Tarbiah Sentap: Ramadhan luar biasa?

Tuesday, 9 July 2013

Ramadhan luar biasa?


Bismillah,nahmaduhu wa nusolli ‘ala rasulihil karim.Alhamdulillah,syukur pada Allah,tuhan sekalian alam, yang tak putus-putus bagi kita nikmat, rahmat, dan tak putus-putus bagi kita peluang untuk taubat, minta-maaf dan menangis padanya. Sangat SYUKUR!

Dan, sangat-sangat syukur, RAMADHAN menjelma lagi! Ini satu nikmat yang agung kot, best, tenang, setan tak ada, semangat ibadah menggunung tinggi, dan macam-macam lagi.Sangat puas hati!

Tapi, huh.Bila fikir-fikir balik, tiap tahun kita lalui ramadhan, tapi, entah apa kesan ramadhan pada diri kita pun tak tahu. Maksiat still buat, benda lagho macam apa kita buat, AGENDA still kosong, ibadah-ibadah yang kita buat time ramadhan berkurang bila habis ramadhan.Bukankan puasa menghasilkan taqwa? Tapi, berdasarkan pengalaman ramadhan sebelum-sebelum ni, try muhasabah. Meningkat ke taqwa kita? Macam tak je. Ya rabb.

So, apa silapnya? Ramadhan sebelum ni, kita buat ibadah banyak kot .Kalau kat sekolah ana dulu, khatam 3 kali tu macam sikit gila.Tahajud siapa tinggal memang aib kot.Tapi, soalannya:”Apa silapnya?”

Maka masuklah tajuk entri kali ni,RAMADHAN LUAR BIASA. Macam biasa,kita akan terus santai. Tu tema dalam setiap penulisan ana. Kita ambil contoh-contoh realiti, dan ana akan cuba kaitkan dengan tarbawi dan dakwi.Harap-harap penulisan kali ni, dapat memupuk CARA FIKIR yang baru dalam kita melalui ramadhan kali ni.

RAMADHAN BIASA

Ramadhan biasa ni, simple, ia seperti orang-orang biasa lalui. Ok, contoh mudah. Ramai time ramadhan, PLANNING dia nak khatam quran, tak nak tinggal tahajud, tarawih 20 tiap hari, solat Jemaah full, sedeqah, dan segala ibadat lain. Macam biasa. Tulah yang ramai PLAN.

Ada beberapa point yang ana nak sampaikan:

1) Andai kita plan nak khatam 1 juz dalam masa sebulan, iaitu dengan baca sehari satu juzuk, ketahuilah, wajibat seorang DAIE, memang baca quran 1 juz tiap hari, walaupun bukan di bulan ramadhan.

2)Kalau plan tak nak tinggal tahajud, sepatutnya seorang daie tu memang kena solat tahajud, qiamullail tiap hari walaupun bukan time ramahdan. Kalau 3 hari berturut-turut tinggal qiamullail, tak tahulah nak cakap macamana, dan sepatutnya benda tu tak terjadi.

3)Solat Jemaah lagilah.Memang tiap hari, walaupun bukan bulan ramadhan.Kalau 3 hari berturut-turut tak full 5 waktu dalam sehari, maknanya kita memang gerun.Benda basic, sepatutnya semua orang yang ikut tarbiah boleh settle bab ni.

Begitu juga amalan-amalan lain, yang ramai orang PLAN dan jadikan agenda utamanya time ramadhan. Pulun IBADAH!Yeay! Yela, pahala berganda-ganda kot. Siapa tak nak? Tapi masalahnya, benda yang kita plan untuk ramadhan biasanya adalah benda yang memang sepatutnya orang ikut dakwah dan tarbiah dah settle dan istiqomah. So, takkan nak biar ramadhan kali ini di penuhi dengan AGENDA dan benda yang memang patutnya kita dah settle, tanpa penambahan?

Itulah ramadhan BIASA. Kita tak nak lalui ramadhan dengan biasa-biasa.Kalau boleh, kita nak laluinya dengan cara luar biasa! Erk, luar biasa tu macamana pulak? Jangan risau, ana akan hurai beberapa benda yang ana boleh kongsi. Jom kita teruskan..

RAMADHAN LUAR BIASA

Benda first yang kita kena faham, IBADAH ni adalah tujuan hidup kita, dan seorang yang dah ikut tarbiah dan dakwah patutnya komit dengan segala ibadah-ibadah sunat dan wajib, jaga amal fardhi, adanya amalan-amalan “rahsia” antara kita dengan Allah.Itu benda yang sepatutnya dah settle dan hari-hari kita buat.

So, ramai orang, dia plan tiap kali ramadhan je, nak pulun ibadah, nak habiskan 90% ramadhan dengan ibadah dan sebagainya.Sangat bagus! Tapi, adakah itu yang nabi saw buat? Begitukah cara nabi dan sahabat penuhkan masa mereka ketika ramadhan?

