judi terpercaya
agen bola terpercaya
agen judi online
judi online terpercaya
agen judi terpercaya
bandar judi online
bandar bola terpercaya
judi bola online
agen piala dunia 2018
bandar piala dunia 2018
situs taruhan piala dunia 2018
situs judi piala dunia 2018
agen resmi piala dunia 2018

togel online said...


Agen togel
judi togel
bandar togel online
bandar togel
togel singapura
togel online
bandar judi togel
agen togel online
judi togel online
togel sydney
togel hongkong

Agen togel
judi togel
bandar togel
bandar togel online
togel singapura
togel online
bandar judi togel
agen togel online
judi togel online
togel sydney
togel hongkong

agen poker
agen poker terbaik
agen poker terpercaya
poker uang asli
situs poker

Bioskop Online said...

Thank you for giving us the knowledge of what you have described. do not forget to visit our website :

Judi Online Indonesia
Pokerboya
Judi Bandar Ceme
Agen Poker Online
Nonton Film
Film Semi
Totobet Singapura

Nurul Afida Mohd Rosli said...

Terima kasih..sangat bermanfaat..

Renna Wilde said...

agen judi poker terpercaya
bandar judi online terpercaya
bandar online terpercaya
bandar poker terpercaya
bandar qq online terpercaya
bermain poker uang asli
daftar agen judi online
daftar agen judi online terpercaya
daftar agen poker terpercaya
daftar domino online
daftar judi online terpercaya
nama situs poker terpercaya
poker online yang mudah menang
poker online yang paling banyak dimainkan
poker online yang sering keluar jackpot
poker terbaik 2016
qq domino online
situs poker online terpercaya
situs poker uang asli 10000
situs dewapoker
situs terbaru poker online
situs poker penipu
agen poker online indonesia
poker domino qq
dewapoker
domino online
domino online uang asli
domino qiu qiu
dominoqq
bonus member baru poker online
game poker online indonesia
judi dominoqq online
judi online terpercaya
situs poker online paling banyak dimainkan
situs judi online yang banyak bonus
situs poker online winrate tertinggi
poker online 2018

Vios2902 Vios2902 said...

Subahanallah. Sungguh berkesan article ini. Saya meminta tolong sgt ii kepada kalian yng membaca article saya ni dapat mendoakan saya agar berubah dan menjadi anak yang soleh serta dipermudahkan segala urusan atas keizinannya. Saya mendoakan dan berharap agar kalian dilimpahi rahmat dan diberi hidayah untuk keluar dari segala kemaksiatan dan dosa agar menuju ke jalan yanng diberlati.Ameen😊

casino online said...

http://www.nadaceleontinka.cz/clanky/nadace-leontinka-na-runtour-v-olomouci?

judi online
situs judi online
sabung ayam
casino online
bonus judi online
tentang judi online
bandar dominoqq

situs poker
agen poker
poker online
poker uang asli
situs poker online
judi online

poker online said...


situs poker
agen poker
poker online
poker uang asli
situs poker online
judi online

bandar judi online
taruhan bola sbobet
agen casino indonesia
judi online
bandar taruhan bola online

situs poker
agen poker
poker online
poker uang asli
situs poker online
judi online

agen sbobet
agen bola terpercaya
agen piala dunia
agen bola online
agen bola terbaik
bandar taruhan bola terpercaya

jasa seo
jasa seo indonesia
jasa seo terpercaya
seo indonesia
jasa seo web judi
jasa buat website
jasa pembuatan website

jasa pembuatan website
jasa seo indonesia
jasa seo terpercaya
seo indonesia
jasa seo web judi
jasa buat website
jasa pembuatan website

LK21 said...


LK21
nonton film
nonton film indonesia
nonton film sub indoJadwal bola malam ini
Agen bola
Judi Online
Agen Bola Online
prediksi bola

casino online terbaik
casino online
judi online
agen casino online
judi live casino

agen bola terpercaya
judi bola online
bandar bola terpercaya
taruhan bola online
agen judi online

liveskor
livescore
hasil pertandingan
skor pertandingan

agen bola terpercaya
sbobet
judi bola

Sohel Rana said...

top 10 list
Race 3
Did Little master full episode

Taisha Eleanora said...

Sedangan cara bermainnya adalah kita harus mempunyai nilai tertinggi yaitu Sembilan untuk bisa mengalahkan lawan kita dan jika kartu kita sama dengan nilai kartu orang lain. agen bandarq terpercaya

andrew salaynatb said...

ingin bermain kalian harus mencari situs judi qq online terpercaya ya, jangan sampai tertipu oleh agen nakal yang membuat situs palsu. situs judi online

warren zoniayn said...

Judi Poker yang mulai bermunculan, terdapat ratusan Situs Judi Poker yang bisa anda cari diinternet. domino99

Richards Zeniaum said...

agen nakal tersebut ada beberapa cara yang bisa kita lakukan untuk terhindar dari agen-agen tidak bertanggung jawab. agen judi online

Parkerk Ashaqz said...

Jauhi situs judi yang memberikan banyak promosi dengan iming-iming bonus yang besar. Karena banyak penipuan yang di lakukan oleh para agen judi yang hanya iming-iming semata. qiu qiu

Reedkari Mawx said...

Carilah situs yang memiliki beberapa bank lokal aktif yang bisa di gunakan untuk mempermudah transaksi anda seperti bank BCA, BNI, BRI, MANDIRI dan DANAMON. bandarq online

Carter Jennellec said...

Sekian tips dan cara memilih situs poker terpercaya yang bisa saya sampaikan. Semoga bermanfaat untuk anda, terima kasih. poker online

diazardeliatb said...

Salah satunya adalah untuk bermain poker online.Semakin berkembangnya permainan judi poker online . agen bandarq online terpercaya

robinsonjacquirv said...

Didukung juga oleh fasilitas livechat supaya kita gampang untuk bertanya tanya dalam bermain situs poker online. agen bandarq

sadieharmonyy8 said...

aturan,dan strategi bermain.Intinya kita yang bermain poker berlomba untuk bisa menang dengan kombinasi 5 kartu yang nilainya. agen poker terpercaya

Adaline Kum said...

Kemudian kita juga bisa menafsirkan bahwa meja yang kita duduki itu bisa membawa hoki untuk kita.Karena dalam bermain poker online. situs judi terpercaya

situs judi online terpercaya said...

Kita memilih jenis permainan yang bisa mendapatkan kemenangan yang cepat.Karena dalam bermain situs poker. situs qq online

Anthony Talbert said...

Kita harus sabar dan berpikiran tenang untuk mendapatkan kemenangan dan jangan mudah terpancing emosi jika lawan bermain kita meraih kemenangan. trik main judi poker

Tran Huong said...

Trik tersebut bisa dijadikan pedoman buat kita para pemain poker online untuk bisa menang dan . agen bandarq terpercaya

Tomiko Felisa said...

Jadi poker online zaman sekarang sudah bisa untuk dijadikan sarana yang tepat untuk bermain poker untuk keseruan para peminat judi online di Indonesia. judi qq online

Tamisha Emelia said...

Melihat semakin banyaknya agen poker terpercaya yang bermunculan di tahun 2017 ini kita sebagai peminat poker online. agen bandarq online

Joana Joannierv said...

Ciri-ciri sebenarnya tentang agen poker terpercaya adalah mereka menginginkan para membernya untuk menang bermain dalam situsnya bukannya kalah. agen poker online

Susy Cythia said...

Jadi benar-benar asli tanpa permainan yang dimainkan oleh agen poker. situs judi bandarq

Siu Cristin said...

Tidak perlu pergi jauh-jauh keluar cukup di rumah saja kita sudah bisa bermain. situs qq

Rutha Clyde said...

Agen poker terpercaya pasti menyediakan fasilitas bank yang lengkap untuk para membernya. agen judi online terpercaya

Robert said...

Setelah melakukan deposit dan siap bermain serta hasil akhirnya adalah menang kita bisa langsung melakukan tarik dana. situs judi online

Mary Dean said...

mengadu salah satu kartunya dengan bunga dan angka yang paling besar dan urutan kartunya acak. bandar qq

Damon Garrison said...

Semakin berkembangnya situs bandarq online di kalangan masyarakat peminat judi di Indonesia yang sangat mudah . bandarqq online

amanda santiago said...

Kita tidak perlu daftar 1 per satu karena setelah melakukan sekali pendaftaran di agen bandarq terpercaya. Judi Online Terpercaya Situs Poker Bandarq Domino99 Terbaik

kelly allison said...