Jawapannya ialah:”TIDAK”.Bukan nak cakap tak perlu ibadah. Macam ana cakap, ibadah, amal fardhi kita patutnya dah settle walaupun bukan time ramadhan. Kita istiqomahkan amalan-amalan tu time ramdhan dan tambah sikit, Cuma ana nak bagi kita Nampak TASAWUR RAMADHAN yang sepatutnya seorang yang ikut tarbiah dan dakwah perlu faham.

1)BANYAKKAN MEMBACA BUKU-BUKU FIKRAH, DAKWAH DAN ULUM SYARAK.

Ada kawan ana, time ramadhan sahaja, dia dah dapat baca 10 buku fikrah dan dakwah, dalam bahasa arab!10 kot, banyak gila! Lepas tu, ana Tanya dia:

“Anta tak rasa KERING ke, yela, ramadhan banyak baca buku-buku je…”

Dia jawab panjang.Ana pendekkan dalam beberapa point:

a)Mula-mula memang rasa KERING. Tapi, cuba kita kaji sirah, apa yang nabi buat time ramadhan.Adakah agenda uatama nabi dan sahabat adalah ibadah 24 jam? Nabi dan sahabat, time ramadhan, penuhi masa dengan PERJUANGAN!

b)Bayangkan,kalau kita habiskan masa 90% adalah dengan ibadah.Apa effect dan kesannya pada diri kita?Tahukah kita,setan lagi takut 1 orang yang berilmu lebih setan takut dari 1000 orang abid.Kita penuhi diri kita dengan ilmu fikrah,dakwah dan ulum syarak supaya kita FAHAMI islam seperti mana yang arrasul bawak,,itu lebih utama! Dan ia lebih memberi kesan pada diri kita dari sudut KEFAHAMAN, fikrah dan cara fikir. Sangat penting! At least, siapa tak pernah baca kitab-kitab sirah, please, usaha untuk baca.

c)Bukankan membaca dan tuntut ilmu juga satu ibadah?

2)DAKWAH

Ada di kalangan kita yang lupa, orang yang buat dakwah ganjarannya berkali-kali ganda lebih banyak dari ibadah.Kalau ibadah ni, memberi impak kepada diri kita, dakwah pula memberi impak bukan pada diri kita, bahkan untuk orang lain. Apa guna andai ramadhan hanya membuahkan HASIL yang baik untuk kita sahaja?Rugi syeikh…

So,PLAN! Jadikan agenda utama ramadhan kita DAKWAH.At least, target, time ramadhan, dapatlah jadi sabab hidayat pada sorang. TAJMIK buat, dakwah fardiah kena gila-gila.Bayangkan, kita menjadi asbab orang lain berubah. Nikmat kot!

Ana teringat satu kata-kata yang membuatkan ana rasa semangat untuk buat dakwah fardiah ni:

"Apabila aku melihat wajah muridku yang BENAR dan telah berjaya di bawah bimbinganku,aku pun kenyang,puas dari dahaga,aku merasa bangga dan aku merasa gembira dan bahagia memikirkan bagaimana perkara sedemikian boleh terhasil dari bimbinganku..??"
(Abdul Qadir Alkailani)


*****

Cukup dua tu. Membaca, buat dakwah.Nampak macam simple, tapi, huh, susah sebenarnya.Doakan ana.Banyak-banyak doa agar Allah jadikan ramadhan kali ni ramadhan yang terbaik, memberi kesan yang BANYAK pada diri kita, dan orang lain.

Moga Allah bagi syurga!

Ana akhiri entri kali ni dengan kata-kata ni:
"Apabila aku melihat wajah muridku yang BENAR dan telah berjaya di bawah bimbinganku,aku pun kenyang,puas dari dahaga,aku merasa bangga dan aku merasa gembira dan bahagia memikirkan bagaimana perkara sedemikian boleh terhasil dari bimbinganku..??"

(Abdul Qadir Alkailani)


-Adnin Roslan-

3 comments:

Niyaz ayani said...

Salam ustaz,

tajmik tu apa ya?

ok said...

Tajmik ; mengumpulkan / menghimpunkan

son cho said...



Nhạc Thành nhìn chăm chú vào không trung, phụ cận chứng thật có dấu vết đại chiến.

- Sưu.dongtam
game mu
cho thue phong tro
http://nhatroso.com/
nhac san cuc manh
tổng đài tư vấn luật
http://dichvu.tuvanphapluattructuyen.com/
văn phòng luật
tổng đài tư vấn pháp luật
thành lập công ty
http://we-cooking.com/
chém gió
trung tâm ngoại ngữ

Thú Ma thân ảnh nhất thời hóa thành kinh hồng hướng về phía không trung mà đi, một lát sau lại nhớ, trong tay đồng thời lấy ra một khối thây khô.

- Chủ nhân, đây là thi thể Âm Ma thạch, không sai được, hẳn mấy ngày trước, chúng ta đã tới chậm vài ngày.

Thú Ma nhìn Nhạc Thành nói.

- Đáng chết.

Nhạc Thành thầm mắng một tiếng, Hỗn Thế Ma Vương đuổi phía trước chính mình.

- Chủ nhân, kế tiếp ở nơi nào, chúng ta chạy nhanh mới được.