Pembagian kartu juga disusun secara acak oleh sistemnya dan benar-benar murni tanpa ada penipuan belaka. situs judi online terpercaya

jesus caraballo said...

Pelayanan yang disediakan pun ada yaitu pelayanan live chat yang melayani para member selama 24 jam penuh. domino 99

Owen Bruno said...

Bermain bandarq online adalah sarana yang cocok bagi peminat judi online untuk mencoba hokinya masing. judi online

Jayden Wynn said...

Daripada bosan atau bingung mau melakukan apa.Mencoba bermain judi secara online adalah hal yang . situs judi online terpercaya

Ethan Zhang said...

bisa kita dapatkan di setiap minggunya.Bila kita dalam posisi kalah sebaiknya jangan dipaksakan untuk bermain terus-menerus sampai modal kita habis.. situs poker online terpercaya

Michael Pelletier said...

deposit awal juga tidak terlalu besar hanya dalam jumlah ribuan saja tidak sampai jutaan sehingga untuk yang awalnya hanya coba-coba untuk bermain tidak akan merasa rugi. situs poker terpercaya

situsjudionline said...

Poker online | Poker Uang Asli | Situs Poker | Agen Poker
Dompetpoker Adalah Situs Agen Judi Poker Online Uang Asli Dengan Server Terbaik,Permainan Poker 7 game Dalam 1 Website Bermain Poker Uang Asli Dengan Kualitas Server Terbaik Serta Tampilan Terbaru Hanya Di DompetPoker. Agen Poker Yang Memberikan Jaminan Keamanan Dalam Bermain Poker Online Tanpa Bot, Admin Serta Kami Selalu Memberikan Pelayanan Terbaik Selama 24 Jam Setiap Harinya, Kini Semua Member Dapat Bermain Agen Poker Online | Domino QQ | Ceme Keliling | Live Poker | Capsa Susun Kapan Pun Dan Di manapun Karena Kami Menyediakan Aplikasi Android Dan Iphone Sehingga Anda Dapat Bermain Dewa Poker Di SmartPhone Anda.
dompetpoker tbk adalah site/situs agen judi poker online uang asli dengan server terbaik di dukung oleh customer service yang sopan dan ramah
DOMPET POKER ADALAH SITUS POKER ONLINE TERPERCAYA DAN TERBAIK DI INDONESIA ID-ID YANG MENYAJIKAN 6 PERMAINAN DALAM 1 WEBSITE. – POKER UANG ASLI – LIVE POKER – CEME – CEME KELILING – DOMINO QQ – CAPSA SUSUN.
Proses Deposit withdraw Mudah dan cepat, tidak bertele – tele (wd tidak ada batas). Segera daftarkan diri di Dompetpoker.com dan ajak kerabat bermain bersama kami & ada bonus referal. Kami Melakukan Dengan Transaksi Cepat, Mudah, Aman & Terpercaya. Agen DOMPET POKER bermain 100% FAIRPLAY dan Tidak Ada BOT, Jika Ada, Uang Kami Kembalikan Full
poker online
agen poker
agen poker terbaik
agen poker terpercaya
poker uang asli
situs poker

situsjudionline said...

DOMPETCASINO SITUS JUDI ONLINE CASINO ONLINE DAN SABUNG AYAM

Situs judi online saat ini sudah menjadi hal yang sangat banyak di jumpai di dunia internet. Salah satu permainan judi online yang paling digemari saat ini adalah poker online dan casino online. Oleh sebab itu kini hadir situs judi poker dan dominoqq online yang bernama Dompetcasino. Kami kini ikut hadir untuk membantu memenuhi permintaan para pejudi online. Dompetcasino sendiri juga menyediakan 7 jenis games yang bisa anda mainkan cukup dengan 1 User ID saja. Game tersebut adalah sabung ayam, baccarat, sicbo, rulette, dragon tiger, slot game dan casino online. Permainan yang kami sediakan tentunya cukup lengkap dong ya.

PELAYANAN TERBAIK SITUS JUDI ONLINE DOMPETCASINO

Untuk menjadi sebuah situs judi online yang berkualitas, tentunya pelayanan yang kita berikan juga tidak perlu dipertanyakan lagi. Karena kami Dompetcasino selalu berusaha memberikan yang terbaik untuk member kami. Jika tanpa member setia yang bermain Bersama kami, kami tidak ada apa apanya. Karena itu, bagi kami setiap member adalah raja bagi kami. Oleh sebab itu kami menyediakan layanan livechat dan CS 24jam nonstop. CS yang kami sediakan juga siap melayani semua keluhan atau pun saran anda. Mulai dari persoalan transaksi,games mulai dari poker online hingga casino online. Intinya adalah CS kami bersedia membantu anda kapan pun dan apa pun permasalahan yang anda hadapi.

PENAWARAN BONUS JUDI ONLINE CASINO ONLINE DAN SABUNG AYAM

Kami juga memberikan beberapa jenis bonus untuk member kami. Hal tersebut tentu saja sebagai komitmen buat member kami yang sudah sangat setia bermain Bersama kami. Bonus tersebut seperti bonus cashback 2%. Kami juga menawarkan bonus referral sebesar 2%. Bonus referral bisa di dapatkan dengan mengajak teman anda bermain di situs judi online Dompetcasino. Bonus referral akan masuk secara otomatis ke akun anda setiap teman anda bermain. Jadi apalagi yang anda tunggu? Ayo coba peruntungan anda hari ini dan menang sebanyak-banyaknya di Dompetcasino. Mari daftar sekarang dengan menekan tombol daftar di atas atau menguhubungi livechat kami. Dompetcasino situs judi online, casino online dan casino online terbaik di Indonesia.

casino online
situs judi
judi online terpecaya
sabung ayam online
dompetcasino
situs poker
poker online

Phuthai5 said...

We are only 24 hours a day and 7 times a week to help you and support you with all your demands and services around the day. Dont go anywhere else, we are here ready to serve you and help you with all of your SMM needs. Users or Clients with SMM orders and in need of CHEAP panel instagram services are more then welcome in our SMM PANEL.

Unknown said...

keren

http://daftarpoker66.com/
http://maindomino99.site/
http://rajapoker88.site/
http://championqq.fun/
http://asikqq.fun/
http://axiooqq.net/
http://daftar88poker.win/
http://bandar88poker.com/
http://bahagiaqq.me/
http://mainpkvgames.com/

TRI7BET said...

TRI7BET

BETME88

SBOBET MOBILE

leona russell said...

Firstly Cryptocurrency converter is a tool that is available for everyone’s use, but it only varies from what we use it for and how often we use this tool. Are you a tourist traveling all around the globe or you are just planning to spend your next vacation in another side of the world then currency converter is of utmost importance. As a business man who runs international/global scale business it’s a must use tool to keep track of rates at which each of your transaction is made from clients in different countries involving different currencies let’s say you are a Spanish business person working with a firm from the United kingdom and a firm based in China, that is in this case you are required to pay them in their respective currencies, you are required to convert Euro (€) to Chinese Yuan Renminbi (¥) and British Pound (£). Of course.

roseline said...

First of all, we are the Original, with our fast services and 100% success rate, Acha Online Pharmacy delivers to the USA & Canada in within 48 hours maximum and 4-5 days anywhere else in the world buy oxycodone online

Anonymous said...

bola gelinding

Mahtab Mahtabi said...

Excellent Post, thanks for sharing.
leila otadi
majaleh

Ria Silsilbella said...

Hello there, just became alert to your blog through
Google, and found that it is really informative. I'm gonna watch out for brussels.
I will appreciate if you continue this in future.
Many people will be benefited from your writing. Cheers!

Bandar Ceme

Unknown said...

Thanks abg adnin sbb nasihat.firstly saya ragu ragu...solat tinggal..mencuri..berbohong..tp lps baca entri ni mcm terdetik nk bertaubat.thnks😊

Janneth Manalu said...

Thankyou for makes the great blog , really im so impressive good job mate !

https://tikibet88.com
https://tikibet88.net
http://tikibet88.info
http://tikibet88.org
http://tikipoker88.com
Poker Ceme
https://prediksibolambah.blogspot.com
Prediksi Bola

Unknown said...

saya benar-benar terkesan dengan blog ini. bosen dengan gaji sebegitu saja ... ingin mendapatkan uang 10 juta dalam sekejam ?? click link di sampingklik disini

Phuthai5 said...

Social networking sites offer many opportunities for entrepreneurship, especially for home jobs, and customers know that they can. panel instagram

Anti Indon said...

amende la indon2 bahanat promo website judi lak kat sni. ptt ler kne musibah byk. bengap betol.